🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на тока за най-малките фирми пада, а за бита се запазва

За по-големите стопански потребители също има намалние от 2.8%

По думите на председателя на регулатора Иван Иванов е имало възможност за намаляване и на цената на битовите потребители с 0.5%, но това не е направено, за да се остави буфер, в случай че се наложи поскъпване през зимата.
По думите на председателя на регулатора Иван Иванов е имало възможност за намаляване и на цената на битовите потребители с 0.5%, но това не е направено, за да се остави буфер, в случай че се наложи поскъпване през зимата.
По думите на председателя на регулатора Иван Иванов е имало възможност за намаляване и на цената на битовите потребители с 0.5%, но това не е направено, за да се остави буфер, в случай че се наложи поскъпване през зимата.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
По думите на председателя на регулатора Иван Иванов е имало възможност за намаляване и на цената на битовите потребители с 0.5%, но това не е направено, за да се остави буфер, в случай че се наложи поскъпване през зимата.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Намалението трябва да влезе в сила от 1 ноември.

Цената на електроенергията за малките фирми ще намалее средно с 3.4% за клиентите на трите електроснабдителни дружества. За ЧЕЗ намалението ще е 2.6%, за ЕВН - 2.7%, а най-голямо ще е за клиентите на "Енерго-про" – 5%. Става въпрос за стопанските потребители - малки квартални магазинчета, офиси и др., които все още не са излезли на свободния пазар и цената на електроенергията им се определя от енергийния регулатор. Това става ясно от публикувания на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проект на решение за изменение на цените на електроенергията, което трябва да влезе в сила от 1 ноември. За битовите потребители обаче не се предвижда намаление, а дори има минимално увеличение от 0.1%. По думите на председателя на регулатора Иван Иванов е имало възможност за намаляване и на тяхната цена с 0.5%, но това не е направено, за да се остави буфер, в случай че се наложи поскъпване през зимата. На практика обаче няма фактори, които да обуславят това да се случи.

Намаление и за големите

Намаление ще има и за по-големите стопански потребители, които вече купуват енергията си от търговци по свободно договорени цени. При тях по-ниската цена ще се усети от намалението на цена "задължение към обществото", с която се покриват разходите за изкупуване на екологичната енергия и тази от двете американски централи ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3" и "AES Марица-изток 1". В момента тя е 37.90 лв. за мегаватчас, а от 1 ноември ще струва 36.83 лв., което е намаление от 2.8%. Макар и минимално то е възможно заради намалението на цената на топлофикациите и заводските централи от 1 октомври, което пък дойде от по-ниската цена на природния газ, която влезе в сила от същата дата. Това доведе и до намаление на цената на произвежданата от тези дружества електроенергия, а оттам и въпросната цена "задължение към обществото".

Намалението от 2.8% едва ли обаче ще удовлетвори четирите национално представени организации, които настояваха за връщане на цената на нивата от 1 юли. Така или иначе за най-големите консуматори, за които електроенергията съставлява основен разход, се предвижда отстъпка, която ще бъде приложена след одобрението й от Европейската комисия (ЕК).

Цените по веригата

Проекторешението на КЕВР предвижда намаление и на цената за пренос на Електроенергийния системен оператор, която ще бъде намалена с 3 ст. и ще бъде 7.36 лв. за мегаватчас от 1 ноември. Променя се и цената, по която НЕК продава на регулирания пазар, като намалението е 0.90 ст., което рефлектира и върху изменението на крайната цена, по която продават трите разпределителни дружества.

Намалението на практика идва от резерва от 40 млн. лв., който НЕК ще спести от по-ниската цена на топлофикациите и заводските централи.

Производители: НЕК е присвоила незаконно 100 млн. лв.

Националната електрическа компания (НЕК) е присвоила незаконно 100 млн. лв. от нереално начислени разходи за балансираща енергия (разликата от предварително заявения график за производство и реално произведената енергия) на ВЕИ централи. За това алармираха представители от сектора на възобновяема енергия по време на общественото обсъждане на правилата за търговия, което се състоя в енергийния регулатор в четвъртък. По думите на изпълнителния директор на вятърния парк "Калиакра уинд пауър" Георги Петков реалните разходи за тази енергия са 50 млн. лв. В тази връзка повечето производители са завели искове срещу държавното дружество.

Порочната практика на НЕК беше преустановена с последните промени в закона за енергетиката, според които компанията не може да изменя подадените от производителите графици. С предложения в новите правила за търговия, които предстои да бъдат одобрени от КЕВР, обаче НЕК се опитва да си върне това право. Участници в общественото обсъждане обаче обърнаха внимание на комисията да не допуска това, тъй като новите правила ще влязат в противоречие със закона.

В проектоправилата не е разписано достатъчно добре и излизането на битовите потребители на свободния пазар, както и правото за искане на прекъсване на електрозахранване при неплатени сметки. Според представители на сектора трябва да се облекчи и процедурата за излизане на свободния пазар, а на клиентите, които вече са направили това, да се предоставя единна сметка за мрежови услуги и енергия.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 2

    Не е лошо за да се спаси кокалчето , на баламите да се подхвърля по някоя и друга троха от време на време !

    Нередност?
Нов коментар