Две трети от парите за интеграция на бежанци не са използвани

Търсещите закрила не са били осигурявани адекватно, твърди Сметната палата в критичен одитен доклад за дейността на ДАБ

Въпреки незавидното състояние на софийския лагер, той е единственият, в който текат програмите на ДАБ
Въпреки незавидното състояние на софийския лагер, той е единственият, в който текат програмите на ДАБ
Въпреки незавидното състояние на софийския лагер, той е единственият, в който текат програмите на ДАБ    ©  Георги Кожухаров
Въпреки незавидното състояние на софийския лагер, той е единственият, в който текат програмите на ДАБ    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) не е постигнала задоволителни резултати в изпълнението на Националната програма за интеграция на бежанците и не полага достатъчно усилия за "активното и равностойно участие на бежанците в икономическия, социалния и културен живот на българското общество". Това става ясно от подробен одитен доклад, публикуван на онлайн страницата на Сметната палата този понеделник.

Одитът обхваща периода от 2011 до 2013 г., като тогава начело на агенцията беше Никола Казаков - същият, който правителството върна отново на поста преди месец.

Според доклада "от общо планираните финансови помощи за бежанците за целия тригодишен период на действие на Националната програма в размер на 900 хил. лв., са изплатени помощи за 329 хил. лв., което представлява изпълнение от 37 на сто". Част от предвидените финансови помощи или не са изплащани, или са изплащани със закъснение, или в размери по-ниски от установените на пазара. В доклада се казва още, че по целите на Националната програма се е работило само с бежанците, настанени в София и получили статут през последните три години. В останалите лагери

програмата изобщо не работи.

Куца и дейността по почти всички социални критерии. За трите години не са изработени стандартни тестове, които да разпределят децата-бежанци по класове и не е постигнат напредък по приравняването на квалификациите на завършилите образование. Бежанците не участват в адекватни здравни програми, в национални програми за здравна профилактика и превенция и скринингови кампании. Липсва единна система за събиране на ключова информация, което затруднява поддържането на досиетата на бежанците и категоризирането на ключова информация за тях. Координация с неправителствените и доброволчески организации липсва, а резултатите от тяхната работа остава извън докладите на ДАБ.

Едни от малкото отбелязани от Сметната палата успехи обаче са точно на неправителствения сектор – "Каритас", Си Ви Ес и други организации са успели да спечелят няколко малки проекта, с които да финансират образователни дейности за част от децата в софийския лагер.

За хонорари на преподватели по български език и професионално обучение агенцията е изразходила близо 86 000 лв. за тригодишния период, а класовете им са били посещавани само от 238 души – по-малко от 10% от получилите статут бежанци. Експертите от Сметната палата отбелязват, че по Националната програма е "осигуряван ограничен и незадоволителен достъп до голяма част от предвидените финансови помощи".

Въпреки че от 2011 до 2014 броят бежанци, потърсили закрила, се е увеличил 12 пъти, предоставяните на Националната програма средства

не са били съобразени

с ръста на потока,

а средства по бюджетите на партньорите (като Българския червен кръст, ВКБООН и  неправителствени организации) не са планирани. Според констатациите в доклада експертите от агенцията не са били включени в подходящи планове за обучение в работа със средства от бюджета на ДАБ. Нито пък колегите им от интеграцнионния център са били обучавани относно потребностите на бежанците.

Според доклада финансовите инструменти  по Европейския бежански фонд са спомогнали за дофинансирането на националните проекти, но получените средства не са използвани ефективно.  

ДАБ все още не е публикувала своя отчет за 2014, но съдейки по самооценката на работата на агенцията за 2013г., той надали ще обясни контрастите с одита на Сметната палата. В отчета си от 2013 г. от 14 заложени цели и подцели ДАБ съобщава, че е постигнала 12 от тях на 100% и две – на 50%. С изключение на целите с материално изражение (увеличение на броя легла и изграждането на канализация, например), останалите нямат ясно описани параметри и това затруднява измерването им. Одитът на Сметната палата хвърля сянка на съмнение дори по тези показатели, като твърди, че проблемите с жилищното настаняване продължават.

Друг доклад на ДАБ показва, че тя не е ефективна и в разглеждането на молбите за хуманитарен и бежански статут – от 19 621 подадени молби за последните 3 години са били разгледани по-малко от 11 000.

През януари връщането на Никола Казаков като ръководител на ДАБ без конкурс от премиера Борисов бе посрещнато с протести както от правозащитни организации, така и от доброволци. Според тях Казаков не е успял да предвиди вълната от бежанци през 2011, нито пък да приспособи работата на агенцията през следващите две години.

Одитът на Сметнатата палата излиза месец преди очаквания годишен доклад за дейността на агенцията да бъде публикуван и поставя под съмнение сериозността на правителството да създаде адекватни условия за интеграция на бежанците.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 7

    Някой много е слушкал и много е папкал.

    Нередност?
  • 2
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • + 3

    нали трябва да се краде и да се обиждат "тарамбуките". нещастници.

    Нередност?
  • 4
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • + 3

    До коментар [#3] от "georgi324535":

    кой го направи тоя форум с такова ограничение на броя знаци на постинг, близко до безкрайност...

    Нередност?
Нов коментар