🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Населението продължава да намалява и застарява

Повече от 50% от емигрантите са млади хора в трудоспособна възраст
Повече от 50% от емигрантите са млади хора в трудоспособна възраст
Повече от 50% от емигрантите са млади хора в трудоспособна възраст    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Повече от 50% от емигрантите са млади хора в трудоспособна възраст    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Населението в България продължава да намалява, застарява и емигрира. Въпреки повечето родени деца и нарастващата средна продължителност на живота през миналата година естественият прираст остава отрицателен. Хората в трудоспособна възраст са 61.1%, а дeлът на тези над трудоспособна възраст е близо една четвърт от всички (24.1%). Тенденцията на застаряване ще се задълбочава и през следващите години, прогнозират от Националния статистически институт (НСИ). Това означава, че все по-малко работещи ще финансират издръжката на все по-голям брой възрастни хора, което ще увеличава проблемите пред здравната и пенсионната система, както и пред цялостното икономическо развитие на България.

Все по-малко

През 2014 г. населението на България е намаляло с 43 479 души до 7 202 198. Основната причина е отрицателният естествен прираст и по-високите нива на смъртност спрямо раждаемост. Данните на НСИ показват, че коефициентът на смъртността през 2014 г. е бил най-високият в ЕС (15.1 промила, или около 109 000 души). Причините за това са големият дял на възрастно население, както и фактори като състоянието на здравната система и нивото на бедност, обясни Сергей Цветарски, председател на НСИ. За сравнение, живородените деца през изминалата година са били 67 585. За да има възпроизводство една нация, всяка жена трябва да роди 2.1 деца, а през 2014 г. показателят е бил 1.52. Това все пак е увеличение спрямо предходните години. Проблемът е, че намалява броят на жените във фертилна възраст. Така спадат и възможностите за възпроизводство, което е резултат от започналото понижение на раждаемостта още отпреди две-три десетилетия и емиграцията.

Влошена възрастова структура

Средната възраст на населението се е увеличила до 43.2 години, а възрастовата структура се влошава. От НСИ посочиха, че на всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се падат 62 лица, които влизат в работоспособна възраст. За сравнение, през 2001 г. всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 млади хора. Коефициентът на демографското заместване ще се влошава още в следващите години, защото трудоспособното население не се възпроизвежда, коментира Цветарски.

Друг фактор, който влияе отрицателно върху възрастовата структура, е емиграцията. Най-голям дял (55%) от емигриралите в чужбина са били на възраст между 20-39 години, като предпочитаните дестинации са били Германия, Великобритания и Испания. Все пак данните показват, че през 2014 г. имигрантите от чужбина в България са били почти толкова на брой (26 615), колкото и емигриралите (28 727). По думите на Цветарски 35.7% от тях са български граждани, които са се завърнали в България. С около три пъти се е увеличил потокът от имигранти от Турция (26.5%) спрямо предходната година, като повечето от тях са с двойно гражданство и са се заселили в област Кърджали. Голяма част са бивши преселници в Турция, които вече са на пенсионна възраст и предпочитат да се завърнат в България. Висок е делът на имигрантите и от Сирия (22.6%), както и от Русия (15.2%).

Изнесените данни не са изненада, тъй като по думите на Сергей Цветарски "демографските тенденции са инертни и обусловени от процеси, протекли преди десетилетия". Демографските проблеми не са характерни само за България, а и за повечето европейски страни, например с подобни темпове на влошаваща се възрастова структура са страни като Германия, Гърция, Италия и Португалия. Това обаче не е утешение. При намаляващ брой на работещите икономиката и доходите няма как да растат, а без това така желаното подобряване на стандарта на живот няма как да се случи. Въпреки повишаването на продължителността на живота и на раждаемостта спадът на дела на работещото население означава, че не може да се отлага въпросът за бъдещето на социалната, пенсионната и здравната система у нас, нито да се пристъпва към него с половинчати реформи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    koralsky avatar :-|
    koralsky
    • + 3

    "а без това така желаното подобряване на стандарта на живот няма как да се случи" - аз вече съм почти сигурен ,че властта няма такова намерение.Целта най-вероятно е да останат милион - милион и половина,така по-лесно ще се овладеят доходоносните сектори от сравнително малко на брой от "точните" хора,а останалите просто ще им чиракуват за 300 лв. заплата.На който не му изнася да заминава в чужбина,но той и оттам ще вкарва пари в България,така че мафията реално не губи нищо."Точните" хора нямат национално самосъзнание,те далеч не са патриоти,те са космополити,тях не ги вълнуват такива проблеми,че българите се топят или ,че страната се циганизира.Важното е те да държат всичко,като естествено неминуемо го досъсипват,поради некадърност....,но колкото изкарат изкарат :)

    Нередност?
Нов коментар