🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Coface вижда добри перспективи за България

Консултантската компания прогнозира растящо вътрешно потребление, което ще помогне за растежа

Много български компании имат проблеми, свързани с ниска ликвидност, висока задлъжнялост или забавено събиране на вземания, каза Милена Виденова, регионален мениджър на "Кофас България"
Много български компании имат проблеми, свързани с ниска ликвидност, висока задлъжнялост или забавено събиране на вземания, каза Милена Виденова, регионален мениджър на "Кофас България"
Много български компании имат проблеми, свързани с ниска ликвидност, висока задлъжнялост или забавено събиране на вземания, каза Милена Виденова, регионален мениджър на "Кофас България"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Много български компании имат проблеми, свързани с ниска ликвидност, висока задлъжнялост или забавено събиране на вземания, каза Милена Виденова, регионален мениджър на "Кофас България"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1.4%

ще е ръстът на вътрешното потребление в България през тази година, прогнозират от Coface.

Глобалната икономика ще продължи да расте с добри темпове, но в Европа и в частност България има много рискове пред възстановяването на бизнеса и част от тях са свързани с финансовия сектор. Това коментираха участници в конференцията на Coface за управление на риска, проведена в София. От компанията за оценка и застраховане на риска прогнозират 3% ръст на световната икономика за тази година при 2.8% очакван за миналата година. Най-нисък ще е ръстът в еврозоната. Петрол нагоре и надолу

Един от основните фактори за ръста на икономиката са цените на петрола – докато на държавите вносителки това ще се отрази добре, други като Русия, страните от Латинска Америка, Близкия изток и част от Африка ще пострадат. Секторите, които печелят от падащата цена на петрола, са транспорт, химическа промишленост, автомобилна индустрия, електроника и търговия на дребно. Енергийните компании обаче ще са губещи. По оценка на Грегор Шилевич, главен икономист за Централна и Източна Европа в Coface, България ще се спечели от по-ниски цени на продуктите, които се влияят от петрола.

От компанията очакват българската икономика да порасне с 1.4% през тази година, като основен фактор за това ще бъде търсенето на домакинствата. Ръстът обаче ще бъде придружен от висока безработица и дефлация. Анализът на Coface показва, че през миналата година фалитите на компаниите в страната намаляват, но нивото им остава три пъти и половина по-високо, отколкото в предкризисната 2008 г.

Според проучванията на компанията в много сектори от българската икономика проблемите са свързани с ниска ликвидност, висока задлъжнялост или забавено събиране на вземания, стана ясно от презентацията на Милена Виденова, регионален мениджър на "Кофас България".

Силното вътрешно търсене ще бъде един от двигателите на ръста не само в България, но и в цяла Централна и Източна Европа. По прогнозата на Coface в България увеличението му ще е с 1.4% през тази година, колкото е било и през миналата. Ръст се очаква и в Сърбия и Хърватия, съответно 1.5% и 0.5%, при лек спад през миналата година. Румъния и Полша ще са държавите от региона, отличници по този показател. Северната ни съседка, където скоро обявиха намаление на ДДС за храните, ще има 3% повишение на вътрешното потребление, аналогично на миналогодишното. Слабият надзор

По време на конференцията беше засегнат и въпросът с финансовите регулации. Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк, коментира, че банките не могат да си позволят да признават агресивно всичките си загуби, ако не могат веднага да ги провизират. Според Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, в Европа се правят много малко структурни реформи и в момента се случва "пълен провал" на регулациите, въведени преди 3-4 години. По думите на Жан-Мари Деманж, ръководител на регионални икономически услуги на Франция за България, в много банки рискът не се управлява добре и финансовият надзор не е ефективен. По думите на Кристофор Павлов да имаш лиценз за банка в система, която е лошо надзиравана, е като да имаш печатница за пари. Това се случи с КТБ и там надзорът се провали, смята Павлов. По думите му дълбок проблем са се оказали връзките с политици, които смятахме, че са отминали още през 90-те години. Според Павлов точно заради това е нужно България да влезе в общия банков надзор на ЕС.

Все още няма коментари
Нов коментар