Строителят на Пловдив: Тит Флавий Котис

Археологическо откритие "състари" града под тепетата и прословутия му театър

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пловдив неведнъж е попадал в класациите на най-старите европейски градове, но едно откритие от миналата седмица го "състари" още повече. Древен надпис, открит при реставрационно-консервационни дейности в подземна галерия под сцената бе разчетен от преподавателя по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков. От превода на асистент Шаранков става ясно, че символът на Пловдив - Античният театър, е с 20-30 години по-стар, отколкото са смятали археолозите досега. Театърът всъщност е построен през 90-те години на I век от новата ера, по времето на император Домициан, а не в периода 116-117 г., при император Траян, както се смяташе досега.

Плочата е открита в основите на антично стълбище при разкопки на амфитеатъра. Досега е била видна само горната част на плочата и археолозите са предполагали, че има и неоткрита част с надпис, който дава точна датировка. Надписът според изследователите предатира амфитеатъра.

Това, което прави откритието наистина интересно обаче, е, че надписът посочва кога Филипопол е станал главен град в провинция Тракия вместо Перинт. Досега се е смяташе, че градът е получил титлата "митрополия" през 202 г. след новата ера, но от надписа става ясно, че това, което днес е известно като Пловдив, е станало административен център на Тракия 100 години по-рано, в края на I век след Христа. Вместо да има конфликт между старата и новата метрополия, точно на Античния театър се сключва съюз, в чиято чест се извисяват две статуи една до друга - едната, символизираща Тракия, а другата - Перинт. Днес са останали само постаментите им.

Според асистент Шаранков надписът е в чест на градоначалника Тит Флавий Котис, син на Рескупорис, и е намерен под постамента, на който е стояла негова бронзова статуя, претопена още през античността. "Тит Флавий е бил наследник на последните тракийски царе и е първият градоначалник на римския Филипопол, когото познаваме. Надзиравал е строежите в града, по негово време са били издигнати великолепни сгради. Предполага се, че ги е финансирал с лични средства", разказа пред журналисти Шаранков. По думите му във времената на Римската империя управниците на града не са разполагали с огромна хазна от публични средства, с която да облагородяват своя метропол, а са инвестирали в тях лични средства.

Тит Флавий Котис, който за първи път се сдобива с известност, е човекът, заемал всички важни постове във Филипополис през I век след Христа - той е бил три пъти архонт (т.е. градоначалник), върховен жрец, представител на съдебната власт на империята. Според Шаранков той е типичен представител на местната аристокрация, която римляните използват за управници.

По думите на колежката на Шаранков Мая Мартинова откритият надпис има огромно значение както за историята на древен Пловдив и неговите най-ранни обществени институции, така и за централното значение на Тракия за източната част от Римската империя. Археоложката добави, че разкритията още веднъж доказват, че Филипопол е бил цветущ град, един от най-големите в провинцията на Римската империя и както казва Лукиан - "неговата красота отдалеч блести и впечатлява всички посетители".

"Надписът, който е от два фрагмента, ще бъде демонтиран, слепен и експониран най-вероятно в подземните помещения на т.нар. орхестра под сцената на Античния театър", разказа Мая Мартинова.

Наследникът на Тит Флавий Котис - Иван Тотев, побърза да използва практическите ползи от откритието. "Ще редактираме рекламните проспекти на Пловдив, след като стана ясно, че Античният театър има по-стара история. Това е още един повод за гордост на града". След като отиде в Брюксел да обясни как изгоряха тютюневите складове, част от проекта за столица на културата, това трябва да е дошло като глътка въздух за Тотев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stavrogin avatar :-|
    Stavrogin
    • - 1
    • + 7

    Наследникът на Тит Флавий Котис - Иван Тотев, побърза да използва практическите ползи от откритието - хаха това искрено ме разсмя, Маминия е наследник само на една черта на част от римския естамблишмънт - користолюбието

    Нередност?
  • 2
    axel avatar :-|
    axel
    • - 1
    • + 3

    Езиковите познания на автора не предполагат способността му да пише по тази тема. Античният театър ту е театър, ту амфитеатър, а последно? Пловдив е ту митрополия, ту метрополия. В Пловдив има и митрополия (седалището на митрополита), защото Пловдив има владика... Има и Пловдивска митрополия. Та за кое иде реч тук? "през 202 г. след новата ера" - с това вече се изложи окончателно - сега сме 2016 г. ОТ н.е., а кога ще свърши новата ера? Май след второто пришествие - чакаме го! Изобщо текстът е пълен с недомислици.

    Нередност?
Нов коментар