Как да гласуваме на местните избори и референдума в неделя

Въпроси и отговори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С колко бюлетини ще се гласува?

Най-много с пет бюлетини, най-малко с три. Рекордьори по брой бюлетини, с които ще са гласува, са селата с над 100 души около София. Жителите им ще трябва да пуснат бюлетина за кмет на кметство, за кмет на съответния район в столицата, за кмет на София , за листа за общински съветници в столичния общински съвет и за референдума. Градове с районно деление в България са още Пловдив и Варна.

В общините без районно деление избирателите ще гласуват с три бюлетини – за кмет на общината, за общински съветници и трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса от референдума. Избирателите в населените места в общините, които са с над 100 жители, ще гласуват и за кмет на съответното населено място.

Как ще се гласува за общински съветници?

За пръв път на тези местни избори избирателите ще имат право да гласуват преференциално за листата за общински съветници. На бюлетината те трябва да отбележат името на партията, за която са решили да гласуват, в квадратчето отляво и, ако предпочитат определен кандидат от лисатата за общински съветници, да отбележат номера му в листата в кръгчетата отдясно. Имената на кандидатите за общински съветници няма да присъстват на бюлетините, така че за да гласувате за някого, преварително трябва да знаете неговия номер. Избирателите имат право само на една преференция, т.е. трябва да отбележат само един номер.

Как се изчислява преференциалния вот?

Като база за изчисляване на преференциалния вот ще се използва т.нар. общинска избирателна квота или гласовете, които са необходими на дадена партия за избор на един общински съветник. За всяка община тази квота е различна и зависи от броя на избирателите и от избирателната активност в деня на вота.

Общинската избирателна квота се изчислява като броят на действителните гласове, подадени в съответната община се разделя на броя на общинските съветници. 7% от този резултат ще са необходими за пренареждане на листата за общински съветници.

На предишните местни избори в София например действителните гласове са били 460 950. Гласовете, неоходими за вкарването на един общински съветник са били 7 557. Това означава, че за пренареждането на листата са необходими 529 преференциални гласа. Още един пример. На предишните местни избори през 2011 г. в община Карлово например действителните гласове са били 23 753 и общинската избирателна квота е била 720 гласа . Ако този резултат се получи и сега, за пренареждане на листата за общински съветници ще са необходими 102 гласа. В по-малките общини неоходимият брой преференции за пренареждане на листата ще е чувствително по-малък.

По-трудно ще става изместването на водача на листата за общински съветници чрез преференция, защото всички бюлетини, на които избирателят не е посочил предпочитание към даден кандидат за общински съветник, ще се отчитат за първия кандидат в листата. Напрактика спорът ще е за второто или третото място в листата.

Как да гласуваме и кога бюлетината е невалидна?

Бюлетините за кметове и общински съветници са бели, интегрални, т.е. на тях са записани имената на партиите и коалициите, а в бюлетините за кметове и имената на кандидатите на съответните политически сили. При гласуването в празните квадратчета на бюлетината избирателят може да отбелязва предочитанията си за партията и съответния кандидат за кмет със знаците "V" или "Х". Със същите знаци се отбелязва и номерът в кръгчето на предпочитания кандидат от листата за общински съветници. Отбелязването става със син химикал. Отбелязването в бюлетината на други знаци и символи, различни от тези, я прави недействителна. Отбелязването с друг цвят химикал също прави бюлетината недействителна. Ако на бюлетината за общински съветници е отбелязано името на партията, но не е посочена преференция, тя е действитлена. Ако обаче е отбелязана преференция, но не е посочена партия, бюлетината е недействителна.

Как ще се гласува?

В избирателната секция ще има два избирателни списъка. Единият за кмет и общински съветници, а другият – за референдума. Ще има и две урни, в които ще се поставят бюлетините. Едната за кмет и общински съветници, а другата за референдума. След като се попълнят бюлетините за кмет и общински съветници, те ще се пускат в едната урна, а за рефередума във втората. Бюлетината за референдума ще се поставя в плик.

Къде ще се гласува машинно?

Само избирателите в София ще могат да гласуват машинно. Такава възможност ще има в 50 избирателни секции в столицата като машиният вот ще бъде само за общински съветници и за разлика от предишните избори вотът чрез машинното гласуване ще се зачита. Гласуването за кмет и районни кметове обаче ще е с хартиена бюлетина.

Какъв е въпросът за референдума?

На бюлетината е изписан въпросът на референдума: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Как ще се гласува на референдума?

В две квадратчета има отговорите "Да" и "Не". Предпочетеният отговор трябва да бъде отбелязан също със знаците "V" или "Х" с химикалка със син цвят. За разлика от бюлетините за кметове и общински съветници, бюлетината за референдума ще се поставя в бял плик. Ако избирателят отбележи и двата отговора, бюлетината се счита за недействителна. Тя ще е невалидна и, ако отговорът е отбелязан със знак, различен от посочените, както и ако върху бюлетината е драскано. Бюлетина, пусната в урната без да е поставена в плик, също е недействителна.

Пуснат в урната плик без бюлетина ще се отчита за недействителен глас, което е важно за избирателната активност.

Кой може да гласува на референдума?

Всички български граждани с право на глас, но за разлика от местните избори и предишния национален референдум, в това допитване ще могат да участват и български граждани, които живеят в чужбина. Те ще гласуват в 312 секции в 45 държави, като най-много те ще са в САЩ, Испания, Германия.

В кои случаи референдумът ще е валиден?

Предложението по референдума е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от гласувалите в последните парламентарни избори и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. На последния вот за Народно събрание гласуваха 3 500 585 души. Когато в гласуването са участвали по-малко от гласувалите на последните избори, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася за разглеждане в парламента. Решението трябва да бъде обявено в тримесечен срок.

Кога започва и кога свършва изборният ден?

Гласуването започва в 6 часа в неделя и приключва в 19 часа. Ако след този час пред избирателните секции има избиратели, изборният ден може да бъде удължен.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chicago514 avatar :-|
    chicago514
    • + 6

    Струва ми се,че от Софийска-Пловдивска и Варненска област ще дойдат доста различни резултати от тези в областните градове за кметове.

    Нередност?
  • 2
    teri_beri avatar :-|
    Terry bear
    • + 73

    Аз се радвам, че ще има повечко бюлетини на тези избори. Защото съм сигурна, че един неграмотен, като влезе в тъмната стаичка ще се обърка в коя бюлетина, какво да отбелязва :)

    Нередност?
  • 4
    tralala2010 avatar :-|
    tralala2010
    • - 6
    • + 9

    Написахте как, сега ако напишете и за кого и за колко кинта...

    Нередност?
  • 5
    kr_gadjokov avatar :-|
    Красимир Гаджоков
    • - 6
    • + 12

    Добръ въпрос отправя заглавието на статията. Отговора е много простичък: гласувайте с "ДА" :)

    Нередност?
  • 6
    kr_gadjokov avatar :-|
    Красимир Гаджоков
    • - 6
    • + 2

    На референдума - имам перд вид - защото там е най-ясно за какво и как е гласува :)

    Нередност?
  • 7
    kr_gadjokov avatar :-|
    Красимир Гаджоков
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#4] от "tralala2010":

    Само 5% е купения вот, стига с медийната пропаганда, целяща или "скандал/сеназация" - за да прави медията пари, или да откаже хората да гласуват.

    Понеже няма никакви сериозни изследвания какъв е реалния обем на купения вот, остава да се доверим на експери , които от години са близо край изборния процес и имат ерудицията. Техните оценки са базирани на интуицията им, но ако няма нищо друго , пак е по-добре да използваме тяхната информация. Проф. Михаил Константинов - макар да не съм съгласен с него по много въпроси - е един от тези хора. Оенката 5% (за нациоанлни избори) е негова.

    Нередност?
  • 8
    objective avatar :-P
    objective
    • - 8
    • + 21

    Събудете се, братя и сестри ! Да гласуваме масово на референдума, за да дадем възмможност на нашите сънародници зад граница да гласуват от личния си компютър при всички следващи избори !

    Нередност?
  • 9
    sterev avatar :-|
    sterev
    • + 3

    Бюлетината за избор на общински съветници е неясна! Обясненията също са много объркани! СОС има 61 съветника. Колко имена ще съдържа бюлетината?

    Нередност?
  • 10
    velina_g avatar :-|
    Велина Господинова
    • + 2

    До коментар [#9] от "sterev":

    В бюлетината за общински съветници няма да има имена, а само кръгчета с номера, в случая от 1 до 61, защото СОС има 61 общински съветници. Тези кръгчета са отдясно в бюлетината. Ако искате да гласувате конкретно за някой кандидат за общински съветник от дадена листа, трябва да знаете на кое място е поставен в листата. Например, ако е на 16-то място, ще отбележите кръгчето с 16. Листите на всички партии с имената за общински съветници ще бъдет поставени пред избирателната секция и вътре в тъмната стаичка.
    Отляво на бюлетината има квадратчета и срещу тях са изписани партиите и коалициите. При гласуването трябва да отбележите в квадратчето предпочитана от вас партия или коалиция и след това в кръгчето номера на предпочитания от вас кандидат за общински съветник. Ако отбележите само квадратчето, но не отбележите нито едно кръгче, гласът ви ще е валиден и ще се счита за даден за водача на листата на партията, за която сте гласувал. Кръгчетата са само, ако желаете да гласувате преференциално за някой общински съветник. Ако обаче отбележите само кръгче, но не отбележите нито едно квадратче, гласът ви ще е невалиден, защото няма да се знае за коя партия сте гласували.
    Може да видите как изглежда бюлетината за общински съветници по-горе в текста.

    Нередност?
Нов коментар