Търговският излишък на Германия достигна рекордни нива

Износът вероятно е ускорил икономическия растеж през второто тримесечие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През май германският износ е отбелязвал най-силния си ръст от началото на годината, а търговският излишък на страната е достигнал рекордни нива, съобщава Reuters. Това сигнализира, че най-голямата икономика в Европа е постигнала по-силен растеж през второто тримесечие, след като се разрасна само умерено през първото.

Сезонно изгладените данни за износа показват неочакван ръст от 1.7% на месечна база. Същевременно износът се е увеличил само с 0.4%, което е довело до натрупване на търговски излишък в размер на 22.8 млрд. евро. Според данните на Федералното статистическо бюро това е най-високото ниво от 1991 г., когато почва да се води статистика за обединена Германия. Средните прогнози на анализаторите сочеха свиване на износа с 0.8 на сто и повишение на вноса с 0.9%.

Икономически растеж

"Като цяло това описва картина, при която икономиката е постигнала силен ръст през второто тримесечие", коментира Карстен Брзески, икономист в ING. Той обяснява повишаването на германския износ от началото на годината със слабото евро. Анализаторът обаче изтъква, че все още не е ясно как несигурността около Гърция ще се отрази на икономическите показатели през юни.

През първите три месеца на годината темпът на растеж на германската икономика са забави до 0.3% заради спада на външната търговия. За периода април-юни се очаква БВП на страната да е нараснал с около 0.5%, за което е спомогнал растящият износ. "Данните за търговия със стоки сочат, че тя е имала огромен нетен принос към ръста на БВП през второто тримесечие от около 5% на годишна база", заявява Грег Фюзеши, икономист в банка J.P. Morgan.

Вътрешно потребление

Основен двигател на германския растеж обаче се очаква да остане частното потребление, тъй като потребителите са облагодетелствани от високата заетост, увеличаването на заплащането и ниската инфлация. Същевременно рекордно ниските лихви не стимулират спестяването, което води до ръст на разходите.

Данните за търговията тушираха някои притеснения след публикуваната по-рано статистика, показала, че индустриалното производство е стагнирало през май, а новите поръчки отбелязват лек спад. Проучванията на бизнес климата и икономическото доверие също се влошиха на фона на кризата в Гърция.

Разбивката на търговските данни показва, че износът към другите страни от еврозоната е нараснал с 5.1% през май спрямо същия месец на 2014 г. Германският износ към страните в ЕС, които не използват еврото, се е покачил с 8.2%, към страните извън съюза - с 2.3 на сто.

Все още няма коментари
Нов коментар