🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алфа рисърч": Съдебната система е с най-ниско доверие

61% от хората смятат, че правителството трябва да изкара пълен четири годишен мандат, показва най-новото проучване на агенцията

На висока обществена популярност се радват премиерът Бойко Борисов, чийто персонален рейтинг след изборите тръгва нагоре, както и министрите на ГЕРБ Лиляна Павлова и Томислав Дончев.
На висока обществена популярност се радват премиерът Бойко Борисов, чийто персонален рейтинг след изборите тръгва нагоре, както и министрите на ГЕРБ Лиляна Павлова и Томислав Дончев.
На висока обществена популярност се радват премиерът Бойко Борисов, чийто персонален рейтинг след изборите тръгва нагоре, както и министрите на ГЕРБ Лиляна Павлова и Томислав Дончев.    ©  Надежда Чипева
На висока обществена популярност се радват премиерът Бойко Борисов, чийто персонален рейтинг след изборите тръгва нагоре, както и министрите на ГЕРБ Лиляна Павлова и Томислав Дончев.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"След близо двугодишен период на остра политическа конфронтация и социални протести, второто правителство на Борисов започна мандата си в трудна среда, отличаваща се с продължаващ вече пета година икономически песимизъм, трайна институционална криза, сложни коалиционни взаимоотношения и остра необходимост от реформи." Това е един от основните изводи от най-новото социологическо изследване на агенция "Алфа рисърч", публикувано в четвъртък.

Резултатите от изследването потвърждават липсата на доверие у гражданите към институциите. Най-критично ниско е доверието в съдебната система и във възможността й да гарантира равенство пред закона и справедливост. 43-то Народно събрание започва работата си с едва 11% одобрение и 46% неодобрение. Малко по-високо е доверието в правителството - 24%, срещу 36% недоверие. На висока обществена популярност се радват премиерът Бойко Борисов, чийто персонален рейтинг след изборите тръгва нагоре (от 28% на 32%), както и министрите на ГЕРБ Лиляна Павлова (21,4%) и Томислав Дончев (18,7%). Одобрение събира и здравният министър от "Реформаторския блок" Петър Москов (21,1%), както и вицепремиерът от АБВ Ивайло Калфин (15,7%). Отношението към президента е силно поляризирано – 29% положително срещу 34% отрицателно.

Интересен резултат е, че 61% от анкетираните смятат, че правителството трябва да изкара пълен четири годишен мандат. Оказва се също, че многопартийната коалиция и сложното съставяне на управлението не е довело до загуба на електорални гласове. ГЕРБ събира 23.2% подкрепа - два пъти повече от БСП (11.4%), която спада до своеобразно електорално дъно. ДПС удържа традиционната си подкрепа от 7.5%, но при значителен спад на одобрението за неговия лидер Лютви Местан. Електоралната подкрепа за Реформаторския блок бележи лек ръст (6.5% от общия брой избиратели), а лидерът на ДСБ Радан Кънев постига удвояване на личния си рейтинг. Подкрепящите правителството Патриотичен фронт и АБВ също стабилизират резултата си, съответно на 5.1% и 2.9%.

"Алфа рисърч" са включили в изследването и нагласите за предстоящите тази есен местни избори. 42% от анкетираните възнамеряват да подкрепят действащите в момента кметове, а 39% искат промяна. Най-подкрепяни са кметовете на малките населени места и столицата, докато тези на част от областните и малки градове събират сериозни критики.

По повод актуалния дебат за частните пенсионни фондове и възможността за прехвърляне на вноски в НОИ, изследването открива, че само за около месец приблизително 7% (или около 200-250 хил. души) са взели решение да сменят фонда си. Мнозинството, особено работещите под 35 годишна възраст, остават обаче напълно неинформирани както за фонда, в който се осигуряват, така и за доходността му.

*Цялото изследване можете да прочетете тук. Резултатите са от национално-представително проучване на агенция "Алфа рисърч", реализирано в периода 15-23 януари, сред стратифицирана по тип населено място извадка и квота по пол, възраст и образование. Анкетирани са по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю 1026 пълнолетни жители в цялата страна.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 9

    Съдебната система е с тотална липса на доверие, не с най-ниска. Само някой крайно неинформиран или невероятен непукист може да има каквото и да било доверие в съдебната система в този и вид и с тези и действия.

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 8

    Това и ние го знаем и виждаме, без дори да сме социолози и да ни плащат за това откритие.

    Нередност?
  • 3
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 9

    Няма новина за съдебната система - тези дни имаше изследване, че недоверието е 96% и аз просто се чуйя на наглостта на членовете на ВСС и особено на Ясен Тодоров и говорителката, които се държат сякаш са онеправдани и обидени.
    При такова недоверие, би трябвало да потинат в земята от срам, да си хвърлят остваките и толкова.
    Явно тази работа с оставките е трудна и непозната за тях - виждаме какви ги плещи и Мавродиев, виждаме поведението и на Искров, за Цацаров не ми се и споменава.
    Така че, очаквам да се наложи, пак да протестираме, белким ги принудиом да се размърдат и да осовбодят синекурните места.

    Нередност?
  • 4
    oziris7 avatar :-|
    oziris
    • + 9

    Аз съм изненадан от сравнително високото доверие на съдебната система. Според мен трябва да е в рамките на 1-2%. Недоверието трябва да е около 98%. Такава паплач е в ръководството на тая структура, че е желателно временно (поне 5 години) контрола да се даде на германски или друг европейски съд с добри традиции в борба с мафията и тотална безкомпромисност към местните тарикатлъци.

    Нередност?
  • 5
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 6

    Съдебната система е с най-нисък рейтинг,но не забелязвам да са се разтревожили особено.Просто не им пука.За тях какво се променя.Няма да ги уволнят и няма да им намалят заплатите.

    Нередност?
  • 6
    balyk avatar :-P
    batak
    • + 2

    Ама честно ли ? Да ни мЪ лъЙти нещо?

    Нередност?
  • 7
    glog avatar :-|
    glog
    • + 2

    Отрицателното отношение на народа към съдебната система си е напълно заслужено. Но все пак главен виновник за тоталната какафония и беззаконието в държавата е парламентът.

    Нередност?
  • 8
    Slick avatar :-|
    Slick
    • + 4

    В съдебната система няма и 1% доверие.

    Нередност?
Нов коментар