Още един подуправител на БНБ получи обвинение по делото КТБ

В продължение на три години Румен Симеонов си е затварял очите за КТБ, за да набави облага за Цветан Василев

Румен Симеонов през 2008 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няколко часа след като главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че кръгът от обвиняеми по делото КТБ ще се увеличи тази седмица, от държавното обвинение съобщиха, че бившият подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ Румен Симеонов е бил привлечен като обвиняем. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение - подписка.

Според Софийска градска прокуратура, Симеонов е извършил престъпление по чл.282, ал.2, който предвижда от една до осем години лишаване от свобода за длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, с цел да набави за другиго облага или да причини другиму вреда.

От прокуратурата съобщават, че обвинението срещу Симеонов обхваща периода 29.11.2010 г. до 15.06.2013 г., когато "в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Правилника за функциите и отговорностите на структурните звена и за компетентностите на ръководните длъжностни лица в БНБ."

На 29 ноември 2010 г. Румен Симеонов е бил уведомен с доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 ноември 2010 г., че са били констатирани множество нарушения в дейността на КТБ, които създават "опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите." Въпреки, че е бил "уведомен за това по надлежния ред", Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки - да издава "индивидуални административни актове по Закона за кредитните институции, наказателни постановления  и заповеди, които не е изпълнил в инкриминирания период."

Според държавното обвинение Румен Симеонов е целял да набави облага за акционерите на КТБ, като неговото бездействие е било предпоставка за "настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите  интереси на държавата."

Симеонов беше номиниран за член на Надзорния съвет на ЦКБ, но номинацията му беше оттеглена.

Обвинението срещу Румен Симеонов е идентично с това на неговия наследник като шеф на "Банков надзор" - Цветан Гунев. Той беше първият разследван по делото КТБ - прокуратурата го обвини в длъжностно престъпление на 16 юни 2014 г., пет дни преди банката да бъде поставена под особен надзор.

По разследването "КТБ" към настоящия момент обвиняеми са председателят на УС и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев, главният касиер Маргарита Петрова, главният счетоводител Мария Димова и нейният заместник Борислава Тренева. Обвинение има и мажоритарният акционер на КТБ Цветан Василев, което обаче не му е предявено, защото тече производството по неговата екстрадиция от Белград. Василев е разследван за длъжностно присвояване в особено големи размери.

* Статията е обновена в 19:32 ч. на 8 април 2015 г., като посочената първоначално дата 29 февруари 2010 г. е заменена с 29 ноември 2010 г. след съответната промяна в публикуваната от прокуратурата информация. 

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    greenday avatar :-@
    greenday
    • - 2
    • + 23

    Румен Симеонов не е прилагал надзорни мерки и в други случаи, не само в случая на КТБ. Нито пък се е напрягал някога да отговаря на писма и сигнали.
    Иван Искров, останалите от управителния съвет и Нели Кордовска - също си мълчаха за всички поставени проблеми и сплашваха медиите, които се опитваха да задават въпроси.
    Като слушах Румен Симеонов и Нели Кордовска пред временната парламентарна комисия за КТБ, не знаех дали да се смея или да плача. Двамата заявиха на всеослушание, че не знаят какви справки за кредитните си портфейли изпращат банките в БНБ. Заявиха, че в кредитния регистър в БНБ няма достатъчно данни за кредитополучателите. Да бяха погледнали поне една справка за времето, за което са взимали заплати!
    На всички горецитирани, освен всичко друго, скъпоплатеното безметежно време в БНБ не трябва да се признава за трудов стаж. Освен това те трябва да върнат (със законовата лихва) всички получени възнаграждения за престоя си в централната банка! Трябва да платят и наем за скъпите си мерцедеси (Искров - за два броя) по пазарни цени!

    Нередност?
  • 2
    contra_banda avatar :-|
    contra_banda
    • - 3
    • + 15

    "Василев е разследван за длъжностно присвояване в особено големи размери".
    Нищо подобно, Василев е разследван за подбудителство за източване на собствената си банка. След като версията за присвояването с чували се провали. Та и сега не е много сигурно, какво са изфабрикували за Румен Симеонов и как точно е набавил облага на Цветан Василев, като той не е единственият акционер. Сигурно е заслужил подобно обвинение, защото е отказал да свидетства в исканата от прокуратурата посока. А някой виждал ли е ревизионен доклад от инспекция на банков надзор без забележки? И това ще се окаже поредният кьорфишек.

    Нередност?
  • 3
    expostoyanen avatar :-?
    expostoyanen
    • - 1
    • + 15

    Не знам, как в БНБса успели да датират доклада към Р. Симеонов с несъществуваща дата??? Дали пък, това не е целта в целия този цирк, на който ставаме свидетели? 2010 г. не е високостна! http://www.timeanddate.com/calendar/?year=2010 .При тази цацаратура и "тоз' сът" антидатирането би било достатъчна причина да се върне за доразследване ...и така докато изтече давността. Това антидатиране е доста плоско, т.к. правилото за изчисляване е наистина просто, а именно: годината разделена на 4 трябва да дава цяло число.

    Нередност?
  • 4
    jozi81 avatar :-|
    Мафията си има държава
    • - 1
    • + 9

    [quote#2:"contra_banda"]Василев е разследван за подбудителство за източване на собствената си банка.[/quote]

    Хаха! Със същият успех могат да го обвинят и в подбудителство да поиска издирването си с червена бюлетина в Интерпол…То е ясно защо още не им стиска да внесат скалъпеното си обвинение в съда - ако така е формулирано, доста ще се озорят да го докажат.

    Нередност?
  • 5
    jozi81 avatar :-|
    Мафията си има държава
    • - 1
    • + 10

    [quote#2:"contra_banda"]Та и сега не е много сигурно, какво са изфабрикували за Румен Симеонов [/quote]

    Всичко могат да си изфабрикуват, включително и доклад, датиран към несъществуваща дата в календара на 2010 г. Тия филми сме ги гледали – като искат да те „закопчаят” ти намират в колата кило марихуана, 200 грама кокаин, а в апартамента – 10 калашника и 5 гаубици…

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Прокуратурата като се прави на мъж да вземе да обвини и бившите финансови министри Дянков и Костов, че не спазиха законовото изискване държавните дружества да не държат в една банка повече от 25% от парите си.

    Забравихме ли вече, че благодарение на държавните пари КТБ от мижава банка стана четвърта?

    Нередност?
Нов коментар