Квесторите на КТБ поискаха масово фалити за длъжници

След като премиерът обяви, че активите на банката се разграбват, само за седмица тя е завела 16 дела за несъстоятелност на длъжници с кредити за над 600 млн. лв.

Очаква се до дни квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев (двамата в средата) да бъдат заменени от временни синдици
Очаква се до дни квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев (двамата в средата) да бъдат заменени от временни синдици
Очаква се до дни квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев (двамата в средата) да бъдат заменени от временни синдици    ©  Капитал
Очаква се до дни квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев (двамата в средата) да бъдат заменени от временни синдици    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За последния месец квесторите на затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) са поискали несъстоятелност на 24 дружества кредитополучатели с общо задължения към институцията за над 860 млн. лв. Това става ясно от справка в Информационната система за производство по несъстоятелност към правосъдното министерство (виж таблицата). Особена активизация се наблюдава след 11 март, когато премиерът Бойко Борисов обяви, че активите на КТБ се разграбват и поиска назначаване на временен синдик.

Освен делата квесторите са действали по учредяването на допълнителни обезпечения по отпускани от КТБ кредити, каза източник от банката. Има и случаи, които са свързани с по-големи съдебни разноски, и затова квесторите са се въздържали от действия, тъй като за разлика от синдиците те не са освободени от съдебни такси, което означава, че може скоро да има и още заведени производства. Това обаче вероятно ще е работа на временните синдици, тъй като след експресно приетите законови промени през миналата седмица се очаква те да бъдат избрани до дни, с което квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще бъдат освободени след девет месеца престой начело на банката.

Масово несъстоятелни

Само за миналата седмица от 16 до 21 март КТБ е поискала несъстоятелност на 16 дружества със задължения за общо над 600 млн. лв. Активизацията започва още в края на февруари, като оттогава допреди изказването на Бойко Борисов и последвалата законотворческа активност са започнати дела срещу пет дружества. Допреди това от затварянето на КТБ на 20 юни 2014 г.  насам има едва два иска за несъстоятелност, заведени от банката - срещу "Алфа кепитъл" (единия от акционерите в "Петрол") и "РНК България" (бившия "Маккап холдинг").

Офанзивата на квесторите изглежда мащабна, като се има предвид, че от докладите за оценка на активите на КТБ на трите независими одиторски компании стана ясно, че огромна част от кредитния портфейл за над 5 млрд. лв. е концентрирана в едва 137 кредитополучателя. Това означава, че поисканите сега ударно несъстоятелности на 24 дружества представляват 17.5% от тези ключови длъжници. Ако се съпостави със списъка на кредитополучателите на КТБ (който беше публикуван от "Капитал" и досега достоверността му не е опровергана), като сума тези дружества правят малко над 16% от целия кредитен портфейл преди начисляването на обезценките при отнемането на лиценза на банката.

Източник от банката казва, че от отнемането на лиценза й през ноември досега са предприети мерки срещу повече от 100 кредитополучателя, като в 70% от случаите става въпрос за предсрочно изискуеми кредити. Отделно от януари досега квесторите са се задействали срещу 40 кредитополучателя (30% от големите), които имат да връщат суми в особено големи размери. Срещу тях са предприемани и други правни мерки освен искове за несъстоятелност, твърди източникът.

Тъй като банката е завела спрямо тях искове за несъстоятелност, вероятно те са и сред компаниите, които след затварянето на КТБ не обслужват задълженията си и не са сключили цесии с депозанти. Констатациите на квесторите, на одиторите и на БНБ за качеството на обезпеченията сред тези длъжници показваха доста тревожни сигнали и вероятно в процедурата по несъстоятелност ще е трудно да се възстанови значителна част от отпуснатите средства. При много от тях вече ръководството и/или собствеността са прехвърлени на подставени лица.

Любопитните длъжници

Като цяло мерките са основно спрямо дружества, свързани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и използвани за финансиране на придобиване на активи или кредитиране на други негови дружества. Например най-големият кредитополучател, към който са се насочили квесторите - "Родина пропъртис", е дъщерно дружество на ТЦ-ИМЕ. Компанията, която според доклада на БНБ до депутатите е използвана за канализиране на паричните потоци към различни бизнеси. Това беше и дружеството, чрез което 35 млн. евро, отпуснати от самата банка, минават през редица компании и влизат в капитала й като подчинен срочен дълг. Допускането на незаконната операция е едно от основните обвинения към отстранения от парламента подуправител на БНБ, отговарящ за "Банков надзор", Цветан Гунев.

Любопитно е присъствието на две от компаниите, които през август 2014 г. поискаха несъстоятелността на няколко печатни медии, заради необслужвани кредити, отпуснати им от тях. Така сега "БГ корпорейшън" (финансирало издателя на "Преса" и "Тема" "Обединени български вестници" с 2.5 млн. евро) и "Сайга консулт" (финансирало издателя на "Труд" и "24 часа" "Про нюз България" с 6.5 млн. евро) на свой ред са заплашени от несъстоятелност.

Друг интересен кредитополучател с иск за несъстоятелност извън групата фирми, контролирани от Цветан Василев, е свързаната с Красимир Гергов "Пиеро97 МА", която през февруари се е прекръстила на "Медикон консулт".

Любопитно е и действието на квесторите срещу "Хедж инвестмънт България". Това е дружеството, собственик на военните заводи "Дунарит" и "Авионамс". След дълга борба през февруари Цветан Василев успя да си върне контрола над него и на 26 февруари като прокурист беше избран самопровъзгласилият се за купувач на дела на банкера в БТК, военните заводи и др. Пиер Луврие. Ден по-късно на 27 февруари "Хедж инвестмънт" се озовава с иск за несъстоятелност, което може да се окаже и пречка за плановете за придобиване от страна на оглавяваната от Луврие Luxembourg Investment Company 33 (LIC33). Засега не е известно как тя ще финансира тези сделки, като миналото на Луврие го свързва с руския олигарх Константин Малофеев. Днес се очаква дружеството да даде пресконференция за инвестиционните си намерения в България.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 7
    • + 70

    Голяв слон е КТБ. Вече мъртъв, убит от Прокуратура, МВР, БНБ...но много месо има още в трупа за оглозгване!

    Нередност?
  • 2
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 4
    • + 55

    Трагедия, наречена България!
    С поредия епизод на тоталното четвъртвековно вече варварско разграбване, наречен КТБ, с главни действащи лица "велики банкери" и "преуспяли медийни магнати" - ОТКРОВЕНИ МОШЕНИЦИ, КРАДЦИ И ПЕРАЧИ - Цветан Василев и Делян Первски, и специалното синхронизирано участие на ударната група на мафията за натиск, репресии, интитуционален натиск и дивашки акции и нечуван произвол - главен прокурор с шайката му поръчкови обезкостители, ръководители на МВР и служби от сарайско-библиотекарската мафия, пишман-следователи начело с ДПС марионетката Петьо Еврото и куп други корумпирани и престъпни лица от управляващи, политици, совбственици на медии и журналисти, гоцета и веждита, командири, боковци, станишевци и пр. алигатори от блатото...

    И С РЕШАВАЩОТО (БЕЗ)УЧАСТИЕ, разбира се, на откровени мошеници, като "регулаторите" Иван Искеов и Стоян Мавродиев...

    Нередност?
  • 3
    abygale avatar :-|
    abygale
    • - 9
    • + 62

    "Особена активизация се наблюдава след 11 март, когато премиерът Бойко Борисов обяви...."
    Има ли изненадани, че офанзивата на квесторите е насочена главно срещу дружества на Цв. Василев? Заблуждавал съм се, че начело на цялата атака срещу КТБ е Пеевски. Вече съм убеден че шишкото е само оръдие, а сценаристите на комплота са Борисов и Доган.

    Нередност?
  • 4
    abygale avatar :-|
    abygale
    • - 1
    • + 49

    [quote#1:"chichka"]Голяв слон е КТБ. Вече мъртъв, убит от Прокуратура, МВР, БНБ... [/quote]

    "И всичко това, за да се удовлетвори алчността на една шайка, която очевидно е изгубила основните си източници на обогатяване."

    Нередност?
  • 5
    cambodja avatar :-|
    Jekata
    • + 10

    Добавете Корект фарм. Там обаче са в несъстоятелност 20 дни преди иска на КТБ.40 млн. Докато при Алфа е от следващия иска ден за 105 млн. по спомен.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    bobhunter avatar :-|
    bobhunter
    • - 1
    • + 14

    Дали по този начин държавата ще си върне парите, получени чрез държавен заем, за изплащане на влоговете на хора придобили ги по странни начини! Колкото от Веска Меджедиева получиха пари, толкова и от ТЕЗИ ще получим нещо. Глухо и страшно гърмят окови!

    Нередност?
  • 7
    antoan_vasileva avatar :-|
    Василева
    • + 12

    Такива схеми се въртят в КТБ, че масово хората се объркаха, както точно се случва там... А и то ние не сме нормална държава, да излязат и да кажат на хората истината.

    Нередност?
  • 8
    dali_da avatar :-|
    dali_da
    • + 5

    И в България един ден ще проработи реалната пазарна икономика, но първо трябва да се омете цялата власт от парламента!

    Нередност?
  • 9
    twelve avatar :-@
    Коки
    • - 1
    • + 4

    "...вероятно в процедурата по несъстоятелност ще е трудно да се възстанови значителна част от отпуснатите средства. При много от тях вече ръководството и/или собствеността са прехвърлени на подставени лица." Поредната кражба на комунягите приключва успешно(за тях), с лючезното съдействие на управляващите комуняги... още няколко месеца, докато поутихне шума и ...да се готви следващия! Технологията вече е прецизирана!

    Нередност?
  • 10
    twelve avatar :-|
    Коки
    • + 3

    До коментар [#2] от "info111":

    +++++++++++++++++++

    Нередност?
Нов коментар