🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фермери са подали над 600 заявки за субсидиране на техника само за ден

Приемът е извънреден и е за остатъчни 50 млн. евро по старата програма за селските райони

Заявленията се подават в областните дирекции на фонда, според мястото на инвестицията
Заявленията се подават в областните дирекции на фонда, според мястото на инвестицията
Заявленията се подават в областните дирекции на фонда, според мястото на инвестицията    ©  Юлия Лазарова
Заявленията се подават в областните дирекции на фонда, според мястото на инвестицията    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 600 заявления са били подадени в областните дирекции на фонд "Земеделие" само в първия ден от приема за покупка на земеделска техника. Приемът е по мярка 121 "Модернизация на земеделските стопанства" от миналия програмен период 2007-2013 г. Безвъзмездната финансова помощ по този прием е само за покупка на техника.

Разпределение на 50 млн. евро

По данни на фонд "Земеделие" най-много заявки са подадени в Плевен – общо 51, в Бургас са били 42, а в Пловдив – 37. Общият бюджет по мярката е 50 млн. евро, като общите разходи по един проект трябва да са минимум 15 хил. евро. Максимумът е 500 хил. евро.

Приемът по мярката ще продължи до 12 септември. Заявленията се приемат в областните дирекции по място на извършване на инвестицията. Това обяснява защо най-много са подадени в Плевен, Бургас, Пловдив – градове, около които има добре развито земеделие и активни земеделци, които се възползват от европейските програми.

Според Наредба 8 на МЗХ по мярката могат да кандидатстват лица, които са получили поне половината от общия си доход за предходната година от земеделски дейности. Те трябва да са работили поне шест месеца преди да подадат заявление и доходът им от селскостопанска продукция или услуги за предходната година да е поне 3500 евро.

Класирането става и с помощта на точки, като предимство имат млади фермери, такива в селски райони (големите общини, например на областните градове, не са такива), ако проектът помага за опазване на околната среда, внедряване на нови технологии, развиване на биоразнообразието. Бонус точки по наредбата се дават за областите Перник, Видин, Габрово, Смолян и Кърджали.

Остатъчен ресурс

Фонд "Земеделие" изплаща остатъчните пари по Програмата за развитие на селските региони от миналия период. В понеделник от институцията съобщиха, че за 10 дни са платили близо 46 млн. лв. по нея. Те са отишли за общо 374 проекта по мерките "Създаване на стопанства на млади фермери", "Модернизиране на земеделските стопанства","Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране", "Първоначално залесяване на неземеделски земи", "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности",  "Разнообразяване към неземеделски дейности", "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", "Насърчаване на туристическите дейности", "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони", "Обновяване и развитие на населените места", "Прилагане на стратегии за местно развитие", мярка за управление на местни инициативни групи и "Техническа помощ".  

В края на август ръководството на фонд "Земеделие" и кметове на общини, които изпълняват проекти по селската програма, обсъждаха приключването на мерките. Тогава те се споразумяха да се направи организация за разплащането на парите в максимален размер до края на тази година.

България настоява еврокомпенсации според загубите

Земеделският министър Десислава Танева ще настоява финансовата подкрепа за фермерите, които търпят загуби от руското ембарго, да бъде определен според загубите за всяка държава, съобщиха агроминистерството. В понеделник ЕК обяви план за подпомагане на земеделците, който включва финансова помощ от 500 млн. евро, повечето от които за млечния сектор, ускорено превеждане на 70% от преките плащания още и изплащане на средствата до 85% за някои мерки в сектор "Животновъдство" по ПРСР. Точните критерии за разпределение на парите обаче тепърва ще бъдат разисквани на извънредно заседание на Съвета по земеделие на ЕС другата седмица. България е силно засегната от срива в цената на млякото, е напомнила Танева на колегите си и бе сред първите, които настояваха за помощ от ЕС. До момента мерките на ЕК за компенсации на сектора обаче бяха за производители на сухо мляко и масло, каквито в България са малко.
Все още няма коментари
Нов коментар