🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Селективната истина за КТБ

Парламентарната комисия институционализира вината на БНБ и ДАНС, но отказа да търси ролята на Пеевски и отговорността на прокуратурата и КФН

Най-сериозните критики на водената от Десислава Атанасова комисия за КТБ, бяха насочени към управляваната от Иван Искров БНБ
Най-сериозните критики на водената от Десислава Атанасова комисия за КТБ, бяха насочени към управляваната от Иван Искров БНБ
Най-сериозните критики на водената от Десислава Атанасова комисия за КТБ, бяха насочени към управляваната от Иван Искров БНБ    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Най-сериозните критики на водената от Десислава Атанасова комисия за КТБ, бяха насочени към управляваната от Иван Искров БНБ    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политическото обещание да научим цялата истина за Корпоративна търговска банка (КТБ) беше доста гръмко. И от самото начало беше натоварено с публичен скептицизъм - целият политическо-финансов модел, довел до стремглавия й ръст и светкавичното падение, беше изтъкан от толкова зависимости, че разплитането щеше да означава катарзис и политически трупове, на който парламентарните партии, управлявали през цялото време, не изглеждаха готови.

Тези опасения се материализираха в доклада на специалната парламентарна комисия, създадена да разнищи казуса, приключил с най-големия банков фалит в България и 3.6 млрд. лв. гарантирани депозити, изплатени отчасти и с публичен ресурс. След три месеца работа и повече от година след затварянето на КТБ депутатите констатираха, че вината за всичко е на мажоритарния собственик Цветан Василев, мениджърите му, подкрепени от бездействието на одиторите, БНБ и ДАНС. Или ако може да се обобщят достойнствата на 150-те страници накратко: те обличат в официален документ неща, които всички знаем отдавна и с остър език наричат КТБ пирамида, а надзора на БНБ - безотговорен.

И ако всичко това, което е вътре, трудно може да се оспори, истински важното е това, което остава извън изводите на депутатите. А то е, че в целия доклад името на депутата Делян Пеевски не се среща нито веднъж. На Комисията за финансов надзор (КФН) и нейния председател Стоян Мавродиев (който се оказа един от най-честите гости в офиса на Василев) е дадена трибуна да се оправдае по всевъзможни линии, където би трябвало да е надзиравала КТБ и свързаните й лица, но не е направен никакъв критичен анализ на тезите й. А прокуратурата е спомената някак мимоходом с оправданието, че не е обект на работата на комисията.

КТБ, каквато е била

Изводите на депутатите всъщност очертават КТБ, точно такава каквато медии, сред които и "Капитал", я обрисуваха още много преди да се срине, и каквато БНБ (без да признае) и външни оценители я описаха, след като вече беше затворена, а някогашният силен на деня Цветан Василев беше в изгнание. В този смисъл няма нещо ново освен, че вече обвиненията към централната банка, които последната година се изразяваха в спорадични призиви за морална отговорност и оставки от политици, сега придобиха конкретни измерения. Констатацията, че "не става дума за липса на професионализъм от страна на Надзора на БНБ, а за пълна безотговорност и бездействие, улесняващо източване на банката", е сурова.

Депутатите обаче така и не си зададоха въпроса, ако все пак професионализмът в БНБ си е бил налице, какво може да е мотивирало бездействието. При публикуваните разследвания за кредитите към свързани лица, оправданието за незнание е несъстоятелно. Дали е било политически натиск, дали са били зависимости, дали е била корупция или комбинация от всички тях е същинският въпрос, който би отключил прочистването от модела и гаранцията, че той няма да се повтори. Само че отговорът така и не е преследван. И, разбира се, същото важи и за всяка друга институция затваряла си услужливо очите.

За ДАНС (където е финансовото разузнаване) се отчита, че не е установила нито едно от многобройните нарушения и са приети нейните обяснения за различни сигнали срещу Цветан Василев. В доклада поетапно се изреждат такива започнали още от 2005 г. и насочвани към полицията и ГДБОП, които така и потъват след по няколко години събиране информация. През януари 2009 г. Комисията за борба с корупцията при Народното събрание изпраща в ДАНС анонимен сигнал срещу Василев за допуснати закононарушения срещу данъчната и финансовата система в България и сключени неизгодни сделки. С постановление е отказано извършването на проверка по анонимен сигнал и преписката е прекратена. ДАНС твърди още, че през 2012 г. е констатирала рискове за банката от "изтеглянето на значителна част от депозираните средства в нея от страна на държавните ведомства" - концентрация, за която се знаеше още от 2009 г. Друга пропусната червена лампичка е имало още в края на 2013 г., когато "по линия на международното сътрудничество е получено запитване за група лица по подозрение в пране на пари, като в списъка на това запитване фигурира името на Цветан Василев". Тогава по обясненията на ДАНС от НАП е изискана информация за извършвани данъчни проверки и ревизии за периода 2011 г. до 2013 г. на Цветан Василев, както и на дружествата, в които той има участие. На база на получените отговори за ревизии и съставени актове "в началото на 2014 г. е отговорено на така полученото запитване, като към този момент в дирекция "Финансова сигурност" не е имало информация за данъчни нарушения или престъпления от отношение на Цветан Василев и свързаните с него юридически лица".

Тук отново обаче не се преследва отговорът на въпроса какво е довело до бездействието на разузнавателната агенция, на която преди две години за председател беше злополучно избран Делян Пеевски, дългогодишният бизнес партньор и по собствените му думи приятел на Василев, чийто разрив??? доведе и до краха на банката.

И каквото им се иска да е

Може би най-фрапиращата липса в доклада е на неговото име. Дори и депутатите да се съмняват в изказванията на Василев за това как е бил изнудван от Пеевски, как той направлява прокуратурата, как реално контролира компании като "Булгартабак" и "Водстрой 98" или как разпределя обществените поръчки в страната, неговото участие в събитията няма как да бъде игнорирано. В дните непосредствено преди затварянето на КТБ той обяви, че Василев е поръчал убийството му, а медиите собственост на майката му (за които той говори като "мои" и разказва как политици са го молили да осигурява чадъри" в тях за определени лица) отразяваха напоително това и прокурорските проверки в свързани с Василев фирми. Самият Пеевски признава, че същите тези медии са били купени с кредит от КТБ и докато всичко това, както и начинът му на живот фрапиращо се разминават с имотната му декларация, той продължава да е депутат от ДПС.

При това положение липсата на името му, пък било то и за да бъде оневинен, показва тоталното нежелание на комисията да се разрови в истината за КТБ. По подобен начин докладът "оневинява" и КФН, въпреки че КТБ и нейни свързани лица са под надзора й по няколко линии и в свой доклад небанковият регулатор констатира загуби за поднадзорните й сектори от минимум 100 млн. лв. при фалит на КТБ. Обясненията на регулатора под ръководството на Стоян Мавродиев обаче въобще не са поставени под съмнение. Той е един от основателите и бивш депутат на управляващата партия ГЕРБ, която излъчи и председателя на временната комисия Десислава Атанасова.

От Реформаторския блок разпространиха особеното мнение на Радан Кънев за доклада, в което той го оценява като цяло положително, но изтъква и пропуски. "Като цяло частта на доклада, коментираща дейността на КФН, е твърде дълга, твърде детайлна и същевременно – пресъздаваща единствено позицията на самия регулатор", пише лидерът на ДСБ, като изтъква и конкретни линии, по които според него КФН се е провалила в надзора на КТБ.

Така като цяло се очертава институционaлният провал на цялата държава, но се спира с отказ да се разплетат движещите механизми, позволили целия модел КТБ, който явно не е могъл да се случва без корупция и политическа протекция на всякакви нива. А неизползваният шанс тя да бъде разградена въпреки позабравените призиви на президента Росен Плевнелиев да се отворят досиетата КТБ залага основата на някоя следваща пирaмида, която естествено отново ще бъде определена като такава с някоя година закъснение... И проиграва много обществена енергия, синтезирана в печалното обръщение на "Протестна мрежа" към премиера Бойко Борисов: "Укриването на истинските причини за провала на държавата с КТБ само доказва арогантността и медийния комфорт, на който разчитате."

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • - 2
    • + 27

    Докладът е изкривен и манипулативен. В него се коментират факти извън контекста, при това доста непрофесионално. Целта на доклада е да обслужи интересите на прокуратурата, която се нуждае от обществена подкрепа за действията си, не само в този случай. Укриването на истинските причини за разгрома на КТБ пази гърбовете на поръчителите и изпълнителите на атаката. Те са тези, които в момента безпрепятствено я разграбват. Те са поддръжниците на политическото статукво.

    Нередност?
  • 2
    contra_banda avatar :-|
    contra_banda
    • - 1
    • + 37

    "...в целия доклад името на депутата Делян Пеевски не се среща нито веднъж."
    Как ще се спомене, като докладът е писан от Йордан Цонев-Ментата под зоркия поглед на самия Пеевски. Това е бутафория! Пкровалила се министърка на здравеопазването председателства комисия за фалит на банка с членове, които са в конфликт на интереси. Очевиден фарс, без никаква правна стойност, замазващ очите на простосмърните. Дърварски номера а ла Пеевски, които минават пред министри, депутати, прокурори, следователи, дансаджии, журналисти и т.н. Докога? Във вторник всички срещу Цацаров! Така не може да продължава!

    Нередност?
  • 3
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 2
    • + 12

    Не съм очаквал и друго. С назначаването на Десизлава Атахасова за председател на тази комисия ми беше ясно, че тя няма да се справи. Тя е "Мая Манолова" само че от ГЕРБ. Говори много, но не казва нищо.
    С насочването на вината към Искров се цели да се покрият политическите зависимости и обвързаности. През цялото време Искров е знаел какво става, но партийните директиви (на няколко партии) са били да гледа, но да не вижда, като са му обещали да не преиграват. Но съблазнени от лесните пари и обладани от лакомията са забравили за обещанието, в резултат на което се стигна до фалита на КТБ. Колкото до ДАНС, там политическите зависимости са трайна практика. Ако някога имаме председател на ДАНС, който да се изправи срещу политическата престъпност, то името му трябва да бъде поставено редом с тези на Левски и Ботев.

    Нередност?
  • 4
    rrn10393129 avatar :-|
    rrn10393129
    • - 1
    • + 8

    А нея кога ще е разследват за провален проект в Министерството на Здравеопазването за 9 мил.лева?Лично тя е отговорна!

    Нередност?
  • 5
    t.rex avatar :-|
    t.rex
    • - 3
    • + 3

    Обречени сме

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    irv1424242340390894 avatar :-|
    MARKET BMD
    • - 1
    • + 9

    В една шепа държава всичко се знае- както медиите и хората от банковите среди ( и не само) знаехме как се раздаваха пари на кръгове около КТБ, така и Искров и сие и всички в политиката много добре са знаели! До кога ще ги оставяме да ни замазват очите с празни приказки и да продължават да ни крадат най- арогантно?!? Бунт на целия заспал народ е необходим. Всички до един по улиците, бой с камъни по главите на Пеевски, Искров, Мавродиев и сие дебили, за да разберат накрая, че в тази България живеят хора и искат да остана да живеят тук!!!

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 8

    Така ще бъде, докато Бойко Борисов не каже за Делян Пеевски, че той е просто един депутат от ДПС. Бойко Борисов също е в схемата.

    Нередност?
  • 8
    ivayloa avatar :-|
    Ivajlo Angelov
    • + 4

    Бойко Борисов не е в схемата, той я дирижира....

    https://thehiddeneconomy.wordpress.com/ - прочетете малко за икономиката на България, доста полезно.

    Нередност?
  • 9
    evolutionary avatar :-|
    evolutionary
    • + 3

    Селективна истина-селективни резултати.

    Нередност?
  • 10
    first08 avatar :-|
    First08
    • + 2

    Докато има Овце ще има и вълци! Значи "га кълваа кифтьета" от ненормално високите лихва, на вложителите им беше хубаво? Имали пари, направили свой свободен избор и спечелили. Ама някой не се усетили и загубили. Гарантираните влогове са изплатени до размера им, а понастоящем върви мъчителна процедура по разграбване на плячката. Най-силните хищници ще се облагодетелстват, други по-дребни ще намажат, а битите и е*а*и*е ще гледат жално и ще препрочитат доклада. Нормално, това е кръговрата. Един ден по-голям хищник ще набара неподготвен сегашния и ще му види сметката при приблизително сходни обстоятелства - корупция, чиновници, множество глупаци, купени медии и много политика... Един съвет: стойте далеч от помията и недостойните, докато си гледате семействата и работата!

    Нередност?
Нов коментар