🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазителите на властта

С парламентарната подкрепа на ГЕРБ и ДПС печално известната Национална служба за охрана вече и законно е "държава в държавата"

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"25 години Националната служба за охрана вършеше безобразия. Сега ще прави същото, но вече законосъобразно. Какво да говорим повече, законът вече е приет". Депутатът от Реформаторския блок и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред о.з. ген. Атанас Атанасов беше един от малкото гласове на разума, когато в сряда късно вечер Народното събрание тихомълком прокара изключително спорния Закон за НСО, регламентиращ дейността на спецслужбата, която охранява властовия елит. По този начин парламентът на практика формализира едно фактическо положение - че въпросната структура не се занимава просто с физическа защита на най-важните хора в държавната йерархия, а е система за осигуряване на политически привилегии и вип-услуги, за които простосмъртните хора трябва да си плащат. И то немалко. Така НСО, вместо да се превърне в малка структура за физическа защита само на най-важните фигури в държавата или пък основа за модерна антитерористична спецслужба, охраняваща всички, пое назад и се върна към най-лошите традиции на тодорживковото Управление "Безопасност и охрана" (УБО), от което произлиза.

Законът за НСО, около който от месеци насам ври и кипи ожесточен дебат, беше приет набързо от Народното събрание с участието на депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок и АБВ, като това се случи в края на пленарното заседание в сряда и то при доста нисък кворум. Това е още по-скандално предвид на факта, че в проекта, писан от самата служба и прокаран не през Министерски съвет, а от група депутати, има очевидни нелепици, които сега са превърнати в нормативни разпоредби. Например идеята, че гардовете ще могат да упражняват насилие спрямо "видимо малолетни лица и бременни жени", при масови безредици, ако били изчерпани всички останали средства. Това де факто значи, че ако на следващ уличен протест някоя бременна жена изрази шумно негодуванието си например спрямо Ахмед Доган (ако приемем, че почетният председател на ДПС се появи най-накрая някъде публично), то гардовете ще имат право да приложат сила спрямо нея, защото тя би представлявала очевидно заплаха за националната сигурност. Добавянето на определението "видимо малолетни" също буди недоумение, защото законът де факто позволява на хората от НСО да приложат сила спрямо малолетен и после да се оправдаят, че той не е изглеждал такъв. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и Атанас Атанасов бяха единствените, обявили се против това безумие, но то мина с гласовете на ДПС и ГЕРБ.

Телохранители на статуквото

Всъщност, начинът, по който беше гласуван целия закон, е показателен за начина, по който функционира парламентът в момента. Най-спорните разпоредби в законопроекта, внесен от Цветан Цветанов, минаха с подкрепата на... ДПС, с гласове против на реформаторите и най-важното - с въздържалите се гласуващи от ГЕРБ. Така де факто най-голямата партия игра "пас" с пълното съзнание, че гласуващите "анблок" ДПС ще надвият техните рехави партньори в управлението (които и без това непрекъснато намаляваха като гласове в зала).

Показателно например беше гласуването на член 22, където НСО иска разширяване на правомощията да охранява по своя преценка хора извън ясно упоменатите в закона - които са 48 на брой в момента. Това може да става със свикването на специална комисия от НСО, ДАНС и МВР, която да реши дали човекът е свързан с националната сигурност и посегателството срещу него би "подровило, отслабило или създало затруднения на властта". Предложението липсваше в първоначалния вариант, но между първо и второ четене бе вкаран от депутати от ГЕРБ, начело с с шефа на ресорната комисия Димитър Лазаров. Атанасов предложи това да става, само ако даденият човек не може да си позволи такава охрана, но това беше отхвърлено, а членът беше приет с гласовете на ГЕРБ, ДПС и АБВ.

Тук е мястото да се вметне, че за охраната на тези по-малко от 50 ключови държавни хора Националната служба за охрана има годишен бюджет от около 40 млн. лв. и поддържа щат от около 1200 служители - в по-голямата си час военнизирани, независимо дали изпълняват охранителни или поддържащи (или по-скоро обслужващи) функции. Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) от своя страна има 10 пъти по-малък бюджет (около 4 млн. лв.) и 100-тина души персонал, с които на теория трябва да се грижи за защита и сигурността на почти 8 милиона българи.

Който чупи... се чупи

Друг особено скандален текст е чл. 98, където се казва, че "офицерите и сержантите от НСО не отговарят имуществено за вредите, възникнали в резултат на рискова дейност, свързана с изпълнение на служебните им задължения", както и че държавата също не носи отговорност за вреди на трети лица, когато са "причинени в условията на извънредни обстоятелства, при осъществяването на действия, свързани със защита на националната сигурност". Преведено на цивилен език, това развързва ръцете на НСО за изключително широк кръг безконтролни действия - например да изблъскат колата ви от пътя, ако решат, че им пречите, което вече е не само законно, но и без последствия. Никъде в нормативния акт не е дефинирано какво значи "рискова дейност, свързана със служебни задължения". Всъщност поведението на НСО по българските пътища и в момента често граничи с наглостта и автохулиганството. Можем само да си представим какво ще се случи, когато всичко това вече е не само легализирано, но едва ли не поощрявано от ведомствения закон.

Член 35 от същия нормативен акт пък дава право на НСО и да стрелят по колата ви, ако преценят, че ги застрашава. И тъй като това не се е видяло достатъчно на създателите на закона (които най-вероятно са и неговите ползва тели), те са допълнили в член 36, че могат да задържат лице, което с "действие или носени от него предмети" създава реална опасност за охраняваното лице или обект. Какви са тези предмети, законът не уточнява и така е дал свобода на гардовете да решават това сами.

Най-общо казано, въпреки че по закон уж "нямат полицейски правомощия", на практика агентите на НСО имат доста по-разширени функции униформените служители на МВР: да издават задължителни разпореждания, да глобяват онези, които отказват да ги изпълнят, да събират информация с технически способи (тоест да подслушват и следят), да арестуват, да бият, да използват помощни средства и да стрелят срещу хора, превозни средства и опасни животни.

Всъщност, в настоящия си вид, законът за НСО спокойно може да се преименува на закон за гарантиране на привилегиите. Както на политическата класа, така на онези 1200 души военнизиран антураж, който има претенциите да бъде спецслужба, но в по-голямата си част е слугински корпус с лиценз да гази и стреля безнаказано. И да пътува в отпуска 30 дни, с платен транспорт за служителите и семействата им, разбира се.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 3
    • + 61

    ГЕРБ СЕ КОАЛИРА С ДПС.

    БЪЛГАРИНО ПАК СИ ПРЕДАДЕН! ВРЕМЕ Е ЗА ИЗБОРИ!

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • - 2
    • + 41

    Цената на "историческия компромис" за конституцията набъбна грозно последните дни в този парламент - подуправителите на БНБ, опропастения референдум, Омбудсмая, сега и това

    Честно казано мерси, но не!

    Нередност?
  • 3
    mlu666 avatar :-|
    Сотир Методиев Пеевски
    • + 43

    За последните две седмици Баце с бясна скорост задмина Орешарски по арогантност и слугинаж. Какви ли още свинщини ще ни сервират и ще продължаваме ли да ги търпим?

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 14

    Изобщо Цветанов вече показва истинското си лице и се доказва като откровен мръсник и част от играта с ДПС, Доган и Пеевски. На ниво втори след капо ди тутито на съответната банда, тоест шайка, ооопс партия де! Тоест - соло ташакът на първия бандит!
    Преди опита да прецака закона за съдебната власт на Христо Иванов, РБ и ГЕРБ като вкара друг на пожар изпреварващо, сега и тази откровена простотия...
    Явно, че нещата стоят наистина на едни невероятно примитивни нива и зависимости про тия - Цветанов го осъди съдът по обвинения на слугата на Пеевски (който е перчът на Доган) на две инстанции вече на 4 години ефективен затвор, и остана третата, последната, която ... "НЕОБЯСНИМО" ОТЛАГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА ВРЕМЕ ДА ПОСТАНОВИ РЕШЕНИЕТО СИ - ЯВНО ЩЕ ПРОТАКАТ ДО МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ИЛИ ВТОРО ПРИШЕСТВИЕ! ИЛИ ПО-ТОЧНО - ДОКАТО СИ ИЗВЪРТЯТ ДАЛАВЕРИТЕ И МАТЕРИАЛЪТ ЗАБРАВИ, УНЕСЕН С НОВИ БЪДНИ ПРОСТОТИИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА ТЕЗИ, КОИТО ВИНАГИ НЕИЗМЕННО СЛЕДВАТ!

    Нередност?
  • 7
    hitrata_svraka avatar :-@
    Хит®ата Св®ака ;)
    • + 15

    "...това развързва ръцете на НСО за изключително широк кръг безконтролни действия - например да изблъскат колата ви от пътя, ако решат, че им пречите, което вече е не само законно, но и без последствия."

    ТЕЗИ ЧЛЕНОВЕ И АЛИНЕЙКИ НА СЪД В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА!!!

    Нередност?
  • 8
    hitrata_svraka avatar :-@
    Хит®ата Св®ака ;)
    • + 15

    "Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) от своя страна има 10 пъти по-малък бюджет (около 4 млн. лв.) и 100-тина души персонал, с които на теория трябва да се грижи за защита и сигурността на почти 8 милиона българи."

    УУУУУУ!!!

    Нередност?
  • 9
    k.kristev avatar :-|
    кръстьо кръстев
    • + 9

    Като чета материяла,че всеки който си плати може да го охраняват .ББдойде на власт и възродиха старото УБО.Сега ще ги пазят и ако минаваш покрай тях може да те застрелят като куче без последствия.Явно се превръщаме в ЛатиноАмериканска държава като по филмите минава наркобоса в бял костюм отпред джип с картечница да разчиства пътя и зад лимузината още два за охрана

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    loivanov avatar :-|
    Любомир Иванов
    • + 6

    Поредната безприципна, нелогична милиционерска гнусотия. С други думи, кортежа на Омбудсмая може да ме избута от пътя, че и да стреля по колата със семейството ми! Само щото са преценили, че съм опасност по пътя им за морето. Бойко, и други малоумни политици: за това няма да живея в родината си скоро. Никаква родина не е, а по-скоро зла, лицемерна, поп фолк мащеха.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар