🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горанов отхвърли поредния опит за вдигане на заплатите в съдебната система

В средата на септември ВСС гласува 12% увеличение на максималните възнаграждения на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители

Финансовият министър изтъква, че съдебната власт не е засегната от 10-процентното свиване на бюджетните разходи за възнаграждения през 2015 г.
Финансовият министър изтъква, че съдебната власт не е засегната от 10-процентното свиване на бюджетните разходи за възнаграждения през 2015 г.
Финансовият министър изтъква, че съдебната власт не е засегната от 10-процентното свиване на бюджетните разходи за възнаграждения през 2015 г.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Финансовият министър изтъква, че съдебната власт не е засегната от 10-процентното свиване на бюджетните разходи за възнаграждения през 2015 г.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Към края на август бюджетът на съдебната власт е на излишък от 6 млн. лв.

Съдебната власт няма да получи допълнително пари през 2015 г., а средства за по-високи възнаграждения на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители вероятно няма да има и през следващата година. Това става ясно от кореспонденция между Висшия съдебен съвет (ВСС) и министъра на финансите Владислав Горанов, цитирана от "24 часа". В средата на септември членовете на висшия орган гласуваха 12-процентно увеличение на максималните заплати в системата от 1 ноември и близо 70 млн. лв. повече за съдебната система през 2016 г. Решението е изпратено за съгласуване до Горанов, за да бъде взето предвид при изготвянето на проектобюджета на съдебната власт за следващата година. Източници на "Капитал" потвърдиха за такава кореспонденция. От Министерството на финансите не коментираха.

В своето становище ВСС изтъква, че към края на август има излишък по бюджета на съдебната власт в размер на 6 млн. лв. Това всъщност са парите, които висшите магистрати искат да бъдат използвани за увеличението през тази година, но за това е необходима актуализация. Такава е отказана от финансовия министър, според когото "подобен ход би създал проблеми за осигуряване на текущата издръжка и изпълнението на инвестиционните проекти до края на годината".

Пореден опит

В рамките на тази година това е вторият опит на магистратите да накарат финансовия министър да се съгласи на по-високи заплати в системата. През февруари беше поискано 12-процентно увеличение, което също бе отхвърлено. Мотивите на ВСС са, че заплатите в системата не са актуализирани от 2012 г., а цитираният процент е натрупаното изоставане спрямо цялата бюджетната сфера. От своя страна Горанов изтъква като аргумент за отказа си заложеното тази година съкращаване на бюджетните разходи за заплати в администрацията с 10%. Орязването не важи за служителите на Народното събрание и на съдебната власт. В официалната позиция на ВСС е записано, че решението е взето след извършен експертен анализ от служителите в дирекция "Финанси и бюджет" на изпълнението на бюджета на съдебната власт за осемте месеца и очакваното изпълнение към края на годината.

При гласуването на по-високите възнаграждения председателят на бюджетната комисия на ВСС Димитър Узунов обяви, че 12-те процента могат да бъдат и за сметка на коледните премии. В отговора си освен планираното намаление на възнагражденията в останалата част от администрацията министър Горанов изтъква и факта, че само в съдебната власт продължавали да съществуват форми на допълнителни възнаграждения и различни плащания за администрацията. За разлика от останалите държавни служители в България съдии, прокурори, следователи все още получавали допълнително възнаграждение за продължителна работа, което на практика натоварвало всяка година бюджета. По-благоприятни били условията при прекратяване на договорните отношения и при пенсиониране, както и платеният годишен отпуск.

Според правосъдния министър Христо Иванов политиката за високи нива на заплащане в съдебната система трябва да се поддържа. "Очевидно тя не може да се справи с корупцията, но все пак осигурява минимален имунитет за магистратите, за да са издръжливи на изкушенията", коментира министърът по време на официалното откриване на новата сграда на Софийския районен съд в понеделник. На събитието присъства и министър-председателят Бойко Борисов, който защити решението на финансовия министър. "Самите те казват, че нямат пари за сгради, за проби и за вещи лица. Изведнъж накрая на годината се събират и казват, че си вдигат заплатите. Поне да бяха се срещнали с нас, да видят какво е финансово-икономическото състояние на страната", коментира Борисов.

Колко струва

За 2016 г. обаче ВСС настоява за бюджет в размер на 542.5 млн. лв., от тях 330.3 млн. лева за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение. В бюджета за 2015 г. е записано, че бюджетът на съдебната власт е 473 млн. лв., от които 463 млн. лв. за текущи разходи (където са и заплатите). В края на 2014 г., когато се правеше новата фискална рамка, ВСС отново опита да си издейства повече пари. Тяхното предложение бе бюджетът на съдебната власт да бъде 543.7 млн. лв., от които 520 млн. лв. за текущи разходи. В крайна сметка парламентът одобри предложението на Министерския съвет.

МВР иска още 21.3 млн. лв. за изплащане на обезщетения

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова поиска допълнително 21.3 млн. лв. по бюджета на МВР. С парите ще бъдат изплатени задълженията към 31 август 2015 г. за обезщетения на служители с прекратени правоотношения. Това е вторият опит за получаване на допълнителни средства за плащане на обезщетения. През лятото Румяна Бъчварова поиска 16 млн. лв., които обаче финансовият министър Владислав Горанов не отпусна. Близо 1000 служители на МВР съдят ведомството за неизплатени обезщетения. В тази връзка финансовият министър настоя още около 6000 служители от системата на МВР да бъдат прекатегоризирани и да не се водят първа категория труд.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte

    Скоро следва продължение: Съдебната система отхвърли Горанов. Как мислите, кой кого?

    Нередност?
  • 2
    p3n3ff avatar :-|
    p3n3ff
    • + 3

    До коментар [#1] от "gigabyte":

    По примера с Румъния ли? А дано, ама на дали:) Иначе е хубаво професиите с много отговорности да са високо платени, но да има високи наказания при кривване от пътя. Иначе дай ще държим съдиите на ниски заплати, после ще ревем, че вземат под масата, а ако ги хванат се отървават леко.

    Нередност?
Нов коментар