Веселин Методиев: ГДБОП трябва да се занимава с организираната престъпност, ДАНС - с националната сигурност

"МВР в България е министерство на полицията и администрацията, така е възникнало през 1879 г."
"МВР в България е министерство на полицията и администрацията, така е възникнало през 1879 г."
"МВР в България е министерство на полицията и администрацията, така е възникнало през 1879 г."    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"МВР в България е министерство на полицията и администрацията, така е възникнало през 1879 г."    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доц. д-р Веселин Методиев е преподавател в Нов български университет, бивш вицепремиер и министър на образованието в правителството на Иван Костов, бивш депутат в няколко парламента,
"Не можеш да искаш да сложиш Делян Пеевски за шеф на ДАНС, това означава че съвсем си провалил идеята за държавност, просто защото искаш да вземеш политико-партийно институцията, която трябва да се бори за националната сигурност."

Модерната национална държава има поне шест министерства. Този дебат е приключен в Учредителното събрание  на България през 1879 г. и няма промяна до 2015 г. Така че, ако искаме да имаме европейска национална държава, без тези 6 министерства не става. Това са вътрешно и външно министерство и тези на отбраната, финансите, правосъдие и просвета. След  Втората световна война се появяват още две министерства - здравеопазване и социална политика. След това започват да се създават цяла дузина стопански министерства, които или са плод на някаква конкретна икономическа политика, или задоволяват тежки вътрешнокоалиционни или вътрешнопартийни напрежения в едно правителство. Има и хубав пример в демократична Франция през 50-те години - там министерствата стигат до 48, за да може да се удържи правителството на власт. От тази гледна точка въпросът с МВР в голяма степен според нашата  конституция е въпрос към министър-председателя, тъй като той предлага структурата и състава на Министерския съвет. Тоест той трябва да знае, като предлага структурата и като предлага брой на министерствата, кои функции са му нужни и кои  ще отидат някъде другаде.

Аз зная, че МВР в България е министерство на полицията и администрацията. То така е възникнало през 1879 г. МВР се занимава повече с местна власт, отколкото със стражари и полицаи, защото е имало нужда да се устрои държава. Тази администрация така или иначе до Първата световна война е била приоритет. Не случайно там е и Министерството на народното здраве, не случайно се нарича Министерство на вътрешните работи и народното здраве. Един дълъг период грижата по здравеопазването е била функция на МВРНЗ.

Вторият важен въпрос от историческа гледна точка е, че МВР няма проблеми с организирана престъпност и тероризъм до 1919 г., защото в обществото няма такива деяния. След 1919 г. се появява тероризмът, за мен като политическо намерение, покрай него се формира организираната престъпност. Тези хора започват да нанасят удари върху обществото и се появява Държавна сигурност. Държавна сигурност функционира дълго време като полицейска служба, за да се бори с този тероризъм. Тоест аз заставам така много близко до твърдението на Стефан Попов, че МВР има функция и тя се нарича полиция. Но съвременният свят стовари отгоре тези тежки неща – тероризъм, организирана престъпност, корупция, ние сме на лошо място, през което върви наркотик и т.н. Тоест ние имаме необективни неща, с които имаме проблем.

(Преди да кажа как според мен се решава тази задача, искам да добавя нещо за довършената административна реформа. МВР е единственото министерство, което продължава главния му секретар да не е шеф на администрацията, а да е професионална фигура. За мен това е абсолютно неразбираемо. Това е тежък остатък от комунистическото наследство, когато там са се чудили дали да бъдат зам.-министри, секретари, главни секретари и т.н. Посткомунизмът задълбочи този проблем и днес продължава да е същото. Тоест тази администрация, която си е нужна на министерството, избира този ръководител и това е главен секретар. Шефът, професионалният, в МВР е шефът на полицията, директор, главен директор, каквото се нарече.

Това е абсурдът спрямо всички останали министерства, дори Министерството на отбраната успя да влезе в общата административна рамка, само МВР стърчи отстрани. Това е някаква амбиция, дали тя се поражда от някакви личностни въпроси - кой, къде, какво е работил някъде във времето, не знам, но е факт, че до ден днешен продължава да е с по-различно съдържание.)

Тероризмът, организираната престъпност и корупцията се разделят на две големи зони. Едната е там, където се атакува и се бори едно ниво на администрацията, което е тежко корумпирано - общинската особено, пък и централната. И това е едната задача на държавата. Другата е там, където се опира до политически етаж - зам.-министрите,  министрите, хора с политически власт, където се взимат големи решения за много пари. Аз наричам това нещо в своята представа национална сигурност. Защото тези хора са излъчени през вота на избирателите, т.е. през най-демократичната процедура. За тях трябва специализирана институционална форма и тя може да бъде във висша степен наречена Служба за национална сигурност, защото именно тя трябва да се занимава с това нещо. И да не се притеснява от абсолютно никакъв натиск от политиците и други хора с власт. Знам, че това е идеалистичният вариант, но знам и технологичния вариант как би могло да се постъпи.

Но първо трябва да се спре тази игра с ГДПОБ - защото тя е компетентна и по битовата престъпност, и по националната сигурност, а не може да е компетентна по всичко. Шефът на ГДБОП не може да бъде човекът, който ще разследва министрите и зам.-министрите или народните представители. В моята представа не може. Организираната престъпност се занимава с по-ниски нива. Онази горе се нарича по друг начин - национална сигурност. И заради това се бавим със законите много години, затова не можем да разберем колко служби ни трябват - разузнавателни и контраразузнавателни, защото ние не можем да разсечем точно тези две зони, където е тежката борба с корупцията, с много пари, където е голямото безобразие и обикновено страда обществото. Напротив, там се хвърлят огромни политически средства, за да се овладяват институциите. В това отношение ДАНС е кристалният пример. Не можеш да искаш да сложиш Делян Пеевски за шеф на ДАНС, това означава че съвсем си провалил идеята за държавност, просто защото искаш да вземеш политико-партийно институцията, която трябва да се бори за националната сигурност.

И накрая като заключение. Ако може да бъдат разделени тези видове дейности, да се махне цялата тази "социална" дейност на министерството, разбира се, по един внимателен начин. Аз съм бил дълго време човек, който съм се занимавал с конкретна политика, и знам, че такива радикални решения от днес за утре не са възможни. Но като се постави ясна цел, постоянни стъпки, днес решаваме първо, второ, утре трето, четвърто, пето и постепенно се освобождаваме от ненужните, ще остане ядрото, където е голямата работа и големите въпроси и където според мен има шанс за подкрепа и за решаване на задачите.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 1
    • + 3

    "Това е абсурдът спрямо всички останали министерства, дори Министерството на отбраната успя да влезе в общата административна рамка, само МВР стърчи отстрани."

    Няма никакъв абсурд.
    В МВР става дума за контрол и много пари.
    МО лесно се вписва в рамката, защото няма никакви властови функции. Дори шефът на пожарната е по-значителна фигура от командващия на ВВС...

    Нередност?
  • 2
    ivanivanovv avatar :-@
    ivanivanovv

    В една корумпирана държава, каквато е нашата, единсвения начин недосегаемите бондити да бъдат досегаеми поне отчасти и то в сериозна степен е по тяхното вкарване на топло да работят различни органи и то не по метода на изключването а по дублирането. Така например ако ДАНС работи по наркотрафик и засече че служители от БОП са корумпирани и прикриват някой трафикант те да могат да задържат въпросния трафикант и да уредят уволнението на корумпираните им пазачи.
    Без дублиране, организираната престъпност няма да се ограничи. Според мен и в ДАНС и в МВР трябва да има хора които да работят по всички видове организирана престъпност. С дублиране. Много по-евтено ще е на бюджета отколкото милиарди източени от ДДС през годините например. Досега дублиране няма, защото когато БОП отиде в ДАНС, само там са работили, преди това само в БОП и така.

    Нередност?
  • 3
    hvm221103745 avatar :-|
    Цвети

    Лъчезар Василев крои убедителни измами. Ще се опита да се свърже с вас и да Ви измами да станете титуляр на фирма.

    Нередност?
Нов коментар