Барековата Коледа

От кого и как новият политик събра 1.2 млн. лв. за камапнията си

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните десет години всеки декември - от 1 до 25-и, целият държавен и културен елит начело с президента застава зад инициативата "Българската Коледа". За три седмици организираната от държавата кампания (която всъщност показва, че държавата я няма) събира около 2 милиона лева за лечението на болни деца - без съмнение кауза, която привлича дарители.

Тази пролет се случи една друга, предизборна Коледа - тази на Николай Бареков. За по-малко от два месеца 500 граждани от цяла България припознаха каузата на новия политик и решиха да финансират кампанията му. Бившият телевизионен водещ успя да привлече с ляво-десния и либерално-консерваторския си политически проект "България без цензура" дарения за близо 1.2 млн. лв. По закон всяка партия може да похарчи в рамките на една предизборна кампания до два милиона лева. Според различни оценки за обиколките, събитията и рекламата на "България без цензура" движението е надхвърлило значително този лимит.

"Атаките срещу нашите членове, които са ни дарявали средства, включително бизнесмени със сериозни доходи от различни краища на България, целят те да бъдат държани в страх, че едва ли не държавата и данъчната машина ще ги смаже заради тези дарения", каза през седмицата Бареков по повод роящите се въпроси около начина, по който е финансирал кампанията си. "Капитал" потърси "България без цензура" за коментар по темата. От пресцентъра на партията първоначално обещаха отговори, а след това ни пренасочиха към пресконференция, която се случи след редакционното приключване на броя. Поглед с невъоръжено око в дългия списък от Барековите донори показва, че в него има обстоятелства, които будят съмнения. Проверка на дарителите показа, че сред тях има профили, които засилват подозренията за това как Бареков финансира политическата си активност.

Даренията на "България без цензура" предизвикват съмнения в няколко посоки - първо, за донорите, които не изглеждат като такива, които могат да отделят сума пари от бюджета си. Тогава се питаме дали няма симулация на дарение? Второ, разкриват партийните номади, които Бареков привлича. Трето, разбиват до голяма степен тезата на новия политик, че е бил подкрепен предимно от малкия и средния бизнес, а дори на места е получил пари от фирми, които не са коректни с партньорите си и държавата. И на последно място - начинът, по който са събрани даренията (ударно в последни дни), сходствата в декларациите (ако въобще са качени или подадени), от друга, допълнително засилват съмненията за симулация.

Фъндрайзър №1

Най-успешната във фондонабирането тази година "България без цензура" е получила общо 1.192 млн. лв. от 500 човека. За сравнение - втората АБВ е успяла да спечели доверието на приблизително същия брой (533), но общата събрана сума е  шест пъти по-малка - около 200 хил. лв., а при другите партии сумите са още по-ниски.

Профилът на "приятелите" на партията на Николай Бареков силно се различава и по размера на даренията. Ако при другите формации в повечето случаи има много, но скромни суми, при "България без цензура" има концентрация на "едри" благодетели. Много от тях спонтанно са давали безвъзмездно по 10 хил. лв. в последните няколко дни преди изборите. На 21 май например Бареков получава девет дарения по 10 хил. лв. в Благоевград и осем със същата сума в Стара Загора. Между  20 и 22 май коалицията успява да събере близо половин милион лева.

Изборният кодекс задължава участниците в изборите да обявяват всички получени суми, като за всяка, която е над минималната работна заплата  (340 лв.), дарителят трябва да представи декларация за произход на средствата. Но половината от помогналите на "България без цензура" - 364 души, са дали безвъзмездно на коалицията повече от минималната работна заплата и е трябвало да покажат произхода на парите. В сайта на Сметната палата обаче са качени едва 183, т.е. близо половината се губят по веригата.

И без графологична експертиза се вижда, че част от достъпните декларации са попълвани със сходен почерк, въпреки че са подадени от различни краища на България и в различни дни. Има такива, в които отделните графи  (име, населено място, сума и произход на средствата) са попълнени с почерци, които са видимо различни. В някои от документите вероятно с различен почерк е допълвано и за кого е дарението - например, ако пише "България без цензура", отпред е добавено "Коалиция", а отзад - останалите партньори на партията на Бареков. Декларациите на бившия кадър на "Булгарлизинг" и директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков и брат му пък са написани на компютър, което, разбира се, е тяхно право.

Най-честo спомоществувателите на Бареков посочват като произход на средствата спестявания (словосъчетанието лични спестявания е устойчиво във всички краища на България) или заплата. По-рядко се срещат и други основания - пенсия, СМР (строително-монтажни работи), работа в чужбина, продажба на земеделска земя и т.н. Някои твърдят, че са изтеглили банков кредит, за да помогнат на новата партия. В шест от 93 декларации, които прегледахме внимателно, въобще не е посочен произход на дарените средства. А това със сигурност е нарушение на закона.

Кой? Свои

Донорският отбор зад партията на Бареков е голям и разнороден. Ако трябва да го опишем най-кратко обаче, той ще изглежда така - хора, близки до ББЦ или някоя от другите партии в коалицията, политически хамелеони, бизнесмени (някои от тях със запорирано имущество заради частни или публични задължения) и обикновени граждани, част от които далеч не дават вид на такива, които имат излишни средства, и трети, които трудно биха могли да докажат откъде идват средствата им. А както разбрахме през седмицата - и такива, които въобще не знаят, че са помагали финансово на коалицията на Бареков.

Съвсем логично сред меценатите са хората от ръководството на партията, местни координатори и членове. Финансова помощ на "България без цензура" оказват кандидатите за евродепутати Десислава Тодорова (1000 лв.), Ивелина Йосифова (пета в листата на партията за евроизборите), Ирина Добруджалиева (десета в списъка), Тезджан Наимова и Росен Петров (по десет хил. лв.) и Мая Методиева - пет хил. лв. Кристиан Гьошев, който е юрист в ББЦ, е посочил като произход на дадените от него девет хиляди лева "лични средства от продажба на недвижим имот".

Измежду хората, които помагат на движението на Бареков, има пряко свързани с новия политик като сестра му Деспа, която е дала 3 хил. лв. Христо Перилов от Пловдив, който е помогнал на движението с 10 хил. лв., каза пред "Капитал", че познава Бареков отдавна, защото двамата са съседи. Тихомир Петров, който от края на май е член на съвета на директорите на "Би медиа" (сайтът bnews), предоставя 5 хил. лв., които вероятно после се връщат в сайта, защото фирмата има договор с коалицията за кампанията за "отразяване на събития и рекламни карета".

Максималната позволена сума - десет хиляди лева е дарила и професор Мирослава Кортенска. Понастоящем тя е дежурен коментатор в сутрешния блок на TV7, водеща на предаване за култура в News7 и част от "България без цензура". Но Кортенска не прекрачва за първи път линията на политиката. По време на управлението на ГЕРБ по назначение на министъра на образованието Сергей Игнатов Кортенска стана член на изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания". В края на 2012 г. Игнатов я освободи заради съмнение за злоупотреби във фонда. Сред нарушенията, за които тогава беше сезирана и прокуратурата, бяха изнудване на членове на временни комисии и на служители, подаване на рецензии от чуждо име, подправяне на документи и присвояване на 30 хил. лв. Самата Кортенска имаше подобни контраобвинения срещу ръководството на фонда, а в крайна сметка грандиозният за научните среди скандал завърши с тишина и липса на доказателства. Сега Мирослава Кортенска е логично попълнение в списъка на "България без цензура" - не е единственият донор от редиците на TV7, a от месеци е част от стражата в защита на Бареков в медиите.Сред другите бивши колеги на Бареков са и Надя Костова от съвета на директорите на ТВ7, както и Мариана Янкова от близката фирма "Спорт седем".

Политически хамелеони

Друга отчетлива група сред благодателите са тези, които през годините са търсили различна политическа реализация. Сред големите дарители - с десет хил. лв. е благоевградският адвокат Снежанка Ангелова. Тя е съпруга на общинския съветник Венко Ангелов от "ВОТ Консерватори". Това е партията на водещия в TV7 и бивш лидер на СДС Пламен Юруков. "Нито ще потвърдя, нито ще отрека", отговори Ангелова пред "Капитал" на въпроса дали действително е предоставила тези средства.

Стефко Стефанов от Варна е бил кандидат на местните избори през 2007 г. от "Атака", а фирмата му "Ченсфилд" според съдебно решение от миналата година е с наложена обезпечителна заповед по искане на държавата. Антон Антонов от Свищов, който дарява 4900 лв., е близък до напусналия ГЕРБ депутат Георги Марков, а самият той е бил кандидат за общински съветник от същата партия. Бизнесменът Станислав Динев от Варна и бивш член на Движение "България на гражданите" потвърди, че е дал на "България без цензура", защото "все пак е член на националния съвет".

Сред меценатите е и близкият до вицепремиера от правителството на Симеон Сакскобургготски Николай Василев варненски адвокат Камен Киров, който е дал 5 хил. лв. Киров беше в управлението на "Експат Капитал" на Николай Василев, а през фирмите "Кирови инвест" и "Кава консулт" дружеството на бившия министър на държавната администрация придоби на, да ги наречем, "атрактивни цени", терени в Камчия от Държавната агенция по горите.

По-скромен е приносът на друга публична (по подобен спорен начин) личност. Светослав Стефанов, който през 2010 г. шумно обвини (поне в медиите) лидера на "Ред, законност и справедливост" и тогавашен депутат Яне Янев в сексуален тормоз, е дарил на "България без цензура" 2500 лв. По онова време Стефанов е член на управителния съвет на РЗС, а сега - сред поддръжниците на "България без цензура". Сред мигриралите от РЗС към "България без цензура" са още Сотир Гълъбов (3 хиляди лв. в Благоевград), който също е бил член на управителния съвет на РЗС и съветник по туризма на депутата Георги Терзийски. Преди четири години Гълъбов дарява 2 хиляди лева на РЗС. След това променя политическата си нагласа и минава в редиците на отцепилата се от РЗС партия ДАНО ("Демократична алтернатива за национално обединение") в Благоевград. Сега е регионален координатор на "България без цензура" в Югозападна България. Трифон Трифонов пък е друг член на РЗС - общински съветник на партията в Ловеч, който също е отделил 3000 лв. на "България без цензура". Сред дарителите има още десетки случили се или не кандидати за кметове и общински съветници от шарени формации - Атака, "Национално земеделско движение", "Коалиция НАПРЕД", ГЕРБ, КП Екип (НСДВ, "Лидер"), ДБГ, РЗС, "Лидер" и т.н., и т.н.

Бизнесмени

Сред донорите със 7000 лв. е свързаният със самоковския бизнесмен Христо Ковачки Христо Андреев. Той е бил финансов директор на "Ботев" - Пловдив, и ръководи за известно време проекта "Баня голф енд спа резорт", който е свързан с Ковачки.

Петър Гарев от Хасково, дал 5 хил. лв. от хонорари, е бил в "Другата България", a фирмата му Ди Пи Еском има наложен запор от НАП-Хасково и Пиреос банк. Николай Велчев, който е сред последната група спомоществувателие в София (на 22 май е дал 10 хил. лв.) също има фирма, която изпитва затруднения. Регистрираната в Благоевград "СНС 2007" е запорирана от УниКредит Булбанк. Фирмата е регистрирана на същия адрес -  бул. "Св. св. Кирил и Методий" 21Б в Благоевград, като "Унионинвест", чийто управител Петър Трайковски също е сред най-големите дарители на Николай Бареков. Според финансовия отчет на фирмата за 2013 г. тя няма нито приходи, нито разходи.

Има и дарители, които са успели да отделят значителни суми въпреки финансовите проблеми, които очевидно изпитват. Така например дяловете на фирмите на Христо Алексиев, който предоставя 10 хил. лв., са запорирани от частен съдебен изпълнител. Името на фирмата на друг Бареков донор - Борис Чолаков от Пловдив, преди 2012 г. се появява в медиите покрай недоволството на граждани, които са платили на зелено за жилища, които не са получили. В момента фирмите му имат наложени запори от НАП и банка, като задълженията са за над половин милион лева. Въпреки това Борис Чолаков и семейството му даряват 30 хил. лв.

Найден Бонев от Пловдив също е сред крупните поддръжници на "България без цензура". На 8 май той прехвърля на партията 10 хиляди лева, а три негови фирми - "Харт хънтинг", "Бонхрис" и "Димабон", са запорирани в полза на държавен фонд "Земеделие" през 2010 и 2011 г. Ванцета Тушева от София, която предоставя 3600 лв., е съсобственик във фирмата "Габи и Ко" ЕООД, чиито дялове също са запорирани, а срещу самото дружество има издадени няколко заповеди за изпълнение заради дългове от други фирми. Самата г-жа Тушева е регистрирана като застъпник на последните избори.

Сред дарителите има хора с малък бизнес, които открито признават, че подкрепят идеята. Както например Светослав Гайдев и съпругата му, които дават общо 9.5 хил. лв. Георги Комитски пък е лекар във Враца, който е превел 10 хил.лв. на "България без цензура". "Това е нещо ново, което смятам, че би донесло промяна," коментира Комитски пред "Капитал" като отбеляза, че лично е попълнил формуляра за дарение. 

Хм, бедни?

През седмицата репортажи на bTV и "Нова тв" показаха две жени от Северозападна България, които категорично отричат да са дарявали на "България без цензура", въпреки че фигурират в списъка със суми от по 1000 лв.

Едната героиня на репортажа на bTV е пенсионирана по болест, а другата никога не е стъпвала в банка, твърдят от телевизията. За сметка на това първата е работила като наблюдател за "България без цензура" на изборите за Европейски парламент срещу 50 лв., а за целта е дала личните си данни на партията. Втората пък е била докарана в София за концерт на партията. В автобуса на път за столицата е дала личната си карта на организаторите. На сайта на Сметната палата няма качени декларации на двете жени.

Ден след репортажите ТВ7 излъчи контрарепортаж, на който едната жена се отказа от думите си и каза, че е искала да помогне, защото харесвала Николай Бареков и Росен Петров, като зам.-председателят на ББЦ в Козлодуй Драгомир Дамянов предложил да дари пари от нейно име. Братът на другата жена също каза, че парите идвали от Дамянов, който "бил бизнесмен". Самият Дамянов също е предоставил хиляда лева, но информацията, че е бизнесмен, се опровергава от регистрите - фирма с неговото име няма.

Не са изолирани и случаите на хора, които поне по външни белези не разполагат с излишни средства. Дарилият 10 хил. лв. Стоян Терзийски от Благоевград например е в картотеката от "нуждаещи се от жилище лица и семейства в града". Друг пък не е плащал здравните си осигуровки през последните две години, което не му пречи да даде 9.9 хил. лв. Сред спонсорите на Бареков има младежи, които все още търсят своята професионална реализация – така например кандидат за митнически инспектор дава същата сума - 9.9 хил. лв., а студентка на крехка възраст от Бургас помага с 6 хил. лв., които има от спестявания.

Какво следва

Изборният кодекс предвижда задължителна проверка за съответствие между доходите на дарителите за суми над 1000 лв. Тя се прави от Сметната палата, която "изисква информация от Националната агенция за приходите и други компетентни органи и институции", като информацията за доходите се иска за четири години назад. В случай че доходите на спонсорите не съответстват със сумата, която са предоставили, това може да им създаде проблем с данъчните.

Интересно е какво ще се случи с декларациите, за които не е посочен произход на средствата, защото такива има, както и тези, които не са качени на сайта - тук на ход е Сметната палата.

В рамките на прокурорска проверка или досъдебно производство може да се назначи графологична експертиза, която да покаже дали подписите под декларациите са на лицата, които са ги подали.

Ако се докаже, че има разминавания, това може да е основание за образуване на дело за документно престъпление.

В сряда прокуратурата съобщи, че е изискала записите от репортажите на bTV и "Нова тв", за да прецени дали да започне проверка.В случай че прокуратурата установи, че голяма част от даренията са симулация, това ще бъде основание за започване и на разследване за пране на пари. Между другото - сигнал за последното беше подаден от "Протестна мрежа" преди няколко месеца, а държавното обвинение разпореди пълна данъчна ревизия на Николай Бареков.

Според едно изказване на Бареков от началото на годината, далеч преди кампанията, той пътува сам и си плаща бензина "със скромни дарения от дребния и средния бизнес, а не от едрия, от който за жалост все още нищо не съм получил". Преди време беше казал, че е дал от себе си 400 хил. лв. на партията си. После на няколко пъти се закани да покаже банковите си сметки и дори каза, че се е отказал от данъчната си тайна, което така и не се случи. Междувременно стана ясно, че две млади дами, свързани с "България без цензура", са успели да купят къща за 1 млн. лв., която Бареков да използва като офис.

И така, десет месеца след като бившият водещ обяви, че влиза в политиката, въпросът с финансирането на новия политик не само виси с пълна сила, а към него се появяват нови неясноти.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • - 1
    • + 64

    КОЙ-то краде - има нужда да финансира (явно по куц начин) "политици" като Бареков

    Нередност?
  • 2
    petar_georgiev avatar :-|
    petar_georgiev
    • - 1
    • + 77

    Браво за този материал на "Капитал"!

    Следвайте ПАРИТЕ и ще стигнете до там, от където се "излюпи" в България (и в живота на всички ни, искаме или не искаме) вечно атакуващият православен "фюрер", който успешно си осигури старините.
    Москва, Кремъл, "Корпорация КГБ" с представително лице полк. Путин!

    Нередност?
  • 3
    anthony68 avatar :-|
    anthony68
    • - 96
    • + 22

    Аз като тъпо парче пак да питам: Като сте тръгнали, дайте да прочетем и за парите на Президента Плевнелиев, на лидерите на ДПС, БСП (там и за съпругите на лидерите), Атака, ГЕРБ и т.н. Иначе се остава с впечатлението, че много целенасочено действате.

    Нередност?
  • 4
    mathilda avatar :-|
    mathilda
    • - 3
    • + 60

    Не знам, аз съм много притеснена от една статия за спестяванията на българските политици. Ми то никой от тях няма повече от 15-20 000. Може би Бареков ги е взел от тях и ги е оставил гладни, боси и сиротни.

    Нередност?
  • 5
    dragoman avatar :-|
    dragoman
    • - 4
    • + 8

    Защо го няма това като в Америка, доброволци да обикалят и да събират пари за дарения на партиите? Защо го няма и тук това, а трябва да е отреждат толкова левове за партиите?

    Нередност?
  • 6
    demos20002000 avatar :-|
    demos20002000
    • - 7
    • + 35

    Задължително гласуване - няма Бареков ,ДПС и други подобни😂

    Нередност?
  • 7
    mich avatar :-|
    mich
    • - 4
    • + 75

    Бареков е марионетка над която стоят Пеевски Василев Доган. Тоя шут е проект който ще обслужва една етническа партия и ще е много по послушен от Сидеров. Това са съвременните предатели на България

    Нередност?
  • 8
    gilermos avatar :-|
    gilermos
    • - 1
    • + 51

    Прокуратурата би следвало да се самосезира в този случай. Ама дали ще?

    Нередност?
  • 9
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 1
    • + 24

    Кви новини.. политичестоно инженерство на ДС си върви... губят атака, създават ББЦ... АБВ за бакъп.. колко ли други опитват, само да са три хода напред..
    Пък за ДПС просто си се смеят и гордеят вътрешно...

    Въпросът е ще имат ли пари да се охарчат за новите избори... то бива харчлък, ама в един момент трябва да изкарат много ликвидност... а фондовете Европа ги спира..
    Ех, мирише на революция в БГ отново.. Въпросът е - ще спре ли ЕС тези михлюзи да се изнасят към Виена, или - при сестри Галеви, в ЮА...

    Нередност?
  • 10
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 25

    Явно трябва да има избори по-често, че да им отънеят кесиите!
    Колко ли си правят сметката да откраднат, че наливат смело десетки стотици милиони за предизборна кампания?

    Нередност?
Нов коментар