🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството отчете, че е отворило "широк фронт на реформи"

За 100-те дни, кабинетът видя доста успехи в действията си, а слабостите са различия между партньорите и трудна координация

Вицепремиерите Ивайло Калфин, Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев (от ляво на дясно) представиха постигнатото през първите 100 дни от управлението на правителството
Вицепремиерите Ивайло Калфин, Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев (от ляво на дясно) представиха постигнатото през първите 100 дни от управлението на правителството
Вицепремиерите Ивайло Калфин, Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев (от ляво на дясно) представиха постигнатото през първите 100 дни от управлението на правителството    ©  Цветелина Белутова
Вицепремиерите Ивайло Калфин, Меглена Кунева, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев (от ляво на дясно) представиха постигнатото през първите 100 дни от управлението на правителството    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В отсъствието на премиера Бойко Борисов, четиримата вицепремиери в правителството отчетоха първите сто дни на власт на коалиционния кабинет. "Като цяло оценката ни е положителна за това как се справихме с оперативните и с дългосрочните си задачи", каза вицепремиерът по коалиционната политика и държавна администрация Румяна Бъчварова. Колегата й Томислав Дончев посочи, че стоте дни са минали в "неособено любезна политическа среда". Всички обаче отказаха да дават оценки на управлението си по шестобалната система, както настояваха журналисти и посочиха, че такава преценка може да направи само премиерът.

"Широк фронт от реформи"

Румяна Бъчварова посочи, че един от усехите на правителството след първите сто дни на власт е успокояване на политическата атмосфера. Според нея общият стил на управление е да не се отлагат решенията на важни проблеми. "Започнахме с много натрупани проблеми от предишни мандати, включително и от предишния мандат на ГЕРБ", каза Бъчварова. Тя изтъкна, че основна причина за добрия старт е опитът на всички в правителството, което е запазило ядрото на миналото управление.

Основното постижение на кабинета според нея е, че е започнал "много широк фронт от реформи": в съдебната система, здравеопазването, образованието, в МВР, пенсионната система, енергетиката, задействана е програмата за саниране на панелни жилища, големи инфраструктурни проекти, разделянето на три на икономическото министерство. Според Бъчварова тази стратегия е била наложителна, заради ситуацията в държавата.

Тя отхвърли обвиненията на опозицията в чистка, като изнесе данни, че на по-ниските административни нива (под министър и политически кабинет), са назначени едва 14% нови хора. "77% са новите назначения при органите на власт и техните заместници, което е много нисък процент", обясни вицепремиерът.

По думите й слабостите на управлението са големият брой коалиционни партньори и това, че във всеки един момент трябва да се съгласуват позиции. "Това може да е проблем", призна Бъчварова. В бързината понякога се прескачат координациони процедури, допълни тя, опитвайки се да обясни скандалите между коалиционните партньори за различни теми, като например пенсионната реформа.

На въпрос какво не е успяла да свърши през първите сто дни управление, Бъчварова отговори, че не е доволна от напредъка в областта на административната реформа и електронното управление и ще работи за това.

Цели: Шенген и борба с корупцията

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева обяви, че най-важните резултати от нейната работа трябва да бъдат влизането на страната ни в Шенген и ефективна борба с корупцията.

"Поставяла съм въпроса с приема ни в Шенген на срещи с ресорни министри в ЕС, а вчера премиерът Бойко Борисов го е поставил на срещата на Съвета на Европа. Двайсет държави ни подкрепят, но все още остават още няколко, които трябва да бъдат убедени", каза Кунева. Тя призна, че сред тези оставащи държави са "няколко много важни", което вероятно е евфемизъм за Германия, Холандия и Франция, които продължават да настояват влизането в Шенген да е обвързано с механизма за наблюдение върху съдебната система и борбата с корупцията.

Кунева каза, че европейските държави трябва да решат в крайна сметка ще продължат ли да използват механизма и ако да – кога ще ни приемат, защото въпросът не е дали сме част от Шенген, а кога реално и на практика ще бъдем включени.

Като свой плюс тя посочи и първия по рода си конкурс за висше място в държавната администрация - този за шеф на Агенцията за българите в чужбина. Конкурсът протече тази седмица, но обещаната прозрачност беше доста под очакваното, като медии не бяха поканени, изслушванията станаха при затворени врати, а нито аудио, нито текст от тях още са качени онлайн.

Другото, с което Кунева се похвали, е внасянето на ред в проблема с бежанците.

Социалната политика е приоритет

Вицепремиерът за социалната и икономическа политика Ивайло Калфин, който е представител на лявата формация АБВ в правителството, коментира, че "има различия по доста въпроси, но присъства желание за промяна към по-добро". В следващите месеци ще има резултати, допълни той.

Според Калфин социалната политика е приритет на правителството, което се доказва от факта, че в година със съкратен бюджет с 200 млн. лева са се увеличили средствата за социални политики. Още 2 млрд. лева по същите направления ще дойдат от европейските фондове, каза Калфин.

"Стрелката сочеше стабилност"

Вицепремиерът и министър на еврофондовете Томислав Дончев посочи, че за първите сто дни управление нито един от вицепремиерите не е имал време да влиза в ресорса си, но и никой не се е оплаквал. "Не си позволихме да залитнем в една или друга крайност, стрелката сочеше стабилност", каза Дончев.

Според него правителството е овладяло кризата с публичните финанси и не на последно място е възстановило доверието към нас у европейските ни партньори. Първите две одобрени европейски програми са факт - "Човешки ресурси" и "Транспорт", още четири имат готовност да получат одобрение - "Добро управление", Иновации и конкурентноспособност" и "Наука и образование", каза Дончев. Той посочи, че по две от програмите - "Околна среда" и "Региони в растеж" "водим много спорове с ЕК. Те са както за вида бенефициенти, така и за броя им. "Не знам дали можем да си позволим още месец – два забавяне на програмите, но ще защитаваме до последно позициите си", каза Дончев.

През тази година европейските фондове могат да достигнат една пета от всички публични разходи и това е рекорд, каза още Дончев, пропускайки обаче да спомене, че това е естествено в последната година от един деветгодишен период, когато заради забавянето в предходни години, са останали най-много пари за разплащане.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hmc12310991 avatar :-|
    hmc12310991
    • - 4
    • + 5

    Пълен потрес!

    Нередност?
  • 2
    exit13 avatar :-|
    exit13
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "hmc12310991":

    Що си в потрес ти какво очакваше!?

    Нередност?
  • 3
    hmc12310991 avatar :-|
    hmc12310991
    • - 3
    • + 6

    От мутри не очаквам нищо(хубаво),но новия дълг признавам за връх на падението.Наесен към урните със същия апломб:Нов тираж-стар мираж!.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 10

    Освен в правосъдието и здравната сфера аз други опити за реформи не видях. То дори и за тези опити още не е ясно дали ще бъдат успешни. А във всички останали сфери има консервиране на статуквото.

    Нередност?
  • 9
    x3m avatar :-|
    x3m
    • - 1
    • + 4

    Една от точките в предизборната платформа на ГЕРБ беше сливане на НАП и Агенция митници.

    Някой да знае какво стана с това?

    Нередност?
  • 10
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#8] от "Николай Николов":

    Не си само ти-аз даже опит за реформи не видях,само приказки.

    Нередност?
Нов коментар