Делото за вятърните паркове на "Калиакра" влиза във финална фаза

Генералният адвокат на ЕС поиска България да бъде осъдена по част от обвиненията. Съдът трябва да се произнесе до края на годината

Наказателната процедура, която се точи седем години, скоро ще приключи и ще стане ясно какви ще се санкциите за България
Наказателната процедура, която се точи седем години, скоро ще приключи и ще стане ясно какви ще се санкциите за България
Наказателната процедура, която се точи седем години, скоро ще приключи и ще стане ясно какви ще се санкциите за България    ©  Юлия Лазарова
Наказателната процедура, която се точи седем години, скоро ще приключи и ще стане ясно какви ще се санкциите за България    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Засега не става ясно дали ще се наложи спирането или демонтирането на ветрогенераторите, ако България бъде осъдена.

България е нарушила три европейски директиви - за птиците и за местообитанията и за необходимостта от екооценка, като е позволила изграждането на ветропаркoве в защитената зона "Калиакра" и изграждането на голф игрище и туристически обекти в защитена зона "Белите скали". Това е заключението на генералния адвокат на ЕС, представено официално на 3 септември 2015 г. Неговото предложение е България да бъде осъдена, а решението на съда се очаква до края на годината, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които са и вносителите на жалбата по случая в ЕК през 2008 г.

Причината бе заплахата от разрушаване на уникални местообитания заради одобрени мащабни ветроенергийни проекти, както и огромен брой (468) инвестиционни проекти за жилищно и курортно строителство и голф игрища. През 2013 г. Брюксел повдигна обвинение срещу България в Европейски съд с мотива, че страната не е изпълнила задълженията си по обявяване на цялата територия на орнитологично важното място "Калиакра" за защитена зона от "Натура 2000" и не е взела адекватни мерки за предотвратяване влошаването на състоянието на местообитанията в защитените зони "Калиакра", "Белите скали" и "Комплекс Каликара".

Така наказателната процедура, която се точи седем години, вече е във финалната си фаза и скоро ще стане ясно какви ще се санкциите за България заради нарушенията. Според становището България трябва да бъде осъдена да заплати и три четвърти от съдебните такси, тъй като е загубила делото "по повечето, но далеч не по всички предявени основания".

Съдбата на ветрогенераторите - неясна

По отношение на самите проекти обаче не става ясно дали ще се наложи спирането на ветрогенераторите, тяхното демонтиране или ограничението им през чувствителните периоди, ако България бъде осъдена. Според генералния адвокат това може да се прецени едва след като се анализира дали проектите имат отрицателно въздействие върху съответната територия и дали общественият интерес, свързан с производството на вятърна енергия и запазването на работните места, не взима превес пред защитата на засегнатите природни ресурси.

"Становището на генералния адвокат може да е индикация за изхода, но не може да се каже какво ще е крайното решение", коментира Константин Сирлещов, адвокат в Си Ем Ес "Камерън Маккена".

(Без) надежди

Няколко правителства до последно се надяваха, че процедурата няма да стигне до съд, но тези очаквания не се оправдаха. Екоминистърът Ивелина Василева коментира в понеделник пред журналисти, че очаква решението на съда в началото на 2016 г., и изрази надеждата, че той ще вземе предвид реализираните редица мерки по отстраняване на нарушенията. Тя също така отбеляза, че внесеното по процедура предложение на генералния адвокат изрично посочва, че са редуцирани претенциите срещу страната ни, тъй като 200 от инвестиционните проекти няма да се реализират.

Василева припомни, че от 2008 г., когато бе внесена жалбата от страна на екозащитниците, досега са предприети мерки като мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа и загубата на давност на издадените разрешителни за строеж на перки, ако инвестиционните планове не са изпълнени в петгодишен срок от одобряването им. Друга мярка е разширението на зоната на "Натура 2000", допълни министърът на околната среда и водите.

Тези мерки наистина подобряват положението на България пред съда, но те бяха приети в последния момент - едва след като през 2012 г. ЕК изпрати на България последно предупреждение, че ако законодателството не бъде спазено, страната ни ще бъде изправена пред съда в Люксембург. Чак след като ЕК предаде случая на съда през есента на 2013 г. пък, страната ни предприе и действия за обявяване на цялата територия на "Калиакра" за защитена зона за птици от мрежата "Натура 2000". Въпреки това останаха проблемите с вече реализираните и одобрени проекти и това даде на Брюксел основания да поиска от съда България да бъде осъдена.

Кои са проектите в защитените територии

В защитена зона "Калиакра" има планирани 461 проекта, без да се включват ветроенергийните. От тях са реализирани 16, а други 262 са одобрени. Най-големият от реализираните проекти е ветропаркът "Св. Никола", собственост на "АЕС Гео енерджи" ООД, която е съвместно предприятие между американската AES, собственик на ТЕЦ "Марица-изток 1". Това е и най-големият вятърен парк в България с обща мощност 156 мегавата и 52 вятърни турбини на стойност 270 млн. лв.

Друг проблемен вятърен проект е на "Дисиб" ООД, в който собственост има фирма на Цветелина Бориславова. Става въпрос за четири вятърни проекта с обща мощност 16.5 мегавата.

Вятърен парк в защитената територия има и "Лонг ман инвестмънт" ООД, която е специализирана в изграждането на такива паркове и има няколко собствени проекта.

Още един проект, заради който започна процедурата, е на "Калиакра уинд пауър" АД с ветроенергиен парк "Калиакра" с мощност 35 мегавата. Паркът е първият пуснат в експлоатация в България през 2008 г. Собственик на 70% от дружеството е японската "Мицубиши хеви индъстриз" (Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. - MHI), а 30% са на българската "Инос-1" ООД.

Паркът на ЕВН също е в защитената територия, както и този на "Вертикал - Петков и с-ие" ООД, собственост на Сенко Газдов и Красимир Петков, известни с покоряването на най-дълбоката пещера в света "Жан Бернар".

Съоръженията на голф клуба "Трейшън клифс голф енд СПА резорт" ООД също са в разрез с евродирективата за естествените местообитания.

Държавата е обвинена още, че не е преценила и необходимостта от ОВОС и за "Уиндтех" ООД, "Брестиом ООД", "Еко енерджи" ООД и "Лонгман инвестмънт" ООД. Останалите проекти са на фаза процедура за одобряване или на етап планиране, но бъдещето им е неясно.

В защитена зона "Белите скали", където значителна част от местообитанията са вече унищожени поради изградените голф игрища, са реализирани 19 проекта, но още 61 са одобрени и могат да се реализират, а други 24 са на етап планиране.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epeorus avatar :-|
    M.Pavlova

    Информацията е непълна.
    1. В зоната има още две голф игрища
    2. ЗЗ Комплекс Калиакра още не е обявена официално от МОСВ
    3. Това са 3 броя Натура 2000 зони без план за управление.
    Със сигурност ще бъдем осъдени и ще търпим санкции. Въпросът е кога.

    Нередност?
Нов коментар