🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дребните грешки при агросубсидиите може да се наказват по-леко

"Жълт картон" вместо високи глоби предвижда план за опростяване на санкциите

Комисарят по земеделието Фил Хоган, Европейски съюз 2016 г.
Комисарят по земеделието Фил Хоган, Европейски съюз 2016 г.
Комисарят по земеделието Фил Хоган, Европейски съюз 2016 г.    ©  Корнелия Смет
Комисарят по земеделието Фил Хоган, Европейски съюз 2016 г.    ©  Корнелия Смет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опростяване на системата за контрол за директните плащания и повече снизходителност за неволните грешки, които фермерите правят при кандидатстването за субсидиите. Това е една от скорошните цели, които Европейската комисия (ЕК) си е поставила, съобщи по време на среща с журналисти комисарят по земеделието Фил Хоган през миналата седмица. Идеята е да бъдат намалени глобите за неволно допуснати грешки при попълването на документите за получаване на европейски директни плащания, като се въвежда и предупреждение без финансова санкция - "жълт картон" за малки нарушения, стана ясно от думите на Хоган. Проектът засяга контрола върху 7 млрд. евро, които България трябва да получи до 2020 г. по линия на директните плащания.

Предварителни корекции

В момента земеделските производители трябва да подадат до месец май всяка година заявление за субсидии, като при кандидатстването очертават и площите, които обработват. На база заявените площи се получава финансиране на декар заедно с различни добавки за малки стопанства, зелени мерки и др. Една от идеите на комисаря Хоган е да се даде период, в който фермерите могат да направят корекции в заявленията си за субсидии - 35 дни след датата на кандидатстване. Тези корекции могат да включват параметрите за площите или схемите, по които се кандидатства.

Предупреждение вместо директна глоба

Освен предварителната възможност за изчистване на неволни грешки вероятно ще бъде въведена и система за предупреждения и намаление на санкциите. Комисарят Хоган съобщи, че една от идеите е въвеждането на "жълт картон" за първо нарушение при попълването на заявления за субсидии. Така за кандидат за директни субсидии, който е обявил до 10% повече площ от реално обработваемата (т.нар. наддеклариране на земи), санкцията ще бъде намалена наполовина. Същевременно фермерът, получил жълт картон, ще бъде записан в регистър и подлежи на задължителна проверка през следващата година.

Опростяване на глобите

Предвижда се и максималната санкция за повече декларирани площи от реално обработените да бъде 1.5 пъти от субсидията за сгрешените декари. В момента глобите могат да бъдат над 2 пъти от тази сума. Ще се запази и възможността да няма допълнителни наказания за фермерите, които са декларирани с до 20 декара повече от реални обработваните. Те ще получат финансиране само за допустимите за подпомагане декари според предложенията на комисаря. Пакетът от мерки вече е предложен пред комисията по селско стопанство в Европейския парламент, като е възможно да бъде прилаган още през 2016 г.

Идеите на комисията идват след години на оплаквания от страна на големите земеделски сдружения в Европа, че фермерите са често санкционирани заради напълно неволни грешки или заради проблеми със системите за администриране на местните разплащателни агенции, като най-потърпевши според организациите са най-малките стопанства. Според данните на фонд "Земеделие" през 2015 г. е установено, че при над 23 хил. заявления за получаване на субсидии има очертани земи, които са регистрирани за подпомагане от повече от един кандидат. Така проблем със заявените декари има във всяко пето искане за финансиране, като в общия случай става дума за дребни технически грешки при посочването на обработваемите земи.

Оценка на зелените субсидии

До 8 март ЕК провежда консултации с администрациите и фермерските организации във всички държави членки, след което ще се направи оценка на прилагането и ще се реши дали ще бъдат предлагани промени при т.нар. зелени субсидии, които се изплащат на фермерите от 2015 г. Това стана ясно от изказването на комисаря Хоган. Прегледът на зелените изисквания към земеделците след първата година на прилагането им, която беше 2015 г., е задължение на комисията, като е възможно след него да стартира и дебат за промяната им.