🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пет заплахи за националната сигурност видя ДАНС

МВР твърди, че обществено-политическата криза рано или късно ще навлезе във фаза на разрешаване. Разликата е във времето и цената, която обществото трябва да плати

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев пристига в президенството за заседанието на КСНС при засилени мерки за сигурност заради протестите в центъра на София
Председателят на ДАНС Владимир Писанчев пристига в президенството за заседанието на КСНС при засилени мерки за сигурност заради протестите в центъра на София
Председателят на ДАНС Владимир Писанчев пристига в президенството за заседанието на КСНС при засилени мерки за сигурност заради протестите в центъра на София    ©  Анелия Николова
Председателят на ДАНС Владимир Писанчев пристига в президенството за заседанието на КСНС при засилени мерки за сигурност заради протестите в центъра на София    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет заплахи за националната сигурност видя Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) според доклада на нейния директор Владимир Писанчев пред заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента днес.

Първата от тях, според службата, е неблагоприятното отражение на кризата със сирийските бежанци върху институциите и бюджета. Големият поток от кандидатстващи за закрила чужденци изисквали значителен финансов ресурс, който не е планиран и "се пренасочва от други, чувствителни за българското общество сфери", пише в доклада.

В общата част от ДАНС са описали една доста банална картина на миграционния натиск върху държавата. Отбелязано е, че броят на незаконните имигранти у нас силно е нараснал от началото на 2013 година и особено през месеците септември и октомври, като те идват главно от Турция през зелената граница с южната ни съседка. " Значителна част от задържаните чужденци подават молби за получаване на закрила у нас (около 70-80% от задържаните). Изходните маршрути на каналите за незаконна миграция са към Сърбия, Румъния, Гърция и Македония.

Според доклада "най-голям е относителният дял на мигрантите, които са или се представят за сирийски граждани. Нараства и числеността на нелегалните имигранти от Афганистан и в по-малка степен от други

държави (Алжир, Сомалия, Мианмар, Конго, Нигерия и др.)... Преобладават непълнолетни лица, несемейни мъже между 15 и 30 години, лица от женски пол. Голяма част са без образование или с нисък  образователен ценз и разполагат с незначителни финансови средства. В общия случай целта им е достигане до държави от Централна и Западна Европа. По-малък дял от имигрантите заявяват, че имат познати и роднини в България и посочват страната ни като крайна цел."

Другите рискове за сигурността на държавата, според ДАНС са свързани с повишаването на терористичната заплаха, заради опасността от проникването на членове на екстремистки и престъпни структури. От агенцията прогнозират и че съществува опасност от прояви на социално напрежение и ксенофобия заради очакванията, че имигрантите ще извършват престъпления, или подозренията за разпространяване на зарази.

В доклада е отбелязано, че "налице е активизиране на криминалния контингент, свързан с

нелегален трафик на хора и съпътстващите го престъпления", но не е казано какво е извършила службата, за да противодейства на тези процеси. Очакванията са и за повишаване на риска от корупционен

натиск, основно по отношение на процедурите по получаване на закрила.

Петата заплаха според ДАНС е разпространението на заразни заболявания. Фактори в тази насока били наличието на епидемии в страните, от които идват бежанците, както и наличието между тях на наркозависими и лица със слаба имунна система.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев определи протестите като опасни за националната сигурност

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обръща относително малко внимание на кризата с бежанците в доклада си пред КСНС. В него пише, че "към момента ЕС няма готовност да управлява ефективно кризата. Съюзът няма напълно изградени единни системи за имигрантите (в т.ч. и бежанците) и за тяхната интеграция, което не позволява цялостен и интегриран подход при разрешаване на проблемите.

Той обаче се концентрира върху политическите протести в страната. "На второ място като генератор на заплахи, казва министърът на вътрешните работи, е комплексът от процеси в областта на обществените отношения, който може да се определи като обществено-политическа криза в България", според публикувано резюме на сайта на МВР. "Агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, доведоха до разделение, омраза и напрежение в обществото", пише там. "Към момента структурата на протестите е такава, че могат да се обособят две основни групи. Първата са спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление. Втората група са мотивирано протестиращи. Тази група все повече нараства, а реалните й организатори вероятно преследват политически цели". Що се отнася до това кога е възможно да приключи кризата, той твърди, че "анализът на всички реални сценарии води към извода, че обществено - политическата криза рано или късно ще навлезе във фаза на разрешаване. Разликата е във времето и цената, която обществото трябва да плати".

Вицепремиерът е посочил и мерките, които е взело правителството за справяне с бежанската криза с решение от 6 ноември 2013 година, който съдържа точни финансови разчети на всички компетентни институции с половингодишен хоризонт - до края на март 2014 година. Според Цветлин Йовчев "с плана се определят 7 основни цели, реализирани чрез 33 инициативи, за чието изпълнение са определени 129 дейности. Направени са прогнозни разчети на необходимите средства, определени са отговорните институции и са поставени срокове за изпълнение на задачите за овладяване на бежанската криза."
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-@
    ПАВЛА
    • - 1
    • + 8

    Сетихте се, че мигрантите са проблем!

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 4

    Приказката за "късото одеало" на българския бюджет е ясна. Все пак конкретни цифри биха помогнали за едно по-обективно разглеждане на материала (Колко са бежанците? Какъв период се разглежда с график на нарастване на групите по страни, образователен ценз, пол, възраст и т.н.). Така текстът звучи като общи приказки.

    Нередност?
  • 3
    winterbach avatar :-|
    Петър Иванов
    • - 1
    • + 23

    Въпрос на гледна точко, аз мисля че това правителство е вредно за националната сигурност

    Нередност?
  • 4
    fez_deffender avatar :-|
    Фес Deffender
    • + 9

    До коментар [#1] от "ПАВЛА - SorryLol":

    Когато няма превантивни мерки за дадено нещо от подобен характер, винаги става проблем. Управляват ни истински некадърници.

    Нередност?
  • 5
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • + 3

    До коментар [#4] от "HEISENBERG":
    [quote#4:"HEISENBERG"]Управляват ни истински некадърници.[/quote]
    Много точно казано. Некадърни са дори да си оправдаят грешките. Не смея и да се надявам, че могат да мислят за сигурността на страната, освен на приказки.

    Нередност?
  • 6
    zogorsone avatar :-?
    zogorsone
    • - 1
    • + 1

    Да видим, как ще противодействат на заплахите.

    Нередност?
  • 7
    teri_beri avatar :-@
    Terry bear
    • + 9

    "Вицепремиерът Цветлин Йовчев определи протестите като опасни за националната сигурност... Агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, доведоха до разделение, омраза и напрежение в обществото".

    Ей, че нагъл комунист! Ако бяха започнали да работят в полза на ЦЯЛОТО общество, а не само за себе си и за неграмотния, зависим от социални помощи електорат, нямаше да има протести.
    Обществото е виновно за скандала с Пеевски, за назначенията на доказано корумпирани и компрометирани кадроваци, за уж "експертните" министри, за заемите от милиони левове, за лобистки закони и каквото още се сетите!
    Идва ми да изредя едни думички...

    О С Т А В К А и то веднага! Измет!

    Нередност?
  • 8
    nuzzo avatar :-|

    Писачнчев разбираемо е пропуснал, поради конфликт на интереси разбира се, и една шеста причина като заплаха за националната сигурност.
    А тя е невъзможността на това управление да планира, анализира, оценява и управлява рискове от подобен мащаб, и поради следното(според мен ):Липса на опит с такова извънредно положение и вътрешната съпротива в кабинета и в НС от представителите на ДПС, за по меко отношение и мерки към нелгалните имигранти (солидарност предвид вероизповеданието им), наречени нарочно от властта - бежанци, за да няма наказетелни мерки спрямо тях.

    Нередност?
  • 9
    lili_markova avatar :-P
    lili_markova
    • + 2

    Извинете, но този доклад напомня един от 99 година от американското посолство от времето на демокрацията..казано "под сурдинка"!

    Нередност?
  • 10
    slon avatar :-|
    slon
    • + 3

    1. Атентант вече си имахме, а тогава "нямаше" чужденци. Казвам "нямаше" защото и тогава, както и сега имигранти влизат постоянно в България. Сега просто има едно целенасочено раздухване на тази история с цел всяване на срах. А иначе опасността е била висока още преди атентата в Бургас...

    2. Риск от престъпения от битов характер... все едно не един човек не бе закопан в 2та метра последните години от негови сънародници. Последния случай е от има-няма 2 седмици. Един спокойно стоящ си човек бива нападнат от "будни българи" защото е "чужденец". Сега той е в кома, а те ...?

    3. Бюджета бил се натоварвал. Всяка държава има бюджет определен за подобни ситуации, друг е въпросът къде отиват парите от него?

    5. Болести ... Вчера ми разказаха за мнението на един западно европеец за източно европейците: "Много хора там са заразени със СПИН".

    Предлагам да въведем инквизиция и да тъсим вещици и магьосници.

    Нередност?
Нов коментар