ЕК подкрепи съдебната реформа на правителството

Прокуратурата и ВСС са с най-много критики в устния доклад на комисията

Брюксел за пореден път е отправил критики към липсата на напредък в борбата с корупцията, визирайки бездействието на прокуратура, оглавявана от Сотир Цацаров, чиято оставка поискаха над 1000 граждани на протест ден преди представянето на доклада
Брюксел за пореден път е отправил критики към липсата на напредък в борбата с корупцията, визирайки бездействието на прокуратура, оглавявана от Сотир Цацаров, чиято оставка поискаха над 1000 граждани на протест ден преди представянето на доклада
Брюксел за пореден път е отправил критики към липсата на напредък в борбата с корупцията, визирайки бездействието на прокуратура, оглавявана от Сотир Цацаров, чиято оставка поискаха над 1000 граждани на протест ден преди представянето на доклада    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Брюксел за пореден път е отправил критики към липсата на напредък в борбата с корупцията, визирайки бездействието на прокуратура, оглавявана от Сотир Цацаров, чиято оставка поискаха над 1000 граждани на протест ден преди представянето на доклада    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конституционните промени, които предвиждат разделянето на Висшият съдебен съвет (ВСС) на две камари, ще бъдат сигурен знак, че България е готова да проведе съдебната реформа и че тя ще бъде необратима. Това е едно от основните послания, които комисията е отправила при т.нар. устен доклад по механизма за сътрудничество и проверка, научи "Капитал" от източници в дипломатическите среди.

Междинната оценка е била представена в сряда в Брюксел. ЕК за пореден път е отправила критики към липсата на напредък в борбата с корупцията, визирайки бездействието на прокуратурата и невъзможността на ВСС да реши проблемите със случайното разпределение на делата, както и неефективността на дисциплинарните производства срещу магистрати. "Току-що приключи устното докладване в Европейската комисия. За мен е изключително удовлетворяващо да кажа, че комисията е дала положителна оценка на усилията на правителството по осъществяване на съдебната реформа", каза Христо Иванов в парламента.

"Има текстове, които, ако бъдат отхвърлени на първо четене, съдебната реформа в структурната ѝ част се отлага не за есента, а за неопределено време", каза Иванов и добави, че стратегията за съдебна реформа е седемгодишна и няма да свърши през това лято, но структурните промени, които са най-трудни, трябва да бъдат решени сега. "Ако това не стане, цялата политическа класа ще трябва да обясни на гражданите и на външните ни партньори как смята да реши проблема с ясната препоръка на ЕК за реорганизация на ВСС, така че следващият ВСС да заслужава доверие", каза още правосъдният министър.

Критики за прокуратурата и ВСС

Еврокомисията е напомнила, че за пореден път броя на осъдителните присъди за корупция срещу лица от висшите етажи на властта остава много нисък. Специално е обърнато внимание на липсата на реакция на правоохранителните институции за разкритията за нарушения в Софийския градски съд (СГС), които потвърждават, че прокуратурата няма капацитет да се справи с подобни казуси.

Въпреки че в продължение на дълги месеци се изнасяха всякакви данни за корупционни практики в съда, държавното обвинение реши да разследва само съдия Румяна Ченалова, а ръководителката на съда - Владимира Янева, беше обвинена за неправомерно разрешаване на СРС-та по аферата "Червеи".

Ръководената от Сотир Цацаров институция отказваше да се занимава с конкретните данни за корупционни схеми, в които влизат адвокати и съдии, както и възможностите за манипулиране на системата за случайно разпределение на делата на съда. По настояване на главния прокурор разследванията за корупцията по високите етажи на властта бяха поети от новосъздадено звено, което функционира по написани от самия Цацаров правила.

Прокуратурата е критикувана и за това, че не спазва изготвения от самия нея план за действие по анализа на прокуратурата, който Сотир Цацаров изготви в началото на мандата си.

В пореден свой доклад ВСС е критикуван заради невъзможността да намери решение на проблемите със случайното разпределение на делата и неефективността на дисциплинарните производства срещу магистрати, както и работата на етичната комисия.

Положителните оценки

Брюксел е оценил положително назначенията на нов председател на Върховния касационен съд - (ВКС) Лозан Панов, и на главен съдебен инспектор - Теодора Точкова. Очакванията на комисията са, че и двете важни назначения ще произведат резултати до няколко месеца.

Комисията приветства и антикорупционната стратегия, която правителството прие заедно с проекта за нов закон за борба с корупцията по високите етажи, който се обсъжда в момента. "Антикорупционният закон, който вече се гледа в четири парламентарни комисии, адресира много от критиките към България, отправяни предишни години от Европейската комисия. Днешният устен доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка отчита това и оценява закона като стъпка в правилната посока и знак за политическа воля на управлението", каза днес пред парламентарната комисия по правни въпроси вицепремиерът Меглена Кунева.

Тя предаде посланието на комисията, че очакванията са законът да "да запази строгостта си, за да даде необходимите резултати", както и че е "изключително важно начело на националното бюро, което ще се създаде със закона, да бъде избран независим професионалист".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • - 2
    • + 14

    Явно ДПС и нейните кадри не са европейски настроени, а само търгуват постове и влияние ...
    Отношението им към съдебната реформа го показва ярко ...

    Нередност?
  • 2
    stanimir62 avatar :-|
    stanimir62
    • + 10

    Прокуратурата не иска да промени нищо, само имитира желание. ДПС, БСП, АБВ и Атака спъват промените на конституцията в парламента. ДПС може да се съгласи на някои отсъпки, но иска да ги изтъргува на висока цена, както винаги е правило. Твърде много пречки има правосъдния министър с които трябва да се пребори. Дано да има силен натиск от Европа и от протестите.

    Нередност?
Нов коментар