Износът на България към ЕС се възстановява с бързи темпове

Към април няма индикации за проблеми при търговските отношения с Гърция

Експортът към Германия е нараснал с над 13% на годишна база
Експортът към Германия е нараснал с над 13% на годишна база
Експортът към Германия е нараснал с над 13% на годишна база    ©  MICHAEL KOOREN
Експортът към Германия е нараснал с над 13% на годишна база    ©  MICHAEL KOOREN
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основни фактори са слабото евро, евтиният петрол и европейското възстановяване

Износът на България към държавите от Европейския съюз продължава да се възстановява с бързи темпове. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през април годишният ръст е достигнал 13.2%. Увеличенията с двуцифрени проценти започнаха в края на 2014 г., движени от поевтиняването на еврото спрямо долара, по-ниската цена на петрола и възстановяването на европейската икономика. Слабостта на единната валута (съответно лева) подкрепя конкурентоспособността на експорта на големите икономики от еврозоната, част от чиито производствени вериги са и български предприятия. В същото време по-ниската покупателна способност на еврото кара домакинствата и бизнеса в Европа да търсят по-евтини стоки, каквито са налични в България.

Разбивката по-държави показва, че въпреки проблемите на Гърция за периода януари – април българският експорт в посока южната ни съседка е нараснал значително. Друга добра новина е, че само при два от десетте най-големи търговски партньора на България (Австрия и Франция) има леко понижение спрямо 2014 г. При останалите експортът расте, в някои случаи с над 15% на годишна база.

Европейско възстановяване

Данните на Евростат показват, че реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС започва да се ускорява през четвъртото тримесечие на 2014 г. (до 1.4%) и продължава в началото на тази година (до 1.5%). Растеж се наблюдава при всички основни пазари за български стоки, включително и в Гърция (0.4%, но това е преди разгара на последната криза с преговорите). От декември 2014 г. (когато износът започна да расте силно към държавите от ЕС) до края на април българският лев е поевтинял спрямо щатския долар с около 15%. Към всичко това трябва да се добави и факторът цена на петрола, която въпреки че се възстанови в известна степен, все още с около 40% по-евтина спрямо пиковите нива от първата половина на 2014 г.

Съвкупността от позитивните международни фактори повишава производствения капацитет в преработващата промишленост. Данните на НСИ показват, че продажбите в промишлеността се увеличават с всеки изминал месец. През май статистиката отчете рекорден ръст за последните 12 месеца, което означава, че можем да очакваме още положителни новини и при износа. Прогнозите на Световната банка, МВФ, ЕБВР и Европейската комисия са общият експорт (заедно с износа към трети страни) да нарасне с около 3% през 2015 г. и да продължи да се ускорява през следващите две години. През 2014 г. статистиката отчете понижение с 0.7%.

Данните на НСИ показват още, че Германия запазва мястото си на основен пазар за български стоки. За четири месеца изнесената в тази посока продукция е оценена на 1.92 млрд. лв., или с 13% повече спрямо същия период на миналата година. Данните към момента подсказват, че можем да се надяваме на значително нарастване до края на годината, тъй като в момента стойностният обем представлява близо 40% от стойността на износа през цялата 2014 г.

Без негативи от Гърция

Оказва се, че към април все още търговските отношения между България и Гърция не търпят негативи. За четирите месеца има увеличение от 7.2% на годишна база до 930 млн. лв. Вижда се, че стойностният обем на експорта към южната ни съседка расте при повече от половината групи стоки. През април най-големи са положителните изменения при пластмасите, металните руди, металните отпадъци, благородните и цветните метали, растителните масла. Значително увеличение от над 50% има при износа на електроенергия, който според някои експерти ще пострада от наложения капиталов контрол в Гърция.

В интервю за "Капитал" преди дни главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов обясни, че в голяма степен рисковете за България от случващото се в Гърция вече са изконсумирани. "Какво ще се случи с износа за Гърция много ще зависи от това кога ще бъдат отворени банките отново", смята той. Въпреки че Гърция е четвъртият най-голям пазар за български стоки в рамките на ЕС, тя представлява едва 6% от общата годишна стойност на износа ни. Най-големите рискове са при енергетиката, която представлява голяма част от експорта на България към Гърция.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_sali avatar :-|
    bat_sali
    • - 6

    Кво ли толкова изнасяме? Сигурно сме почнали да продаваме жито!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 2
    bat_sali avatar :-|
    bat_sali
    • - 4

    Да изнесем циганите в гърция и те ще "отворят" банките им!!!!!!!!!!!!!

    Нередност?
Нов коментар