🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рашидов замрази работата по проекта за Ларгото

Работна група тепърва ще анализира т.нар. музей на открито с пари от ОП "Регионално развитие"

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министърът на културата Вежди Рашидов нареди във вторник временно да бъдат спрени дейностите в т.нар. открит музей на столичното ларго, които от самото начало на проекта предизвикват остри обществени реакции, последните - заради бутафорното надграждане на останки от древни стени. Според пресцентъра на ведомството причината е сигнал на гражданка, която смята, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките.

Консервацията и реставрацията се изпълняват от регистрираното във Варна дружество "Антична Сердика" с поръчка за близо десет и половина млн. лв. без ДДС. Рашидов ще събере работна група от археолози, архитекти, реставратори и представители на Столичната община, на проектанта и надзорника, за да направят анализ на извършеното по проекта "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" и дали то отговаря на заданието.

Проектът за Ларгото е за общо 16 млн. лева по европейската програма "Регионално развитие" и се изпълнява на етапи. Първият започна през 2012 г. при правителството на ГЕРБ и първия мандат на Вежди Рашидов като министър. През следващите две години беше спрян от кабинета "Орешарски" заради множество жалби, а през април т.г. работата беше възобновена.

Автор на проекта е покойният вече арх Васил Китов, като досега никъде не представян и не е бил публично обсъждан. Историци, познаващи неговия стил, цитирани от "Дневник", допускат, че идеите му са били видоизменени. Подозренията са, че високите нови зидове, които най-силно дразнят и предизвикват критики, вероятно не са  от оригиналния проект.

Според специалисти направеното досега е обратимо, защото античните зидове на Сердика не са разрушени. Реставрацията на мозайките на Сердика се изпълнява от проф. Григори Григоров, работил и по Боянската църква.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    damianov avatar :-|
    Дамянов

    Такива проекти никога не се обсъждат публично. Широката публика няма специализирани познания. Само пълни невежи могат да си мислят, че запазени 20 см. основи са кой знае каква ценност, без към тях да се добавят знанията на историците и архитектите за епохата.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До #1
    Проблемьт не е в некомпетентността на населението, а в начина на вземане на решенията в дьржавата. Историята и всичко около нея: крепости, дворци, форуми, некрополи е окупирано от тандема Вежди-Б.Димитров и те безконтролно налагат своето бутафорно мислене. И друго - кое на тия 3 дка на ларгото струва 16 млн?


    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар