Пясъците на раздора

Министерството на туризма може тази година да получи властта над морските плажове, въпреки че още не знае какво точно ще прави с тях

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден преди тихата Бъдни вечер зад дебелите стени на Министерски съвет не цари библейска мир и любов. Двама министри си разменят шумни плесници. С думи, не с ръце, но следите остават в стенограмата.

Главни действащи лица са Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие, и Николина Ангелкова, министър на туризма. Ябълката на раздора са пясъчните ивици по българското Черноморие. Първата ще трябва да се раздели с подопечните й плажове, които ще преминат към втората. Това ще стане възможно, ако парламентът одобри промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които бяха входирани в парламента седмица по-късно.

За да се стигне дотам две министерства да не могат да работят едно с друго, а министрите им да се карат на заседание, явно има причини, надхвърлящи обикновеноадминистративните. Плажовете са трудна територия, на която се преплитат доста интереси и е важно както кой ще ги надзирава и ще може да дава и отнема концесии, така и по какъв начин ще се случва това.

Добре отиграно представление

Както стенограмата от заседанието показва, плажовете са толкова апетитна хапка, че предизвикват ожесточен спор между Павлова и Ангелкова. Регионалният министър обвини пред всички колежката си, че за една година не е подготвила концепция как ще управлява тези активи. "За мое съжаление една година по-късно ние правим единствено физическо прехвърляне на това управление, а не предлагаме нещо ново и нещо различно в самото управление и стопанисване", заяви тя. Ангелкова отвръща на удара и казва, че "за да може да се направи цялостната концепция с групиране на плажовете, е необходима на Министерството на туризма наличната информация и досиета". Образно казано, стаята с кашоните с книжата по договорите все още е под контрола на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а промените в закона са необходими, за да се задължи МРРБ да ги прехвърли към Министерството на туризма.

В спора се намесва и министърът на финансите Владислав Горанов, за да попита за рисковете. Според Павлова "твърде късно влиза законът и наистина новият сезон е под риск за текущите наеми, текущите концесии, плюс изтичащите". Тук идва идеята на Ангелкова, която хваща неподготвени другите министри - просто автоматично да се удължат всички договори за концесия и наем с една година. "Автоматичното удължаване не може да е принцип", оспорва вицепремиерът Томислав Дончев. В момента, в който всички формират нещо като фронт срещу министъра на туризма, се намесва премиерът. Той се обръща към министъра на икономиката Божидар Лукарски, чийто принос е изречението "Да прекратим дебата". Това очевидно предварително отиграно положение бива завършено от Борисов, с думите "Винаги съм разчитал на твоята мъдрост". С решение на премиера точката е приета, а Ангелкова е пратена в парламента "да си я защитава, като носи ясната отговорност, че ако се проваля сезонът или стане проблем през това време, той трябва да бъде предвиден от нейни екипи и недопуснат".

Две министерства, два проблема

Отвъд това иначе забавно представление няколко неща не са ясни. Като начало, дали Министерството на туризма си е свършило работата. Оттам обясниха, че идейната им концепция за управлението на плажовете вече е била представяна на оперативно заседание на правителството. Самата Ангелкова обаче очевидно не можа да защити тази си теза на заседанието. Изказванията й от миналото лято, че ще има безплатни чадъри и шазлонги, звучат така отвлечено, като приказките й за потенциала на индийските и китайските туристи. Без реална и работеща стратегия за по-добро управление на плажовете това прехвърляне изглежда към момента като опит да се напълни министерството със съдържание. Този филм беше прожектиран при кабинета "Орешарски" с просъществувалото една година Министерство на инвестиционното проектиране. Там бяха прехвърлени стотина служители от МРРБ, както и едни кашони с документи. МИП никога не се напълни със смисъл или съдържание, но междувременно успя да похарчи 5 млн. лева за заплати, техника, командировки, подобряване на административния капацитет и публичността. Случайно или не, новото туристическо министерство се помещава в сградата на закритото Министерство на инвестиционното проектиране на ул. "Съборна".

От другата страна е МРРБ, което очевидно не отдава с желание правомощията си над концесиите. Но въпреки критиките си към Ангелкова министерството на Лиляна Павлова не може да се похвали с особено успешно управление на морските плажове. Те са все така едновременно зле организирани и скъпи. През последната година и половина плажовете на практика останаха в ръцете на същите стопани – ограничен кръг от инвеститори, повечето от които свързани със силовите групировки от 90-те. Въпреки обещанията за прекратяване на договорите с най-големите нарушители – стопаните на Слънчев бряг-север и на Несебър-юг, това не се случи и се стигна до решението концесията им да бъде отнета догодина, след края на сезона. Пропадна и идеята да има екоконцесии за плажовете "Корал" и "Делфин", които Павлова обещаваше авторитетно и със сериозен тон. От години браншът настоява за разграничение на плажовете в зависимост от местоположението им, достъпността до тях, както и за различна методология при определяне на цената на различните типове плажове. От години се предлага промяна в Наредбата за водно спасяване – едно от най-големите разходни пера за стопаните. Нито едно от тези неща не се случи.

16 000 декара хаос

Ако не става въпрос за откровено корумпиращи фактори, самият акт на прехвърляне от едно министерство към друго е безсмислен, тъй като кой отдава плажовете няма голямо значение за бранша. "За нас като потребители няма никакво значение към кое министерство ще са плажовете", коментираха хотелиери и концесионери, като по-важната част предстои. Те искат адекватни изисквания, при които да се отчитат спецификите на отделните плажове и те да не се третират просто като парчета земя, от които да се печелят концесионни такси. Също така пречиствателните станции на морските курорти да не превръщат плажовете в септични ями, както това лято в Лозенец, нито да спира водата в разгара на сезона (както преди дни в Боровец).

Това, което ще получат обаче, ще е още хаос. В момента, в който се планира прехвърляне на плажовете, Лиляна Павлова дава ход на процедури по отдаване на концесия на 15 атрактивни плажа, което създава още по-голямо чудене кой ще ги довърши. "Едновременно с това ще бъдат започнати и търгове за отдаване под наем на 45 морски плажа с изтекли договори за наем, с изтичащи договори през настоящия летен сезон и проявен инвеститорски интерес. Характерното при тръжните процедури за предоставяне на морски плажове е, че процедурата позволява намаляване на първоначално обявената наемна цена с 30% до 50%, което от своя страна изисква време за насрочване и провеждане на последващи търгове до тяхното приключване. Стартираните процедури се очаква да приключат до края на месец май 2016 г.", обясняват от Министерството на регионалното развитие.

Част от договорите обаче вече се подписаха в последните дни на 2015 г. Тогава МРРБ набързо сключва няколко петгодишни договора за наем на плажовете на Иракли и Варвара – на практика със същите наематели, както досега. Колкото до процедурите за екоконцесиите на плажовете на Корал и Делфин, чиято цел беше минимална намеса в естествената среда, те бяха прекратени с мотива, че кандидатите не отговаряли на изискванията. Скоро след това е обявена процедура за отдаване под наем на двата плажа за 5-годишен срок. И двата са дадени на свързани фирми. Наемател на плажа Корал от ноември миналата година е "Клио холидейз", а на Делфин (договорът е от 12 декември) - "Невада турс 2004". И двете фирми са свързани с "Витатур инвест", която през 2002 г. изкупи 130 дка зад плажа на Корал, а впоследствие продаде почти целия терен на испанските инвеститори "Ибердрола инмобилиария", които планираха голям ваканционен комплекс. Съдружници във "Витатур инвест" към 2002 г. са "Европа 5" ООД на Симеон Симеонов и сегашния бургаски кмет от ГЕРБ Димитър Николов (тогава областен председател на СДС), "Ленор" ЕООД на Сава Чоролеев и "Понс холдинг" АД на Милко Милков.

Голямото прехвърляне

Сега промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие вече са в парламента. Освен замяната на "министъра на регионалното развитие" с "министъра на туризма", промените предвиждат до два месеца след влизането на промените в сила документацията за договорите за концесия и наем на плажовете да бъде прехвърлена от МРРБ към туризма. Това ще се случи и със служителите на регионалното министерство, които се занимават с черноморските плажове. Автоматичното удължаване на Ангелкова, срещу което в МС се обадиха няколко министри, явно също може да се случи, защото е записано в предходните и заключителни разпоредби: сроковете на всички действащи концесионни договори и договори за наем, които изтичат до 30 септември 2016 г., се удължават при съгласие на концесионера или наемателя за срок до една година, считано от датата, на която изтича договореният срок на концесията или наема. Процедурите в ход ще се довършват от министъра на туризма, а неохраняемите плажове за предстоящия летен сезон ще се обявяват до 31 март. "Логично е плажовете да се управляват именно от Министерството на туризма – на практика това е основна туристическа услуга, като над 70 % от туристическия продукт на летния, масов, морски туризъм се формира от осигуряването на достъп до морски плаж, а плажовете са основна причина за избирането на лятна дестинация от туристите", обясняват от туризма мотивите за промяната.

Засега е ясно само, че в бъдеще плажовете ще бъдат групирани на база различни фактори: местоположение и екологични характеристики, което влияе на посещаемостта им, размер и капаците и релеф на брега и морското дъно, урбанизираност на прилежащите територии, близост до туристически обекти, инфраструктура и др. Засега са идентифицирани 4 групи плажове: такива в урбанизирани територии; в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинации (урбанизирани територии) и/или къмпинги; морски плажове в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация (урбанизирани територии) и/или къмпинги; и морски плажове с ограничено ползване. Има и още подробности, които от туризма разказват, но които така и не са особено изчистени - основни класове, допълнителни подгрупи. Всичко това обещава нова бюрокрация, но не обещава особена яснота.

"Предвижда се и при изготвянето на методиките за минимално концесионно възнаграждение, водеща да бъде не предлаганата цена, а допълнителните услуги, които се предлагат. Обмисля се и допълнително стимулиране, като по-ниската цена или липсата на такава на плажните принадлежности да води до допълнителни точки при избирането на концесионер или наемател", продължават от ведомството. Те разполагат с екип от петима юристи, които според тях са им крайно недостатъчни за всичко, което предстои да се свърши. Но обещават методологията за отдаване на концесия или под наем на плажовете да бъде готова до края на февруари. 

От бранша чакат новата методология за отдаване на плажовете и гадаят ще остане ли тя само на хартия. Раздорът между министерствата обаче означава, че сезонът тази година ще се движи по плаващи пясъци.

Плажната ситуация

Към началото на тази година действащите концесионни договори за морски плажове са 59. Договорите за наем са 62, от които 43 сключени от министъра на регионалното развитие и благоустройството и 19 – от областните управители. Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие всяка година до 31 май неохраняемите морски плажове се обявяват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, като през изминалия летен сезон те са били 95 на брой.

За 2014 г. постъпленията от действащите концесионни договори са 11.4 млн. лв., като в тях влизат и неустойките за забавени плащания и приходите от наложените санкции за неизпълнение на други договорни задължения, като първите са 17 115 лв., а санкциите - 32 355 лв. От наеми приходите пък са 1.9 млн. лв. Числеността на дирекция "Концесии", осъществяваща дейността по предоставянето на концесии и отдаването под наем на морските плажове в МРРБ, е 15 бр. От тях към настоящия момент са заети 11 щатни бройки.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Никой не би трябвало да поставя под въпрос нуждата от министерство на туризма. По право те би трябвало да управляват своите туристически обекти, включително и плажовете. Единствения проблем е малоумно слабата подготовка по прехвърлянето им - толкова ли е трудно да се разреши прехвърлянето на документи с цел изготвяне на план преди да се прехвърлят плажовете?! Ако правителството очаква да работи целия си мандат, преспокойно може да ги прехвърли след края на следващия сезон, тъкмо да прекратят договорите на апашите от Несебърско.

    Нередност?
Нов коментар