🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подпомагането на фермери заради ембаргото в Русия се удължава с година

Засегнатите производители на плодове и зеленчуци могат да се възползват от средствата до 30 септември 2016 г.

Условията, при които земеделците могат да се възползват от подпомагането, остават почти същите.
Условията, при които земеделците могат да се възползват от подпомагането, остават почти същите.
Условията, при които земеделците могат да се възползват от подпомагането, остават почти същите.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Условията, при които земеделците могат да се възползват от подпомагането, остават почти същите.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изплащането на помощите по временните извънредни мерки за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци се удължава с още една годна - до 30 септември 2016 г., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" в четвъртък. Подпомагането има за цел да намали щетите вследствие от наложеното от Русия ембарго за внос на плодове и зеленчуци от страни от Европейския съюз.

Решението за удължаването на срока на финансовата помощ е взето от Европейската комисия, а причината е, че Москва наскоро удължи ембаргото, наложено в отговор на европейските икономически санкции, също с една година - до юли 2016 г. Условията, при които земеделците могат да се възползват от подпомагането, остават почти същите.

Без промяна в условията

Производителите ще могат да се възползват от познатите вече две извънредни мерки. Първата обхваща изтегляне на продуктите от пазара, които да бъдат безвъзмездно предоставени на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода, както и за храна за животни.

Втората извънредна мярка предвижда небране на зеленчуци и плодове.

Мерките ще се прилагат за същите продукти, както и през 2014 г. - домати, краставици, корнишони, моркови, сладки пиперки, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи, праскови и нектарини.

Подпомагането ще се предоставя само на производители на посочените зеленчуци и плодове, които са регистрирани до 31 юли 2015 г. по Наредба №3 за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.

Приемът по отношение на праскови и нектарини ще се прекрати, когато общото количество продукти, за което са приложени мерките в страната ни, достигне 950 тона. Приемът на искания за прилагане на мерки за всички останали плодове и зеленчуци се прекратява, когато общото количество, за което са приложени мерките, достигне 3000 тона.

Финансовите параметри с малка промяна

Условията за определяне размера на финансовата помощ по продукти остават същите, както и през 2014 г., но разликата е, че няма да се прилага коефициент на редукция.

Предвидена е и възможност за изплащане на направените транспортни разходи при прилагане на мярката изтегляне от пазара на продукти, предназначени за безвъзмездно предоставяне. Помощта за транспортните разходи се предоставя на производителите, които са извършили превоза на одобрените за изтегляне зеленчуци и плодове от мястото на изтегляне до мястото на доставка. Размерът на тази помощ е определен в приложение към наредбата.

Производителите на допустимите за подпомагане зеленчуци и плодове подават искания за прилагане на мерки в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане", по адрес на регистрация на производителя. В исканията се посочва мярката или мерките, които ще се прилагат, продуктите, за които се отнасят мерките, идентификацията и размера на площите и други.

Помощите

През август 2014 г. Русия наложи забрана за внос на някои храни от страни - членки на Европейския съюз, а еврокомисията обяви 125 млн. евро помощи, с които трябваше да се избегне заливането на пазара с внезапно появил се излишък от плодове и зеленчуци. Средствата обаче бяха изчерпани далеч преди крайния срок за действие на програмата – ноември 2014 г. Затова през октомври 2014 г. бе създадена и втора схема с допълнителни 165 млн. евро - основно за производителите от 12 държави, най-силно засегнати от ембаргото, като Полша и прибалтийските страни, а на останалите 16 държави членки, сред които попада и България, ЕК даде възможност да приложат предвидените мерки за количества само до 3 хил. тона от определени стоки, доказано пострадали заради забраната.

За последните години Русия формира едва 2% от общия аграрен износ на България. По данни на Министерството на земеделието и храните от забраните за конкретни продукти, страната ни е загубила пазар за 10 - 12 млн. евро годишно, което представлява сравнително голям дял от общия аграрен експорт за Русия - между 17.4 и 20.6%, но едва около 0.2–0.3% от общото количество, изнасяно за всички страни.

Все още няма коментари
Нов коментар