Правителството ще пласира 365 млн. лв. на вътрешния пазар през октомври

Първият аукцион е предвиден за 12 октомври, като на него ще бъдат предложени 5-годишни ДЦК

Засега не е ясно как ще бъдат разпределени емисиите, но се знае, че отново ще са 3-, 5- и 10-годишни, каквито бяха планирани и за септември
Засега не е ясно как ще бъдат разпределени емисиите, но се знае, че отново ще са 3-, 5- и 10-годишни, каквито бяха планирани и за септември
Засега не е ясно как ще бъдат разпределени емисиите, но се знае, че отново ще са 3-, 5- и 10-годишни, каквито бяха планирани и за септември    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Засега не е ясно как ще бъдат разпределени емисиите, но се знае, че отново ще са 3-, 5- и 10-годишни, каквито бяха планирани и за септември    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството планира да проведе три аукциона през октомври, на които да пласира държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 365 млн. лв. Това става ясно от обявения от ведомството емисионен календар. Засега не е ясно как ще бъдат разпределени емисиите, но се знае, че отново ще са 3-, 5- и 10-годишни, каквито бяха планирани и за септември. Тогава обаче отпадна най-дългосрочната емисия - 10-годишната, тъй като ведомството на Владислав Горанов не се съгласи на високата лихва, която предложиха пазарните участници.

Първият аукцион е предвиден за 12 октомври, като на него ще бъдат предложени 5-годишни ДЦК. Следващият е седмица по-късно – на 19 септември, като участниците ще могат да подават оферти за 10-годишни ДЦК. Тригодишните облигации ще бъдат емитирани на 26 октомври.

Засилено предлагане

След като между юни и август правителството не пласира никакви ДЦК на вътрешния пазар, през първите два есенни месеца на годината ще бъдат продадени общо над 600 млн. лв. Голямата активност се дължи, от една страна, на струпването на много падежи между септември и началото на декември, както и на необходимостта от допълнителни средства за авансови плащания по европроектите. Всичко това ще изисква допълнителен ресурс. Преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че през тази година повече няма да се излиза на международните пазари.

През септември бяха погасени задължения за 1.1 млрд. лв. Справка в емисионния календар на Министерството на финансите (МФ) показва, че 99.9% от падежиралия през миналия месец вътрешен дълг е от две големи емисии облигации на стойност 300 и 782 млн. лв. Те бяха пласирани в края на 2014 г., за да успее правителството да покрие огромните плащания, струпали се в края на миналата година – рефинансиране на заема за ПИБ, непредвиден бюджетен дефицит от 1.5 млрд. лв., както и покриването на 1.7 млрд. лв., необходими на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за изплащането на гарантираните депозити до 196 хил. лв. в КТБ. През същия месец и за същите цели на вътрешния пазар бяха пласирани облигации за още 782 млн. лв., като емисията падежира на 3 декември 2015 г.

Европейските програми ще ангажират все по-голям ресурс до края на 2015 г., когато приключва окончателно старият програмен период. Държавата ще трябва да финансира авансово проекти, за да може инвестиционните разходи по отделните програми да бъдат възстановени през следващите години от Брюксел. Данните за изпълнението на държавния бюджет към края на август показаха, че възстановяването на пари от ЕК е намаляло значително спрямо пиковите нива от пролетта. Между март и май бяха разплатени общо около 1.5 млрд. лв., докато през следващите три месеца сумата пада рязко до 600 млн. лв. Така в края на август излишъкът по европейските средства намалява до 90 млн. лв., а през септември вероятно вече ще има дефицит.

Отхвърлена емисия

Въпреки нуждата от финансиране Министерството на финансите отхвърли всички поръчки на инвеститорите на аукциона за 10-годишните книжа, проведен на 28 септември. От ведомството съобщиха, че "решението кореспондира със състоянието на фиска и търсенето на най-благоприятни условия на финансиране". В превод това означава, че предложената доходност не е удовлетворила държавата. Решението не е прецедент - случвало се е и друг път, а и министерството е в правото си да го направи.

В крайна сметка през септември бяха набрани 250 млн. лв. Първо бяха пласирани 3-годишни ДЦК за 150 млн. лв. при 0.49% доходност. Малко след това МФ преотвори емисия 5-годишни държавни ценни книжа на стойност 100 млн. лв. Постигнатата средно претеглена годишна доходност достигна 0.94%.