Атрактивни плажове останаха при същите стопани

След новите търгове разликата е, че договорите са за концесия с 15-годишен срок

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седем морски плажа в общините Каварна, Созопол и Несебър ще имат "нови" концесионери от 2016 г. за срок от 15 години. Това реши Министерският съвет на редовното си заседание в сряда. Конкурсите на практика не промениха нищо и ивиците остават в ръцете на същите стопани, както и досега.

Плажът "СБА" в Каварна ще се стопанисва от "Бялата лагуна" АД, която и в момента има договор за наем на плажа. "Бялата лагуна" е дружеството собственик на едноименния комплекс край Каварна, който беше открит в началото на лятото тази година. Проектът е съвместна инвестиция на "Албена" АД и туроператора "Томас Кук Скандинавия". Стойността му надхвърля 40 млн. лв. В момента наемът на плажа е 8800 лв. В съобщението на Министерски съвет не се посочва размерът на договорените концесионни такси.

"Смокините – юг" също остава в ръцете на досегашните си стопани – фирми, свързани с бившия депутат от "Атака" и инвеститор в комплекса "Грийнлайф" край Смокиня – Николай Пехливанов. Досега той държеше южния плаж чрез договор за наем, сключен от фирма "Грийнлайф". От 1 януари 2016 г. концесията ще е на името на "Орко", собственост на "Н.П. Инвест" на Пехливанов. В момента наемът на "Смокините – юг" е 48 хил. лв.

Фирмата на Иван Тодоров и Иван Иванов "Черноморска брегова група", която от години държи плажовете "Смокините-север" и "Каваците-север" се сдобива с 15-годишни договори за концесия за двата плажа, става ясно от решението на Министерски съвет. Концесионерът се ангажира да остави 52% от активната площ и на двата плажа за свободно ползване.

"Созопол Буджака" ще се стопанисва от същата фирма, както и досега - "Бамбуа" ЕООД. Тя е собственост на 29-годишния Йордан Димитров Стоянов. Най-вероятно става въпрос за сина на общинския съветник от БСП от Бургас Димитър Стоянов. Фирмата е регистрирана миналата година и е с капитал 100 лв. Йордан Стоянов е съдружник в "Хевън 96" с Георги Янков, син на банкерът и юрист от Бургас Янко Янков.

Концесионер на плажа "Козлука" край комплекс Елените става "Строително предприемачески холдинг" на строителния предприемач Георги Георгиев, който стопанисва плажа чрез свои фирми от години. В близост е хотелът на Георгиев "Зорница Сендс". Строителната фирма се е ангажирала да остави 90% от плажа за свободно ползване.

Единствената промяна е плажът "Златна рибка". Конкурсът за ивицата е спечелен от бургаската фирма "Ами Груп Р". Фирмата е еднолична собственост на Милка Пенкова и през 2013 г. е взела под наем от Община Бургас бившата почивна станция на БНБ в Обзор. Милка Пенкова е съдружник с Тодор Димитров Георгиев, който от години се занимава със спедиция и консултантски услуги в областта на морското дело. Георгиев има участие и собственост в най-малко пет компании, както и два запора върху негови дружествени дялове от ОББ и Аланц България за 300 000 евро и 168 000 лв. съответно. Във фирмата "Фърндейл Трейдинг енд Шипинг" Тодор Георгиев е съдружник с варненеца Цветан Григоров, чието име нашумя през 2003 г. след като беше арестуван от френската полиция с още трима души в обвинение за крупна схема за източване на банкови карти на чужденци. "Ами Груп Р" се е явила на последния търг за наем на плажа "Златна рибка" заедно с още три компании, но министерството е предпочело "Лагуна Травъл" с оферта за 103 200 лв. на година. Договорът с "Лагуна Травъл" ще бъде прекратен в края на годината. В офертата на "Ами Груп Р" е посочено, че 65% от плажа ще е свободна площ.

Нови конкурси за "Корал" и "Делфин"

Правителството е решило да прекрати конкурсите за т.нар. екоконцесии за плажовете къмпинг "Делфин" и "Корал" в община Царево. Причината е, че офертите на кандидатите не са отговаряли на условията. Предложените от участниците финансови модели не са адекватни на предложеното концесионно възнагржадение и създават риск за изпълнение на поетите ангажименти, се посочва в решението. В предложенията са липсвали екологични функционални решения. За двата плажа ще бъде обявена нова процедура за предоставяне на концесия.

Поради липса на интерес се прекратява процедурата за плажа "Иканталъка 2", се казва още в съобщението на правителството. В момента плажът има наемател – фирма "Лайтхаус Бийч".

Бизнес моделът на плажовете ще бъде тема в следващия брой на "Капитал", който ще излезе в петък на capital.bg и в събота на хартия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 14

    15 години??? От какъв зор? 15 години са оправдани само ако се налага огромна инвестиция, която се изплаща за толкова време. Те какво ще правят? Ще сложат чадъри и шезлонги, които се изплащат за 1 седмица.

    Нередност?
  • 2
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • + 7

    Моля да дефинирате атрактивен плаж по родното бетономорие - син флаг, кристална вода, уникални заведения в близост, какво???

    Нередност?
  • 3
    l_i_k_a_t_a avatar :-|
    l_i_k_a_t_a
    • + 1

    Плажат на ЦБА е такава отврат,че да ви пикам на атрактивния плаж.
    Събота и неделя да паркираш е ужасс.Мизерията е на много високо ниво.
    Ходих преди 2 седмици.

    Нередност?
  • 4
    shule avatar :-|
    shule
    • + 2

    Горките хора! Че то след пет години жив човек няма да ходи по тези плажове. Те оптимисти. За 15 год. браво. А как е там ак.....та дали са проверили. Щото на Лозенец е добре.

    Нередност?
Нов коментар