🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преференциалният вот масово обърка избирателите в Сърница

Кандидатите за кмет на ДПС и ГЕРБ отиват на балотаж

Балотаж ще определи кмета на най-новата община в България
Балотаж ще определи кмета на най-новата община в България
Балотаж ще определи кмета на най-новата община в България    ©  Надежда Чипева
Балотаж ще определи кмета на най-новата община в България    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кандидатите на ДПС - Неби Бозов, и на ГЕРБ – Мустафа Аликанов, ще се борят за кметския пост в Сърница на балотажа на местните избори следващата седмица. Третият претендент – кандидатът на РБ Кемал Тинев, остана трети. Така на практика първият вот в Сърница, след като през миналата година стана община, преповтори изборите през 2011 г., когато градът беше в рамките на община Велинград и избираше само кмет на населеното място.

Тогава само 20 гласа не достигнаха на Кемал Тинев от Национална партия "Свобода и достойнство" да отиде на балотаж. На втория тур той обаче подкрепи кандидата на ГЕРБ Аликанов и така формацията на Бойко Борисов в Сърница успя да спечели изборите. По традиция дотогава това беше запазена територия за ДПС.

Изборите в Сърница бяха интересни по няколко причини. В общината живеят основно българомохамедани и на предишните избори ГЕРБ направи пробив сред избирателите на ДПС. Освен това за пръв път на местен вот хората гласуваха преференциално за общински съветници. Резултатът обаче показа, че една не малка част от избирателите са се объркали при попълването на бюлетината и това е довело до внушителен процент недействителни гласове - 15%.

Кметската битка

По време на предизборната кампания хората в Сърница бяха категорични, че две неща ще са решаващи за изхода от изборите за кмет. Едното е родовото гласуване, което традиционно става в града особено по време на местни избори. Второто е вотът в двете села в общината – Побит камък и Медени поляни, в които има около 1000 избиратели. Според неофициална информация от щабовете на ГЕРБ и РБ гласовете там са основно за кандидата на формацията на Борисов и за кандидата на ДПС Бозов.

"Ние сме поискали среща с кандидата на РБ за кмет и очакваме отговор от него", каза Мустафа Аликанов. Ако получи подкрепата на реформаторите, той има шансове да повтори мандата си. Според резултатите от вота Неби Бозов е получил 1 122 (47.8%), а Аликанов - 879 гласа (32,7%). Гласовете на кандидата на реформаторите са 603 (22,4%). Пред "Капитал" Тинев заяви, че все още не е решил дали да призове избирателите си да покрепят кандидата за кмет на ГЕРБ.

По време на предизборната кампания основната битка беше именно между двамата. Като Тинев беше категоричен, че, ако не стигне до балотажа, няма да подкрепи Аликанов. Като аргументи той посочваше неизпълнени обещания за разкриване на повече работни места от страна на кандидата на ГЕРБ при първия му мандат.

Загуба на ГЕРБ на вота обаче ще се счита за отстъпление на формацията от позициите в региона. А евентуална победа на ДПС ще даде аргумент на формацията на Лютви Местан да твърди, че дори и в опозицията движението може да печели избори.

Загуба на Аликанов може да се използва от опозицията и като аргумент срещу управляващата коалиция ГЕРБ-РБ, които на национално ниво са партньори, но по места това партньорство не работи.

Обърканите бюлетини

Реформаторите ще са решаващи и за сформиране на мнозинството в 11-членния общински съвет на Сърница. ДПС ще има 5-ма съветника, ГЕРБ – 4-ма, а РБ успя да спечели 2 места. За сформирането на мнозинство са необходими минимум 6 общински съветници.

Чрез преференциалното гласуване в листата за общински съветници настъпи разместване и кандидатът от ДБГ Исмет Исмаилов успя от шесто място да се придвижи до второ и да стане общински съветник.

Масовото използване на преференциалния вот обаче доведе до безпрецедентен брой недействителни бюлетини – 486 при 2 686 действителни. От предизборните щабове на партиите в Сърница обясниха, че объркването е дошло от преференциалното гласуване като избирателите масово са отбелязвали само кръгчето, където е номерът на съответния кандидат в листата и не са отбелязвали квадратчето, където е името на партията.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    julesta avatar :-|
    julesta
    • - 10
    • + 2

    ганю

    Нередност?
  • 2
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)
    • - 2
    • + 4

    Проблемът с преференциалният вот ще бъде изчистен до балотажа, защото местните структури ще имат повече време да разяснят на избирателите как точно се гласува.
    Не очаквам отново да има такъв огромен процент недействителни бюлетини. Интересно е да се разбере, за кого всъщност са били тези гласове, отбелязали само името на кандидата, но не и на партията. Дали са били за някой конкретно или равномерно по всички кандидати?

    Нередност?
  • 3
    tarpana avatar :-|
    Търпана
    • - 3
    • + 9

    Надписът "Fast Food" на снимката направо кърти мивки. Явно в Сърница всяка баба млати на английски, а сигурно и регионалните диалекти ги докарва. Хора, кога ще спрем да се самоунижаваме така?!

    Нередност?
  • 4
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • - 1
    • + 27

    не е объркване, а масова неграмотност. откога ратувам за махане на номерата в бюлетините. така ще имат възможност и право само грамотните български граждани да гласуват, защото само ДПС-ски истории вече 25 години гледаме и сме заложници на неграмотното българско гражданство, което гласува на база 2 кюфтета, роднинска зависимост или срещу 50 лв.

    Нередност?
  • 5
    ivanivanovv avatar :-@
    ivanivanovv
    • - 9
    • + 1

    Честити 100% на коалицията Бостан. Вижда се какъв е уровена на електората на коалицията Бостан. Коалицията Бостан окупира призовата тройка на изборите сред ислямизирания електорат, за който е известно че гласова предимно корпоративно, купено и контролирано. Отвращавам се от подобни партии разчитащи на подобен електорат за две от които после слугинажа от журналисти и цоциолози лъже че гласуват умни и красиви избиратели.
    Честит ви ОФ съвет от 100% съветници г-да ефендита.

    Нередност?
  • 6
    ivanivanovv avatar :-P
    ivanivanovv
    • - 9
    • + 2

    До коментар [#4] от "detelinka29":

    то могат да ги махнат, но ще загубят спонтанния цигански вот в Лом паланка герберите. А пък в Хасково Разграбваческия блок ще изгори. Никога няма да ти уйдисат на идеята с това "деформаторско мнозинство". Помни ми думата.

    Нередност?
  • 7
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • + 3

    До коментар [#6] от "ivanivanovv":

    да. Лом е много важен център на този род електорат. Като отвориш сайта на Комисията за зашита от дискриминация и видиш зам. председателя вече втори мандат (избран от квотата на президента( /със заплата 80-90% от заплатата на председателя на Народното събрание/ ще си дойдем пак на думата. Вярно казваш, ама гражданското съзнание трябва да мрънкаме, да буйстваме и да негодуваме и действаме, за да се променят нещата защото този вот от горепосочените от теб райони не произвеждат блага, а само ги крадат или получават като помощи.

    Нередност?
Нов коментар