Брегът между Ропотамо и Алепу е в готовност за застрояване

Обявените от Панайот Рейзи за "износени" 29 дка общински терени са продадени по класическа схема

Снимката, която от няколко дни се разпространява във фейсбук, показва настоящата ситуация на плажа Алепу. Теренът е терасиран под предлог за "брегоукрепване".
Снимката, която от няколко дни се разпространява във фейсбук, показва настоящата ситуация на плажа Алепу. Теренът е терасиран под предлог за "брегоукрепване".
Снимката, която от няколко дни се разпространява във фейсбук, показва настоящата ситуация на плажа Алепу. Теренът е терасиран под предлог за "брегоукрепване".    ©  Капитал
Снимката, която от няколко дни се разпространява във фейсбук, показва настоящата ситуация на плажа Алепу. Теренът е терасиран под предлог за "брегоукрепване".    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Плажът Алепу, известен като Шофьорския, край Созопол вече граничи с урбанизираната територия на почти цялото крайбрежие (включително дюните) от него до Аркутино, върху която може да се строи. Това са апетитни терени на първа линия - между резерватите "Ропотамо" и "Алепу", става ясно от справка в Агенцията по кадастъра, съобщи бTV в късната си информационна емисия в понеделник.

Класическа схема с апорт и евтина продажба

В началото на 2005 г. община Созопол се включва в дружеството "Алепу вилидж" с апортиране на 29 декара крайморски терени в местността Алепу.  Предметът на дейност на фирмата е изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство. От учредителните документи става ясно, че общината притежава 34% от общия дял.

Тогава земите й са оценени на 1.2 млн. лв., което означава 42 лева на кв. м. Три години по-късно, през 2008 г., една от фирмите съдружници предлага на общината да изкупи още 15% от капитала на "Алепу вилидж" срещу 1 млн. лева. 

Според протокола от заседанието на общинския съвет предложението е отхвърлено. Тогава кметът Панайот Рейзи предлага общината да продаде цялото си участие в дружеството на останалите акционери. Земята е оценена на 2.5  млн. лева, което прави по около 90 лева на кв.м. за земя на морето. Според Панайот Рейзи сделката е изгодна, защото стойността се е увеличила двойно.

Против се обявяват само трима общински съветници. Един от тях е председателят на Общинския съвет по това време Димитър Желев от БСП

"Цената мен не ме удовлетворяваше. На тази територия, на която се намираме, знам, че хората продават на цена някъде към 100 евро на кв. метър. Това прави около 200 лева на квадратен метър - двойно повече от получените 90 лева", каза той пред телевизията.

Междувременно предназначението на земята е сменено от пасища, мера и ниви на урбанизирана територия. 

Общината се включва в дружеството по времето на мандата на кмета Веска Караманова. Тогава председател на Общинския съвет е настоящият кмет с втори мандат Панайот Рейзи. Рейзи не пожелал да коментира случая.

Според Търговския регистър седалището на "Алепу вилидж" се намира в къща в Созопол, която при репортерската проверка се оказва заключена. На адреса за кореспонденция в София съседите не са чували за нея.

В очакване на строителите след "няма да се строи"

Въпросът за това, което се случва край Алепу, възникна след скандала, предизвикан от созополския кмет Рейзи, който прегради незаконно стария път от Созопол към Аркутино. Няколко дни по-късно след телефонен разговор с премиера Борисов (кметът е от ГЕРБ и председател на местната структура на партията) той премахна бариерата и публично заяви, че на Алепу няма да се строи.

Именно по този път се стига до плажа,  където може да се види трасиран терен, който се подготвя за строителство. Според созополската община става дума за "брегоукрепване" поради свлачище.

Когато избухна скандалът със затворения от Панайот Рейзи път, сайтът "Бивол" публикува разследване за съвместните намерения в района на общината и частни фирми, свързани чрез едни и същи лица. В "Алепу вилидж" по 14% държат Кристиян Христов и Пламен Марков. Останалите са поделени между фирмите "К Кепитал" АД и "ГИМ Консулт" АД, чиито управители са Христов, Марков и Борислав Сарандев. Последните две фирми притежават самоковската фабрика "ПЛАСТИМО" АД.

По късно община Созопол продава цялото си дялово учасие с апорта в "Алепу вилидж" на белизката офшорка "Новастар холдинг", представлявана от Георги Ташев.

Животът след смъртта на местната демокрация

"Стигнал съм до това решение, защото за мен тази земя е износена и по-добре е да пристъпваме към изчистване на такива отношения, отколкото да пипаме други терени", казва Панайот Рейзи пред съветниците през септември 2008 г. Случаят е описан  в доклад на Института за развитие на публичната среда от 2010 г. "Купените местни избори или смъртта на местната демокрация".

"Бивол" уточнява, че от картата на кадастъра се вижда, че "износените" земи са в съседство с големия лот на "Главболгарстрой", на който изниква вилното селище "Свети Тома", чийто терен също е съсобственост с община Созопол, срещу което тя получава апартаменти в комплекса. След като "Алепу вилидж" се сдобива окончателно с "износените" терени, техният статут се променя в урбанизирана територия за курортно строителство, хотели и др.

Сделката с "износената" земя в крайна сметка е твърде изгодна за "Алепу Вилидж", коментира сайтът. В разгара на имотния бум фирмата се сдобива със златни терени до плажа срещу 44 евро на кв. метър, без да се смятат идеалните части, придобити от общината безвъзмездно.

За сравнение - по същото време 130 дка до плажа Корал са продадени на испански инвеститор за 300 до 400 евро за кв. метър, при положение че продавачът "Витатур инвест" (чийто изпълнителен директор тогава е настоящият бургаски кмет от ГЕРБ Димитър Николов) е купила терените за 7 долара на кв. метър от община Царево и прочулия се дългогодишен бивш кмет Петко Арнаудов.

Нито към Панайот Рейзи, нито към Петко Арнаудов прокуратурата е проявила някакво внимание, отбелязва "Бивол".

.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    arax avatar :-|
    arax
    • + 93

    Тия да ги хванеш да ги разстреляш, ама всичките барабар с родата им ;) Сбъркано е населението на тази територия. Чакаме други по-добри стопани....

    Нередност?
  • 2
    staska avatar :-@
    staska
    • + 64

    Само да питам ... Рейзито пак ли ще го назначат за кмет?

    Нередност?
  • 3
    stoletov avatar :-@
    stoletov
    • + 73

    Рейзи, Рейзи... Да бяхме в Румъния до сега да си в раиран костюм, а сделката развалена. Ама си нямаме достойни магистрати и управници тука. Само продажници...

    Нередност?
  • 4
    bulgarian_lev avatar :-@
    bulgarian_lev
    • + 50

    На ниски цени под пазарните, а би може би и под данъчната оценка - сделката да се обяви за нищожна. Ако сме редовна държава, но не сме - тук на коневръза са всички политици, местни кметове и бабаити, оплетени като свински черва. Мамка ви мръсна, копелета смърдящи, и за вас ще има Видов ден!

    Нередност?
  • 5
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 30

    Е добър ден!

    Абе коя част от това, че в България мафията си има държава все още някои не разбират?
    Аз предлагам да си направим един експеримент някой ден тук в Капитал - те посочват мястото и бизнеса, или отрасъла, а ние им разказваме каква е далаверата, без дори и да знаем повече:)
    В краен случай може да се дават по една-две сламки като подсказващи въпроси при нужда, например автобиографията или поне връзки и контакти на някой от героите, и всичко нататък заспива.

    Докога ще си играем на жмичка в тази държава, ами то всичко е пределно ясно. Достатъчно е само човек с малко повече опит да хвърли едно око на територията и на героя и да му стане ясно престъпник от какъв калибър е...

    Тези са като слон в стъкларски магазин, като малоумни, които си мислят, че са невидими за другите защото са с шапки-невидимки, а лакеите им около тях (разни повече или по-малко платени анализатори, коментатори, пишман журналисти, политолози, социолози и прочие капути) им правят неспирни комплименти как никой не вихда уродливите им телеса и мутри!
    Просто си предствям например гардовете на дебелия катарзис или дебелата цаца ги четкат колко са стройни и какви левенти са...

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 32

    До коментар [#3] от "stoletov":

    "Рейзи, Рейзи... Да бяхме в Румъния до сега да си в раиран костюм, а сделката развалена. Ама си нямаме достойни магистрати и управници тука. Само продажници..."

    А да беше в Китай щеше да е под земята. Както и вероятно 90% от кметовете и 99% от управляващите в правителства и парламенти, и 100% от прикриватурата.

    Нередност?
  • 7
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 27

    Животът след смъртта на местната демокрация
    "Стигнал съм до това решение, защото за мен тази земя е износена и по-добре е да пристъпваме към изчистване на такива отношения, отколкото да пипаме други терени", казва Панайот Рейзи пред съветниците през септември 2008 г. Случаят е описан в доклад на Института за развитие на публичната среда от 2010 г. "Купените местни избори или смъртта на местната демокрация"."

    Може ли някой да ми обясни какво точно е имал предвид този идиот-рецидивист, когато окачествява една земя като "ИЗНОСЕНА"?
    ЗА НЕГО БИЛА ... ИЗНОСЕНА ЗЕМЯТА!?!?!

    Забележете - за него?
    Какво бе, след онзи гениален хидромелиоратор и този ли се е извъдил някакъв уникален научен гении - но по геодезия и земи ли? Той лично каква квалификация и експертиа, опит има за да квалифицира земя? Съвсем умишлено не си правя труда да търся има ли такова понятие "износена земя" и ако да при кои случаи може да се ползва, защото е видно от Космоса, че този не само е мошеник, но и не особено интелигентен, но с претенции, тип Данчо Ментата и Христо Бисеров.

    Нередност?
  • 8
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 15

    Също така интересно е този какво е учил преди да стане такъв капацитет по геодезия и благоустройство?

    Нередност?
  • 9
    koko65bg avatar :-|
    koko65bg
    • + 24

    До коментар [#8] от "aussie":


    [quote#8:"aussie"]Също така интересно е този какво е учил преди да стане такъв капацитет по геодезия и благоустройство?[/quote]

    Ако се съди по стила му на изказване май е завършил 4 часа в първи клас и то два от тях са били по физическо възпитание. По-важно е защо прокуратурата нищо не прави?

    Нередност?
  • 10
    dobrev1 avatar :-|
    dobrev1
    • + 11

    На Магура е учил, то си го пишеше в Дневник.

    Нередност?
Нов коментар