Партията на Бареков може да загуби държавната си субсидия

Според Сметната палата финансовият отчет на формацията не отговаря на изискванията и не изброява дарителите за скъпата си кампания

След като загуби депутатите си, Бареков може да загуби и държавната субсидия за партията си
След като загуби депутатите си, Бареков може да загуби и държавната субсидия за партията си
След като загуби депутатите си, Бареков може да загуби и държавната субсидия за партията си    ©  Велко Ангелов
След като загуби депутатите си, Бареков може да загуби и държавната субсидия за партията си    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само месец след като лидерът на ББЦ Николай Бареков остана само с един депутат в парламента, бившият телевизионен водещ и настоящ евродепутат е на път да загуби и държавната субсидия за партията си. Причината – представеният от формацията годишен финансов отчет в Сметната палата, не отговаря на изисквания на формата, съдържанието и начина на представяне на отчета съгласно чл.34 от Закона за политическите партии. Субсидията на партията възлиза на малко над 2 млн.лв.

Съобщението дойде от одитния орган, който публикува днес списъците на политическите партии с подадените от тях финансови отчети за миналата година. В информацията на палатата се казва, че проблемът с отчета на ББЦ е липсата на декларация по образец, в която се съдържа списък на дарителите на партията. По тази причина финансовият отчет на формацията се счита за неподаден, въпреки че е внесен в одитния орган в законния срок – 31.03.2015 г. Според Закона за политическите партии, за неподаден финансов отчет формациите, които получават държавна субсидия, я губят. От палатата уточниха, че в подадените от ББЦ документи има приложен списък на дарителите, но имената не са вписани в образеца. Освен това липсват ЕГН-тата на част от дарителите, както и подпис от лидера на партията.

Формацията на Бареков участва на парламентарните избори в коалиция с още няколко партии – ЛИДЕР, Земеделски народен съюз, "Гергьовден", ССД на Стефан Софиянски, БДС-Радикали на Евгений Бакърджиев и Партията на българските жени на Весела Драганова. На парламентарния вот коалицията спечели малко под 187 000 гласа. Впоследствие парламентарната група на ББЦ се преименува на БДЦ, а неотдавна това име прие формацията на бизнесмена Христо Ковачки – ЛИДЕР. Част от напусналите Бареков депутати също се присъединиха към нея, а самият им доскорошен лидер се отказа от тях.

Ехото от Барековата Коледа

Според финансовия отчет на ББЦ партията е получила за миналата година 257 000 лв. държавна субсидия и 2 187 000 лв. от дарения. По време на предизборната кампания за парламентарните избори именно даренията от около 1 200 000 лв. предизвикаха съмнения за начина на финансиране на формацията. В представените тогава собственоръчно попълнени декларации на дарителите, съгласно изискването на Изборния кодекс, ясно личеше, че те са попълвани с един и същи почерк.

Депутати от БДЦ подозират, че не е изключено от ББЦ нарочно да са подали некоретно финансовия си отчет. Те обясниха, че съгласно вътрешното споразумение между партиите от коалицията, формацията на Бареков е получавала малко над половината от държавната субсидия, а останалата част се разпределя между останалите партии. След като обаче народните представители от ББЦ напуснаха партията, а в момента Бареков е само с един депутат, е обсъждана възможността от подписването на ново споразумение между формациите и ново преразпределение на субсидията, което нямаше да е в полза на бившия телевизионен водещ.

Няколко часа след съобщението на Сметната палата от ББЦ нарекоха "техническо недоразумение" факта, че списъкът с дарителите на формацията не е представен според изискванията на одитния орган. От формацията на Бареков твърдят, че Сметната палата е извършила проверка за изразходването на средствата за кампанията и не е установила нередности. "Отнемането на държавната субсидия на ББЦ ще се тълкува като опит за унищожаване на единствената опозиционна демократична партия, която събра половин милион гласа миналата година и събра двуцифрен резултат на първото си явяване на избори.", се казва в разпратеното от пресцентъра на формацията съобщение.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    schumener_beer avatar :-?
    шуменско пиво
    • + 10

    Ама, тоя палячо още ли го броят, че има някаква партия?

    Нередност?
  • 2
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 10

    А дали някой БГ избирател ще се почеше по темето и ще се усети да не гласува вече за еднодневки като Барека?...
    Едва ли... По скоро пак ще повЕрва, с надеждата някой да го "упрай". Е, "упра'ят" го, в това няма съмнение...

    Нередност?
  • 3
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • + 8

    Как да си обявят дарителя, като е в нелегалност в Сърбия?

    Нередност?
  • 4
    Filip avatar :-|
    Filip Antov

    Фирма ,,Телеком експенс мениджмънт България" с мол: Ясен Бакърджиев се занимава с дейност близка до телефонния тероризъм: записва клучаови думи на случайни граждани: Да, Съгласен съм, аз съм...... ЕГН-то и т.н. целта е да се източат лични данни за да може лицето по-лесно да стане жертва на измама и обир на кредитната си карта, както и да вземат ключаови лични данни и да се продават на черния пазар.

    Нередност?
Нов коментар