Георги Ангелов: България е в топ 3 по най-много разходи за полиция в ЕС

"Философски тази реформа е радикална, но като изпълнение е отложена, ще има резултат след 30 години."
"Философски тази реформа е радикална, но като изпълнение е отложена, ще има резултат след 30 години."
"Философски тази реформа е радикална, но като изпълнение е отложена, ще има резултат след 30 години."    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"Философски тази реформа е радикална, но като изпълнение е отложена, ще има резултат след 30 години."    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Георги Ангелов е старши икономист в институт "Отворено общество"
Аргументът против реформата е, че тя води до разходи. Липсата на реформа всъщност е по-скъпа, отколкото самата реформа.

Аз ще започна с числата. Общо взето, МВР има страшно голям бюджет, колкото и да се твърди, че не му стигат парите. Всъщност като дял от общия бюджет и като дял от БВП ние сме в топ 3 по най-много разходи за полиция (отделно имаме и немалко разходи за пожарна и други неща, които са в МВР – академия, научни институти, болница и пр.). В същото време вземете който искате индикатор за резултати и ще видите, че България не е сред добрите примери. България е сред страните от ЕС с най-ниско доверие в полицията, с високо ниво на ПТП, висок дял на нерегистрирана престъпност, относително повече убийства, високи възприятия за корупция, много осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека и т.н.

Накратко, МВР има голям бюджет, но от това не произтичат големи резултати. Защото бюджетът не се използва ефективно. Най-ясно това можем да видим през миналата година, където има гласуван бюджет 999 млн., изпълнен бюджет 1267 млн. Това е 27% увеличение на бюджета спрямо заложеното, без да можем да измерим никакво подобрение в резултатите. Тоест ние наливаме пари, наливаме много повече пари в година, в която всичко друго е депресирано, обаче нямаме резултат. А подобно рязко увеличение на бюджета на МВР не се случва за пръв път.

Една от причините е, че липсва анализ и аналитичност при определянето на бюджета. Например ние сме задавали въпроса в МВР кой разпределя разходите, кой решава колко капиталови разходи има, да кажем, колко камери, колко автомобили и колко оборудване да се купи и колко хора да има в МВР. И се оказа, че никой не решава – умножава се броят на служителите по средната заплата и ако остане нещо, отива за капиталови разходи. Капиталовите разходи са остатъчна величина.

В момента капиталовите разходи са само 1% от бюджета на МВР, или под 13 млн. лв. за 2015 г. - при активи в счетоводния баланс на МВР 1 млрд. и 800 млн. лева активи плюс 855 млн. задбалансови активи, това всичко като активи се поддържа с 10-15 млн. годишно разходи. Тоест МВР се декапитализира постоянно, не се поддържа капиталовата база, не се инвестира. Затова камерите не работят, когато ти трябват, затова условията за труд не са добри, техниката е стара и т.н. В същото време имаме много служители, много полиция, много администрация, много чиновници, обаче те няма как да работят ефективно, т.е. производителността на труда в такава ситуация е ниска. И затова делът на капиталовите разходи не трябва да бъде остатъчна величина, а резултат от анализ и съзнателно решение.

Един пример – предлагането на електронни услуги може значително да подобри както обслужването, така и производителността. При добре работеща електронна услуга смяната на лични карти или шофьорски книжки няма да създава опашки, няма да изисква толкова гишета и служители. С малка капиталова инвестиция ще могат да се спестят значителни ресурси и средства, съответно по-малко хора да вършат повече работа.

Друг проблем е, че когато една структура стане много голяма и много сложна - с много функции, тя става неуправляема. Ако сложиш на едно място толкова много неща, с толкова много хора и с толкова много поделения, лични документи, пожарна, гражданска защита, всякакви научни институти, болници, спортни и какво ли още не, дори телефон 112, който реално е кол-център, специалната куриерска служба, с почивните станции, столовете и всичко останало, просто става неуправляема системата. Това го виждаме не само в МВР, а и в други големи министерства. Тоест трябва наистина да се изчистят основните дейности от това, което е допълнително.

Бяхме сметнали преди време, че научните институти на МВР имат по-висок бюджет от БАН, с неясна ефективност. Академията на МВР от своя страна има бюджет на голям университет, но обучава много малък брой студенти. Отделно имаме и МВР болница и други подобни несвойствени структури. Издаването на личните документи е в МВР – но при смяната им винаги има опашки и лоша организация, а самите лични карти са остарели и нямат вграден електронен подпис, който може да подпомогне внедряването на електронни услуги.

Според мен това, което липсва най-вече, е насочеността към резултатите, защото големите структури се бюрократизират, всеки си прави нещо, понеже го е правил през последните 10 години, без да се интересува от резултат. И затова целият проблем с бюджета е, че той се съставя на историческа база, т.е. колкото е бил миналата година, иска се малко увеличение, парламентът или го дава, или не, но фактически си продължаваме със същия бюджет, същите структури, същите щатни бройки и същия подход.

Бюджетът трябва да стане програмен и насочен към резултатите, т.е. средствата да се насочват към конкретни мерки и постигане на конкретни резултати. Да кажем, ако целта е да се намалят катастрофите и загиналите по пътищата, набелязват се мерки, изпълняват се и след една година отчитаме какво е проработило, какво не е проработило. А не както досега – бюджетът на КАТ се определя според щатните бройки плюс бензин. Всъщност може да се окаже по-ефективно да има повече камери и по-малко служители в КАТ. Основното е парите да се насочват към ефективни програми, които водят до реален резултат – и съответно да се съкращават неработещите програми.

И накрая само две думи за реформата, която министърът обяви, за разделяне на служителите, които работят в най-тежки условия, и всички останали – като последните да бъдат лишени от привилегии, ранно пенсиониране, 20 заплати, отпуски и т.н. Философски тази реформа е радикална, но като изпълнение е отложена, защото се отнася само за новоназначените служители. Тоест много хубава реформа, но реално след 30 години ще имаме пълния резултат. Струва ми се, че трябва да стане наведнъж, вместо така да се разтяга във времето.

Винаги има оправдание защо не се правят реформите, но колкото повече се отлагат, струва по-скъпо. Да кажем, с ранното пенсиониране – все ни плашат, че ако се ограничи ранното пенсиониране, ще напуснат наведнъж много хора от МВР и ще трябва да им се плащат 20-те заплати обезщетение при напускане. Тоест аргументът против реформата е, че тя води до разходи. Обаче реално се получава обратното – всяка година през декември се обсъжда ограничаване на ранното пенсиониране, то не се приема, но дори само заради обсъждането много служители на МВР напускат и им плащаме обезщетения. Така се оказва, че липсата на реформа всъщност е по-скъпа, отколкото самата реформа. Така че нека я направим веднъж завинаги, вместо постоянно да я отлагаме.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 40

    Това МВР е като каца без дъно.Парите потъват,незнайно къде,а ефективност ,незнайно каква.

    Нередност?
  • 2
    joel avatar :-|
    Рол
    • + 40

    Два дни висях в КАТ за да отпиша кола.
    На едно гише чакаш едни служителки да ти напишат молба ???, с която да отидеш на друго гише, за което номерата били свършили в 9 часа.

    Нередност?
  • 3
    mr.crc avatar :-|
    mr. wonderworld.
    • - 10
    • + 5

    И на последно място по разходи за здравеопазване, въпреки министъра- реформатор!

    Нередност?
  • 4
    todorov_g avatar :-|
    todorov_g
    • + 35

    Напълно съм съгласен с всичко описано в статията. Системата за вътрешна сигурност има за цел само да се грижи за собственото си оцеляване и между другото да замаже очите на обществеността, когато се налага.
    Лошото е, че не е само вътрешната сигурност в България е така.

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 16

    Корекция на текста "ние сме в топ 3 по най-много разходи за полиция " на "ние сме топ по най-много неефектиивни разходи за полиция".

    Нередност?
  • 6
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 17

    "Тоест аргументът против реформата е, че тя води до разходи..."

    Демек, ще държим армия от заптиета, сакън да не се изсипят наведнъж на гишето за 20 заплати, наведнъж! Няма значение, че нямаме никаква нужда от тях, а докато кибичат в храстите корупцията цъфти?!

    Нередност?
  • 7
    koshev avatar :-|
    koshev
    • - 4
    • + 8

    Самото заглавие на статията е леко подвеждащо. След това в текста се вижда за какво става въпрос, но да се каже Топ 3 разходи за полиция, при условие че става въпрос за МВР /където както е споменато в текста са гражданска защита, пожарна, 112, МВР академия, МВР болница и т.н./. В интерес на истината даже си мисля, че разходите за ПОЛИЦИЯ са недостатъчни. Иначе съм съгласен, че парите на МВР се харчат непрозрачно и където трябва не стигат - примери бол /само да спомена, че на патрулките им се пада по 1 нова зимна гума .../

    Нередност?
  • 8
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • - 1
    • + 16

    До коментар [#7] от "koshev":

    При такъв раздут персонал,маса чиновници,пенсиониране на 45 години и 20 заплати накуп........................как според теб ще стигнат парите ?
    И естествено за най важното не остава пари-инвестиция в техника и оборудване.
    Т.е огромен бюджет с катастрофални резултати
    Комунисти и синдикати съсипват всичко.

    Нередност?
  • 9
    koshev avatar :-|
    koshev
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#8] от "kapitalcho":

    Явно не съм обяснил коректно. Казвам, че освен полиция има още дузина служби, които нямат много общо с МВР.

    Нередност?
  • 10
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • + 5

    До коментар [#9] от "koshev":

    Дори и това да е така,това не спира безумното изразходване на средства там(под вляние на комунсити и синдикати) и така нямайки пари за най важното-техника и оборудване...............или второ БДЖ.

    Нередност?
Нов коментар