"Уникредит" повиши очакванията си за ръст на икономиката до 2.3% през 2015 г.

Основни двигатели на растежа са еврофондовете, поевтиняването на горивата и държавните разходи

"Капиталовите разходи на публичния сектор ще се увеличат до най-високото ниво от 2006 г., като по този начин ще осигурят значителна подкрепа за икономическия растеж", смята Кристофор Павлов.
"Капиталовите разходи на публичния сектор ще се увеличат до най-високото ниво от 2006 г., като по този начин ще осигурят значителна подкрепа за икономическия растеж", смята Кристофор Павлов.
"Капиталовите разходи на публичния сектор ще се увеличат до най-високото ниво от 2006 г., като по този начин ще осигурят значителна подкрепа за икономическия растеж", смята Кристофор Павлов.    ©  Капитал
"Капиталовите разходи на публичния сектор ще се увеличат до най-високото ниво от 2006 г., като по този начин ще осигурят значителна подкрепа за икономическия растеж", смята Кристофор Павлов.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарът на труда ще се подобрява, но с по-бавни темпове.

Уникредит Булбанк за трети път тази година подобри очакванията си за българската икономика. В икономическия обзор за третото тримесечие експертите на най-голямата банка в България повишават очакванията си за реалния ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) до 2.3% за тази и 2.6% за следващата година. И в двата случая увеличението е с 0.2 процентни пункта. Като цяло икономическият екип на банката има подобрени очаквания за всички основни показатели с изключение на износа. По-добри прогнози спрямо лятото има при вътрешното потребление, безработицата, инвестициите и производителността на труда.

Българският експорт ще нарасне през 2015 г. с впечатляващите 7.7%, но това е под предишните очаквания за 8.2%. През следващата година също ще има забавяне до 3.5% (от 4.1% три месеца по-рано). Според анализаторите това ще се дължи на "нормализирането на монетарната политика в САЩ", което пък се очаква да ограничи търсенето в някои от основните търговски партньори на България сред развиващите се

пазари.

Еврофондове и горива

Оказва се обаче, че по-голямата част от добрите новини за българската икономика са и ще продължат да бъдат свързани с усвояването на европейските фондове, поевтиняването на петрола и увеличаващите се държавни разходи. В анализа се посочва, че ускоряването на растежа, който през второто тримесечие достигна рекордните за последните 5 години 2.2%, се дължи на "впечатляващото подобряване в усвояването на средства от ЕС", което към края на юли е 85%. "Усилията за усвояване на повече средства от ЕС ще бъдат подпомогнати и от много силната фискална позиция през тази година, която ще позволи не само да се осигури национално съфинансиране на всички проекти от първия програмен период, които трябва да бъдат приключени до края на годината, но и да се започнат някои инфраструктурни проекти от новия програмен период, като първоначално се финансират изцяло със средства от бюджета", коментира Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк.

Другият основен двигател за икономиката е поевтиняването на горивата. От банката са изчислили, че поевтиняването на петрола дори с 10 долара при сегашните нива на потребление в България би могло да прехвърля около 460 млн. долара годишно от външните производители на първични енергийни ресурси към местните потребители. Според Кристофор Павлов поевтиняването на горивата има същия положителен ефект като ниските данъци. Неговите изчисления показват, че 10 долара спад в цените на петрола би имал същия ефект за консолидираните баланси на домакинствата и корпоративния сектор, какъвто би имало 1 пр.п. понижение в ставката на плоския данък до 9%. "Като взимаме предвид значителното забавяне, с което понижението в глобалните цени на петрола се пренася в българската икономика, очакваме, че кореспондиращите положителни ефекти ще продължат да се материализират поне до края на първото полугодие на 2016 г.", смята той.

Допълнителен тласък на икономиката ще дадат държавните харчове, които пък ще бъдат стимулирани от преизпълнението на приходната част в бюджета. За първите осем месеца бюджетът отчита излишък в размер на 0.7% от БВП, което според анализаторите отваря значително пространство за повече разходи до края на 2015 г. По-голямата част от тези разходи се очаква да отидат за кофинансиране на инфраструктурни проекти, които са нужни за максимализиране на усвояването на средства от ЕС от програмния период, който приключи през 2013 г. "Това се очаква да увеличи капиталовите разходи на публичния сектор до най-високото им ниво от 2006 г. насам, като по този начин ще осигурят значителна подкрепа за икономическия растеж както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", смята Павлов.

Пазар на труда

В доклада е записано, че заетостта ще продължи да се повишава, макар и с по-бавни темпове спрямо миналата година. На годишна база показателят нарасна с 1.1% през второто тримесечие на 2015 г., което представлява забавяне спрямо приблизително 2% ръст, отчетен през предходните две тримесечия.

"Според нас това не представлява повод за притеснение, тъй като забавянето се дължи най-вече на факта, че възстановяването на заетостта е навлязло в по-напреднала фаза след лесния прогрес, отчетен в първите няколко тримесечия от началото на процеса", смята Кристофор Павлов. Според него особено окуражаващ е фактът, че 2/3 от новооткритите работни места са регистрирани в някои от секторите с най-високи средни възнаграждения като този на изнесените услуги (предимно ИТ, но също така и редица други услуги поддържащи бизнеса – виж лявата графика на предходната страница).