🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво затруднява предприемачеството в България

Сред пречките са неясните регулации, липсата на кадри и на предприемаческа култура, смятат експерти и представители на бизнеса

Участниците в дискусията смятат, че стъпките за развитие включват изграждане на предприемаческа култура и повече видимост
Участниците в дискусията смятат, че стъпките за развитие включват изграждане на предприемаческа култура и повече видимост
Участниците в дискусията смятат, че стъпките за развитие включват изграждане на предприемаческа култура и повече видимост    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Участниците в дискусията смятат, че стъпките за развитие включват изграждане на предприемаческа култура и повече видимост    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Неясните регулации, както и ограниченията, които оказват върху бизнеса, са едни от основните врагове на предприемачеството по принцип. В България пречка за развитието на тази среда е и липсата на кадри, както и на изградено предприемаческо мислене. Тези проблеми очертаха експертите и бизнесът по време на дискусията "Предприемачеството и неговите противници. Как да освободим творческата си енергия", организирана от Фондация за свободата "Фридрих Науман". Участниците посочиха още необходимостта от положителни примери, за да се подобри имиджът на предприемача в страната, както и за да се изгради у младите хора идея за възможностите, които предприемачеството предлага.  

Нужни ли са регулации

Според д-р Ричард Цюндрич от института "Фридрих А. фон Хайек" и Австрийския икономически център регулациите определено могат да бъдат враг на предприемачеството. Той даде пример с Австрия, където е необходим лиценз за всичко и дори шофьор на такси не може да превозва клиенти извън града, ако няма специфично разрешително за това. Появата на компания като Uber обаче променя предприемаческата среда из основи. "И въпреки че дискусията около тази фирма е огромна, може би именно този модел ще разтърси икономиката подобно на EasyJet и Ryanair, които преди години направиха въздухоплаването достъпно за всички", каза Цюндрич. В подкрепа на тази теза се обяви и Ивайло Пенчев, съсобственик на Walltopia, според когото враг на предприемачеството е именно държавата на благоденствието, от която според него са регулациите. "Те са възникнали като прехвърляне на отговорности и страхове." По думите му подобна пречка могат да са и еврофондовете, които убиват конкуренцията. За това институциите да създават среда и да защитават правата върху собствеността се обяви Катлийн Шиън, сътрудник към Института за свободна пазарна икономика, Технически университет, Тексас, САЩ. Според нея, за да успее малкият предприемач, е важно да има ясни правила. Предприемачът в България Експертите и бизнесът се обединиха около тезата, че пречките за предприемача в България всъщност не са повече, отколкото в други страни, но все пак има и специфични локални фактори. "Считам, че в България в момента ограничението е това, че няма достатъчно хора с необходимата квалификация", сподели Пенчев. Според него в краткосрочен план страната трябва да улесни процедурите по издаване на разрешително за работа, за да могат повече чужденци да се трудят в България. В дългосрочен план има нужда от генерална промяна в образователната система и дори от нейната приватизация, коментира Пенчев. Изграждането на предприемаческа култура и повече видимост за положителните примери са част от стъпките, които страната трябва да предприеме, заяви и изпълнителният директор на "Лигна груп" Геновева Христова. Подобряването на имиджа на българските предприемачи извън страната също е много важно, но зависи единствено от усилията на самите тях, коментира още Христова. 

Статията е обновена на 24.04.2015 г. в 15:20 ч.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m_style avatar :-|
    m_style
    • - 4
    • + 16

    Основният проблем е административният произвол и отглеждането на всякакъв вид мастодонти в ущърб на свободния пазар. "Държавата на благоденствието" се е превърнала в държава на социалното подпомагане и има пряк интерес от зависими наркомани - социално слабите, без професия и квалификация и често без каквото и да било желание за труд, на които тя обещава, а и често дава безплатни транквиланти! Срещу мин. раб. заплати държавата си затваря очите за условията на труд в мини, болници, образование... Стимулира пряко развитието на разни вериги и картели, като им произвежда наготово инфраструктура, раздава им концесии, ЗОП-ове... Прави им отстъпки дори при процеса на документиране на приходите /БДЖ, Соф. вода, ЕРП-та, Топлофикации и др./. И накрая, но може би на първо място - малкият бизнес няма никаква правна защита на собствеността. То са предназначения, то са регулации на имоти, то са общински рекети, като такса "битови отпадъци", то изобщо е чудо, че разумен човек иска да прави бизнес в България. За това и инвестициите като цяло отдавна ги няма!

    Нередност?
  • 2
    traveler1 avatar :-@
    traveler1
    • - 2
    • + 17

    Истината е, че няма никаква перспективност за малък и среден бизнес в България, ако нямате депутат или някой в министерство да ви пробута обществена поръчка примерно. Като откриете нова фирма, трябва да търсите клиенти на пазар на, който няма никакъв финансов ресурс, дори и потенциалните ви клиенти да имат нужда от това което предлагате. Като прибавим роднинските обвързаности при доставката на материали и почти пълната незаинтересованост(ако не ги заинтерсувате лично с определен процент) на хората, от които зависи да решат дали да вземат точно от вас, картинката става съвсем "розова".
    Живеем и работим в родовообщинска икономика, в която всеки нов бизнес е по принцип обречен, ако не спазва "традициите в родното бизнес общество". На практика няма начин да оцелеете от собствени постъпления в такава среда.
    За капак нормативната база е такава, че дори и да сте само един човек във фирмата, то задължително трябва да плащате на счетоводител и юрист, защото всичко така е усукано че няма начин да се оправите сам ако нямате 3-4 висши образования.
    Това е само малка част от абсурдите при правене на бизнес в България, които пречат не само на родните фирми, но и на новите малки и средни чужди инвеститори.
    За тези, които идват, за да не плащат данъци и да използват незаконно евтина ръботна ръка, проблеми няма, тъй като от спестените пари плащат процент на когото и където трябва за да продължавата с беззаконията си.

    Нередност?
  • 3
    hipokrat avatar :-|
    hipokrat
    • - 9
    • + 3

    Горното мнение ми прилича на такова на анархист псевдо-предприемач. А такава категория предприемачи не искаме в БГ!

    Нередност?
  • 4
    hipokrat avatar :-|
    hipokrat
    • - 5
    • + 1

    Имам предвид мнението на m_style

    Нередност?
  • 5
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 3
    • + 8

    То,право да си кажем,истинският предприемач не би трябвало да среща особени затруднения в преодоляването на пречки от всякакъв характер.Той трябва да е по-умен от държавата,която си е поставила за цел да го няма,с всичките й институции,вкл. съдебната система,да е по-информиран и по-гъвкав от партийно-държавната олигархия. Еврофондовете,наистина,дават допълнителна сила на неговите противници,в това спор няма,но все пак....

    Нередност?
  • 6
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 1
    • + 1

    Полезно е да се дискутират пречките пред приемачеството.Но пък и не трябва да се внушава че те са прекалено големи и предприемачите в България трябва да чакат нещо коренно да се подобри.Ето,на хоризонта се задава планът Юнкер,който си е ново анти-предприемаческо мероприятие,кой знае този план какви проблеми ще създаде и какви пожари ще се гасят след това.

    Нередност?
  • 7
    m_style avatar :-|
    m_style
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#4] от "hipokrat":
    За разлика от теб, НЕЩАСТНИКО, аз практикувам частен бизнес в БГ от доста време и не само съм оцелял... Но полуидиот като теб, с тенденция да стане завършен 100% такъв, едва ли може да проумее за какво иде реч. Иначе да - и ние и администрацията сме учили в едни и същи училища, но по-добрите се реализираме в практиката. Въпросът е, че нашата държава и такива като теб, не могат да проумеят, че такива като мен не са зависими колкото теб от твоето правителство... Както виждаш нито един "нормален" предприемач не се вихри по медиите, не реве за пенсия и не иска държавни помощи и програми. Не се оплаква от продължителността на работния ден, не ползва отпуска и разни други чиновнически социални пакети и придобивки... Но това не значи, че ми харесва олигархо-мутренския модел и посегателствата върху частната собственост и инициатива. Не знам какво наричаш анархия, но картелно-държавният бизнес и ЗОП не е нормалният ред!

    Нередност?
  • 8
    velian avatar :-|
    volarok
    • + 4

    У нас вместо мутри вече се пращат прокурори и данъчни и те вършат същата работа по отнемането на чужд бизнес.

    Нередност?
  • 9
    raimond avatar :-?
    Meister Eckhart
    • - 2
    • + 4


    абе хора, какви регулации, идете в западна европа да ви се изправят косите от регулации и данъци.Кадри няма, вярно е, ама ,който иска да си ги обучи.
    България е рай за бизнес.

    Нередност?
Нов коментар