🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чуждестранните инвеститори все още заобикалят България

През първите два месеца в страната са влезли 128.2 млн. евро, което е спад от 7% на годишна база

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доверието на чуждестранните инвеститори в България е на едно от най-ниските си нива в историята, показват предварителните данни на БНБ. За първите два месеца на годината стойността на чуждите капитали, инвестирани в български активи, е паднала до 128.2 млн. евро. Спрямо същия период на 2014 г. има спад от 7%, а статистиката показва, че подобно ниско равнище не е имало през последните 10 години. Малко успокоение може да бъде фактът, че данните тепърва ще бъдат ревизирани, вероятно в посока нагоре.

Освен общото ниско ниво на капитали вече се отчита още една негативна тенденция – чуждите инвеститори са все по-малко склонни да създават или придобиват компании в България, както и да сключват сделки с имоти. През януари и февруари общата стойност на инвестициите в дялов капитал се оценява на едва 13 млн. евро, като тенденцията е низходяща. За сравнение, през същия период на миналата година сумата достигна 54 млн. евро.

Без стратегически интерес

През първите два месеца на годината най-голямата част от чуждите инвестиции са под формата на дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити). На годишна база ръстът е с 60% до 88.4 млн. евро за първите два месеца на годината. Средства могат да са дадени за повишаване на производителността на местния бизнес, но могат и да са оборотни. Излизането от подобна инвестиция може да се случи много по-бързо, отколкото ако трябва да се продава дял от дружество. Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в имоти възлизат на 4.5 млн. евро при 14.7 млн. евро година по-рано.

За израз на дългосрочни намерения от страна на чуждестранните вложители се приема именно инвестицията в дялов капитал. По правило излизането от нея отнема повече време, отколкото при изтеглянето на средства, предоставени под формата на вътрешнофирмени заеми. По данни на Министерството на финансите растежът от 2.8% при инвестициите в основен капитал (вложените средства при създаване на дружество) през 2014 г. се е дължал основно на публичните капиталови разходи. Държавните инвестиции през миналата година са нараснали реално с20%. Според МФ с основен принос за това повишение са били изплатените средства по оперативни програми на ЕС, включително национално съфинансиране.

Стойността на реинвестираната печалба на чуждите фирми (частта на чуждите компании и физически лица в неразпределената печалба или загуба на предприятието) продължава да е ниска – около 13 млн. евро. Исторически реинвестираната печалба от страна на чуждите фирми е малко. За 15 години този дял е около 6% от всички инвестиции.

Кой инвестира

По държави най-големите преки инвестиции в страната продължават да идват от Холандия. През 2014 г. държавата отново беше най-големият инвеститор в български активи – общо 750 млн. евро, или около 60% от всички ПЧИ. За януари–февруари делът им от общите чужди инвестиции се оценява на 36%. Причината за големия интерес на холандските инвеститори се крие отново в данъчните облекчения, които предоставя регистрацията там. В Холандия има правна форма, наречена B.V., и всички компании под такава регистрация на практика са офшорни. Собствениците на много от големите български фирми са регистрирани именно под тази форма. Сред най-големите инвеститори се нареждат още Великобритания, Белгия, Франция и Гърция. Паричните потоци от Германия продължават да са на много ниско ниво – едва 4 млн. евро през февруари.

Прогнози

Очакванията за инвестициите не са особено добри. В своята зимна икономическа прогноза за България Европейската комисия посочи, че публичните инвестиции през 2015 г. ще намалеят заради приближаващия край на програмния период. От друга страна, анализаторите на комисията смятат, че финансовите условия в България няма да са особено благоприятни, което вероятно ще принуди фирмите да замразят или да забавят инвестиционните си планове през 2015–2016 г.

Все пак прогнозата на българското правителство за преките чуждестранни инвестиции е те да нарастват. Очаква се през 2015 г. да достигнат 3.2% от брутния вътрешен продукт при около 1.7% през 2014 г.