🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LIVE: Какво очакваме от образованието?

Държавата, бизнесът, неправителственият и културен сектор ще обсъждат какво трябва да дава училището в дискусия на MoveBG

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Да учи хората да мислят. Да имат умения за учене през целия живот." Това е резултатът, събрал най-много гласове засега в анкетата на MoveBG "Какво очаквам училищното образование да дава на човека?" Допитването е част от инициативата на гражданската платформа за дебат на тема какво трябва да дава образованието на отделните личности, на обществото като цяло и на икономиката на България в 21 век.

Днес MoveBG ще проведе дискусия по темата с участието на министъра на образованието проф. Тодор Танев, основателя на гражданската платформа Саша Безуханова, хореографа и писател Мила Искренова и етнолога и антрополог Теодор Василев от "Бъдеще сега". Модератор на дискусията ще бъде Емил Джасим, учител и програмен директор на "Център за образователни инициативи". Въпросите, които ще се обсъждат на днешната - както и на следващите дискусии, включват общата визия за модерно образование, съответства ли новият закон на нея, има ли допирни точки между реалните нужди и планираните реформи и какви са следващите стъпки, за да се случи промяната качествено.

Освен в София, дискусии по тези въпроси се провеждат днес и в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе. Целта на MoveBG е инициативата да бъде открит урок по диалог – защото, за да се случи качествената промяна, трябва да се чуят всички гледни точки.

Можете на гледате дискусията наживо от 19 часа във видеото по-долу или на сайта на MoveBG.