Държавата отказа аукцион на ДЦК за 50 млн. лв. заради висока лихва

Според дилъри поисканата доходност е съвсем нормална и е близка до тази на вторичния пазар

МФ неведнъж е отхвърляло поръчки за ДЦК. Правото и преценката за това са й дадени по закон
МФ неведнъж е отхвърляло поръчки за ДЦК. Правото и преценката за това са й дадени по закон
МФ неведнъж е отхвърляло поръчки за ДЦК. Правото и преценката за това са й дадени по закон    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
МФ неведнъж е отхвърляло поръчки за ДЦК. Правото и преценката за това са й дадени по закон    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на финансите (МФ) отхвърли всички поръчки на инвеститорите на аукциона за 10-годишни книжа в понеделник. От ведомството на Владислав Горанов съобщиха, че "решението кореспондира със състоянието на фиска и търсенето на най-благоприятни условия на финансиране". Накратко - предложената доходност (лихвата) не е удовлетворила държавата. Решението не е прецедент - случвало се е и друг път, а и МФ е в правото си да го направи.

Повече комфорт за държавата

Още повече че действително фискалният резерв е на високо ниво и правителството има комфорта да си позволи по-гъвкава емисионна политика. Така например през лятото не бяха проведени никакви аукциони, след като към края на юли данните за фискалния резерв показаха, че той е над 10 млрд. лв. От тях 1.1 млрд. лв. през този месец отидоха за погасяване на двете облигации, емитирани през декември 2014 г. - за общо 1.1 млрд. лв.

Те бяха пласирани, за да помогнат да се рефинансират заемът за ПИБ, бюджетният дефицит и за изплащането на гарантираните депозити в КТБ тогава. Високото ниво на фискалния резерв обаче не е следствие на огромни излишъци в бюджета, а на нов дълг - през март бяха взети 3.1 млрд. евро (6 млрд. лв.) от международните пазари, което до голяма степен остави в сянка вътрешния пазар като източник на финансиране.

Леко объркване

В понеделник инвеститорите са наддавали за покупка на 10-годишни ДЦК за 50 млн. лв., като интересът е бил над два пъти по-голям от размера на предлаганите книжа - за 122.85 млн. лв. Предложената средна доходност е била 2.74% при лихвен купон на облигациите 2.3%. За сравнение - през април за същите книжа средната доходност беше 2.04%, или със 70 пункта по-ниска.

Според банкови дилъри обаче предложената доходност в понеделник не е била висока, тъй като е близка до тази на вторичния пазар. Ниската лихва на априлския аукцион е дошла заради объркване сред някои инвеститори, които са "бидвали" за вече отворена емисия (с остатъчен матуритет доста под 10 години), без да разберат, че става въпрос за отваряне на нова.

 

КС отхвърли жалбата срещу консултантите по новия дълг

Конституционният съд отхвърли на свое заседание искането на 48 народни представители да обяви избора на консултантите по емисията на външния дълг за 8 млрд. евро, част от който беше пласиран през март. Държавата избра "Ситигруп глобъл маркетс лимитид", "Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си", "Сосиете Женерал" и "Уникредит банк". Жалбата беше внесена от депутати от АБВ и БСП. Решението е прието единодушно с 11 гласа на съдиите.
Все още няма коментари
Нов коментар