🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предвиждат се проверки и на портфейлите на пенсионните фондове

До края на годината ще се създаде комитет, който да ръководи процеса, но не се знае кога ще е самата оценка

Около два месеца дейността на пенсионните дружества и необходимите промени в сектора бяха обект на временна парламентарна комисия
Около два месеца дейността на пенсионните дружества и необходимите промени в сектора бяха обект на временна парламентарна комисия
Около два месеца дейността на пенсионните дружества и необходимите промени в сектора бяха обект на временна парламентарна комисия    ©  Надежда Чипева
Около два месеца дейността на пенсионните дружества и необходимите промени в сектора бяха обект на временна парламентарна комисия    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Независима оценка на активите, изсветляване на акционерната структура и мащабни законови промени са част от заявките на кабинета в Националната програма за реформи по отношение на частните пенсионни дружества. Макар и доста по-сбито, отколкото за банковия сектор, Европейската комисия идентифицира в доклада си основните предизвикателства и надзорни слабости в небанковия и именно това продиктува и предложените мерки от страна на България.

Основната новина е, че се предвижда по подобие на банките преглед на активите и на пенсионните фондове от външна независима институция. Засега обаче сроковете там са доста по-мъгляви, като единствено се заявява, че до края на 2015 г. след дискусия с всички заинтересовани страни ще бъде създаден управляващ комитет, който да ръководи процеса. Комитетът ще се председателства от регулатора - Комисията за финансов надзор, съвместно с Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), ще участват представители от МФ и БНБ, а ЕК може да изпрати свой наблюдател. От този комитет се очаква да организира и провеждането на оценка на въздействието (специален стрес тест за оценка на цялостния ефект) от влизане в сила на предложените законодателни промени, за които е даден срок до септември. Кога обаче реално ще се стигне до самата оценка на активите така и не става ясно.

За пореден път се дават заявки и за разкриване на действителните собственици на пенсионния сектор, като те трябва да са описани до средата на годината. Това е важно, за да могат да се пресичат сделки със свързани лица, но досега практиката показваше, че ограниченията лесно се заобикалят, а реалните собственици така и не бяха посочени от КФН. Сега обещанието е да бъдат идентифицирани всички акционери, притежаващи повече от 1% от капитала.

Сред предвидените законови промени е и по-голяма роля на банката - попечител на пенсионните фондове, която ще трябва да следи ежедневно за оценката на активите. В документа се говори и за "предвидените нови инвестиционни ограничения спрямо капиталовия пазар", като обаче липсват детайли какво точно се има предвид.

За 2016 г. е предвидено да започнат проверка и преглед на балансите на застрахователните компании от независим оценител.

Все още няма коментари
Нов коментар