Работодателите отлагат протеста срещу цената на тока

От 1 ноември може да има минимално намаление на електроенергията

По предложение на управляващите работодателите вече ще имат по един свой представител и в борда на директорите на държавните енергийни дружества
По предложение на управляващите работодателите вече ще имат по един свой представител и в борда на директорите на държавните енергийни дружества
По предложение на управляващите работодателите вече ще имат по един свой представител и в борда на директорите на държавните енергийни дружества    ©  Цветелина Белутова
По предложение на управляващите работодателите вече ще имат по един свой представител и в борда на директорите на държавните енергийни дружества    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредният протест на работодателските организации срещу цената на електроенергията за индустрията, който беше планиран за 30 септември, се отлага. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция на четирите национално представени работодателски организации БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ. През последната седмица те проведоха срещи както с министър-председателя Бойко Борисов и членове на правителството, така и с всички парламентарно представени партии, пред които изложиха своите искания за реформи в енергетиката.

Равновесна точка

От разпространената позиция става ясно, че четирите организации са получили подкрепа за промени, които да забранят изкупуването на енергия по преференциални цени от инсталации, въведени в експлоатация след 1 октомври. Сега в законодателството съществува такава възможност единствено за инсталациите, които оползотворяват животински отпадък, и то с мощност до 1.5 мегавата, както и за малките фотоволтаици. Работодателите са получили съгласие и за отнемането на преференциалните тарифи на производителите на възобновяема енергия, за които са констатирани нарушения.

По предложение на управляващите работодателите вече ще имат по един свой представител и в борда на директорите на държавните енергийни дружества. Това предложение дойде по време на среща с премиера, която се проведе в средата на миналата седмица. Идеята, че по този начин ще се постигне по-голяма прозрачност в енергетиката обаче е твърде спорна, тъй като може да се стигне до конфликт на интереси - в държавно дружество да влезе представител на голям консуматор на ток.

"Безалтернативно!"

Основното искане на работодателите за връщане на цените на електроенергията на нивата преди увеличението от 1 август едва ли ще се случи, макар в позицията си те да посочват, че това е "безалтернативно" искане. "От проведените разговори стана ясно, че съществуват резерви, които да позволят подобна стъпка, и ние продължаваме категорично да отстояваме това свое искане", посочват работодателите. Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев коментира за "Капитал Daily", че има достатъчно резерви в системата, за да може цената да се намали. По думите му мерките, които могат да бъдат предприети, са посочени, но не пожела конкретно да посочи какви са те.

Според представители на управляващите обаче единствената възможност за намаление на цената от 1 ноември е спестяването на 25 млн. лв. от сметката на НЕК благодарение на орязването на преференциалните цени на високоефективната електроенергия, произвеждана от топлофикациите и заводските централи. Това е възможно заради предстоящото намаление на цената на природния газ, който е основен ценообразуващ разход за тези дружества. Спестените средства ще рефлектират върху намаление на цена задължение към обществото с около 1 лв., която се плаща от всички потребители, коментираха източници. Протестите на работодателите всъщност бяха насочени именно срещу увеличението на този компонент от 18.93  лв. за мегаватчас на 37.90 лв., което доведе до увеличение на електроенергията за бизнес клиентите от 1 до 15%.

Искането на работодателите задълженията по дългосрочните договори, които са 330 млн. лв. годишно, да се покриват от държавния бюджет обаче не е било прието от управляващите. Именно тези средства обаче формират въпросната цена задължения към обществото, срещу която работодателите протестират.

Стъпка по стъпка

От четирите организации посочват, че настояват за изработването на пътна карта за реформи в енергетиката, която да бъде факт до 1 октомври. От тази дата трябва да стартира и нейното изпълнение. За целта трябва да бъде сформирана работна група, в която да се включат и представители на работодателите. Друго искане е за назначаването на международен одит в енергетиката. Министерството на енергетиката пък трябва да създаде работна група, която да изработи критерии и методика за избор на техни представители, които ще влязат в управлението на държавните енергийни дружества.