🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има ли място за левите конкуренти

"Движение 21"и АБВ са готови за местните избори, но не и за широка коалиция вляво

Решението на Георги Кадиев в последния момент да се кандидатира за кмет бе изненадващо, но по думите му "не трябва да оставим Фандъкова със свирен мач"
Решението на Георги Кадиев в последния момент да се кандидатира за кмет бе изненадващо, но по думите му "не трябва да оставим Фандъкова със свирен мач"
Решението на Георги Кадиев в последния момент да се кандидатира за кмет бе изненадващо, но по думите му "не трябва да оставим Фандъкова със свирен мач"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Решението на Георги Кадиев в последния момент да се кандидатира за кмет бе изненадващо, но по думите му "не трябва да оставим Фандъкова със свирен мач"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Няма алтернатива на единството на левицата - дано го разберат всички." Това бе основното послание на бившият президент и настоящ председател на партията "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) Георги Първанов при откриването на предизборната кампания за местния вот. Но демаршът на Първанов изглежда само от пожелателен характер - вместо да се консолидира, доминираното доскоро от БСП ляво пространство у нас всъщност продължава да се фрагментира, и предстоящите местни избори са поредното доказателство за това.

Най-забележителното в тях е, че срещу БСП се изправят един от най-гласовите и разпознаваеми бивши членове на социалистическата партия. Освен бившия президент в кампанията ще търсят разпознаваемост Татяна Дончева и Георги Кадиев - и двамата, които в различни периоди бяха сериозни дразнители за партийния апарат, както и за ръководството, което трайно се беше обвързало със съмнителни бизнес интереси.  

От една страна, партията на Първанов се опитва да затвърди позициите си в страната. От друга, тя изглежда в много по-склонна да търси коалиции с БСП, или да подкрепя отцепилите се от столетницата кадри, както в случая с депутата Георги Кадиев в София. На другия полюс "Движение 21" на Татяна Дончева, която цели да се утвърди, но не непременно под лявото слънце. По всичко личи, че дрязгите на лично ниво между бивши и настоящи членове на БСП няма да престанат скоро, а с тях идеите за обединение остават далечни. Всяка страна си поставя все по-високи цели на местните избори - АБВ искат да удвоят избирателите си, "Движение 21" - да стъпят във всички общини, а Георги Кадиев - да се яви на балотаж в София. Това означава, че борбата за левите гласове тепърва започва.

Новите играчи в квартала

Заради острите и критики към начина, по който се управлява БСП и към т.нар. от нея в интервю за БНР "нездравословната категорична обвързаност на олигархията" с партията, Татяна Дончева е припозната от много гласоподаватели за дясноцентрист. "Десницата пък ми вика мръсна комунистка. Аз стоя по средата и им вземам гласове. Играя там, където имам възможности", смее се бившият член на БСП. Идейно от "Движение 21" се стремят да не прибързват с лепенето на "левия" етикет. Още от предизборният им слоган - "Виждаш, че нещо не е наред в квартала, и ти пука. Но не само ти пука, а знаеш как да се оправиш." - личи към кого се насочва движението. Млади, свежи нови лица - технократи, с опит в обществените дела и организационни умения - това са хората, които Дончева се стреми да привлече.

Твърди, че за нея като лидер не е важно колко дълги и подробни програми изготвят кандидатите от нейните листи, а какви са трите цели, които си поставят и до какви финални решения ще доведат. От тези, които ще бъдат избрани, ще иска всеки лев, европейски или общински, да бъде смислено вложен, а не да се гонят безсмислени европроекти. "При положение че българската политическа действителност има остра нужда от хора, които могат да разделят на две магарета сламата, смятам че е по-добре е да потърсим такива хора, отколкото завършилите АОНСУ (Академия за обществени науки и социално управление, подготвяло управленски кадри за БКП преди 1989 г. - бел. авт.), които могат да ми рецитират Маркс", казва тя.

Един от големите проблеми на "Движение 21" е, че засега - точно както АБВ – то бива идентифицирано основно с лидера си. Затова и Дончева смята, че въпросът с идентификацията на партията е от първостепенно значение на предстоящите избори. "Първата ни кампания бе централизирана, с ярко изразена роля на лидера и с най-високи постижения в големите населени места. Искам след тези избори разпознаваемостта на "Движение 21" дори в селата да е голяма", казва Дончева.

"Движение 21" определено е един от претендентите за разочарованите от БСП избиратели. Но не смята да се ограничи само с тях. "Таргетът на АБВ за разлика от нашия е протестният вот в БСП", каза още председателят на "Движение 21". "Ние залагаме на млади генерации и на неупотребени и неизхабени хора", добавя тя. Изобщо идеята за технокрация и прагматичност е тясно залегнала в нейните разбирания. Приписваната на лидера на комунистическата партия на Китай от 70-те и 80-те години на XX век Дън Сяопин фраза "Не е важно дали котката е черна или бяла, а дали лови мишки" се е превърнала в своеобразен неин лайтмотив.

Последният самурай на София

"Съжалявам, че медиите не са откликнали на тази пресконференция. Странно защо не проявяват интерес - аз съм интересната личност на тези избори." По този начин започна първата пресконференция на социолога и кандидат за кмет на столицата от БСП проф. Михаил Мирчев. С тази ревнива забележка, направена пред неколцината репортери, той самоуверено се стремеше да подчертае своето превъзходство над Георги Кадиев, който се счита за ренегат от върхушката в БСП. "Неговата задача заедно с АБВ и Aнастасов е да отмъкнат един-един и полoвина съветници и 10-12 хил. гласа от БСП, и да създават медийна суматоха", заключва проф. Мирчев.

Но докато от партията го обвиняват, че прави услуга на ГЕРБ, и концентрират повече огън срещу него, отколкото срещу кмета Фандъкова, Кадиев настоява, че причината да се кандидатира за кмет на София е била точно пораженческото поведение на БСП в София. "Те просто се предадоха!", каза той пред "Капитал". По думите му, докато за предишните избори той се е готвил цяла година, Мирчев е бил избран в разгара на лятото, само три месеца преди началото на кампанията. Липсата на каквато и да било насочена кампания през цялото лято от страна на БСП всъщност взима връх при вземането на решението. Разбира се, следва резонният въпрос дали не смята, че в този случай и той е закъснял с подготовката? "Да, разбира се, отговаря той: Много. Но това не означава, че трябва да оставим Фандъкова със свирен мач." По думите му хората, които ще гласуват за него, са тези, които искат София да се развива по различен начин.

Татяна Дончева също мисли, че Мирчев няма големи шансове в София, но не само заради лични и политически качества. "Независимо кого кандидатират, те няма как да спечелят. Затова налагат странни идеи и послания", казва тя пред БНР. Но и не смята Георги Кадиев за алтернативата на Йорданка Фандъкова, затова й не го подкрепя в София: "Има значение за избирателя дали си губил няколко пъти", твърди тя по адрес на Кадиев и пита как човек като него ще накара протестиращите десни избиратели и негласуващите да гласуват за него. "Кандидатът, когото си представяхме ние от "Движение 21", не е просто бунтар. Кандидатът е сериозен технократ", твърди Дончева в същото интервю.

Въпреки че представя "Движение 21" като антистатукво партия, Дончева казва, че не търси да играе "контра" на кмета на София, дори обратното - по думите й "с Фандъкова можем да работим". "Важно е да се откроят приоритетите на общината и да се търси решение. В тези общински съвети, в които има противопоставяне, няма прогрес", обобщава позицията си тя. Прагматичността също е причина партията да не се яви със собствен кандидат за кмет в София. "Участието в една кметска надпревара както тази в столицата ще глътне толкова пари, колкото кампаниите в останалата част от страната", твърди Дончева, а тя е внимателна да не хаби ограничените публични субсидия, отпусната на "Движение 21", което бе партията с най-много гласове, останала извън парламента след последните парламентарни избори.

Брак по сметка?

"Левият избирател в София трябва да има истинска алтернатива, а не това, което му налага една партийна централа", казва говорителят на предизборния щаб на АБВ, областен управител на Пазарджишка област и кандидат за кмет на Пазарджик Трендафил Величков. По думите му идеята на АБВ е била да подкрепят технократ, който познава проблемите на общината, но и се е доказал като коректив в парламента и в собствената си партия. Към момента ситуацията изглежда печеливша и за двете страни - Кадиев използва по-солидната организационна и финансова база на АБВ. От партията пък очакват да спечелят няколко допълнителни хиляди гласа към 26-те хиляди, спечелени в София на предните избори, тъй като Кадиев е доказал, че може да привлича префренциален вот. В по-дългосрочен план обаче ефектът от сближаването на Кадиев с партията - издънка на БСП, далеч не е толкова ясен. Според самия него ще стане ясно какво печели и какво губи от подкрепата на АБВ чак след изборите и не се наема да прави прогнози за това. "Аз нямам намерения да кадрувам в АБВ - явявам се подкрепен от тях, а софиянци знаят, че гласуват за мен", казва Кадиев.

В същия момент влизането на АБВ с колкото се може повече съветници в общинския съвет в столицата ще бъде ясна заявка за закрепването й във властта. По този начин партията на Първанов ще си осигури стабилността, която пъстрото многопартийно широко мнозинство в парламента не може да й осигури. Според Трендафил Величков АБВ не само не е загубила доверието на избирателите си с участието в номинално дясно-центристкото правителство "Борисов 2", а точно обратното. Провеждането на пенсионна реформа от министър Калфин и позиционирането като "социален коректив" на кабинета по думите на Величков затвърждава подкрепата за тях. "Хората се радват, че техният вицепремиер се казва Калфин, а не Дянков", продължава той. Ако успее да вкара малка група общински съветници в София, АБВ ще има възможността да спечели сигурни червени точки по време на почти сигурния стабилен втори мандат на Йорданка Фандъкова.

Но в по-глобален план една от силите на АБВ може да се счете и за нейна ахилесова пета - хората идентифицират партията само с няколко популярни личности. Бившият президент Георги Първанов, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и Румен Петков. За момента партийците не смятат това за проблем. "Ще бъде най-малкото несериозно фокусът да не е около тях", коментира Величков. Евентуалното утвърждаване на младите кадри (Първанов твърди, че 55% от кандидатите за кметове на АБВ са "млади", каквото и да означава това) ще отнеме време и ще се случи в борба за кадри с БСП. А тя изглежда безмилостно жестока.

Мисия: "Коалиция за България №2" - невъзможна

"Тази кампания много ясно демонстрира, че ръководството на БСП обрече партията на "изборна самота". Примерите за това са много - своеобразното разпускане на местната структура на БСП в Пазарджик заради опита й за предизборна коалиция с АБВ. Същото се случи и във Видин", казва Величков. Според него там, където местното ръководство на БСП е опитало да се обедини с АБВ, то е било "награждавано" с отстраняване. "Това само доказва, че в момента БСП и "Позитано 20" са две различни неща", казва Величков. По отношение на нападките на БСП че АБВ подронва структурата на партията, Величков е лаконичен: "Никой не може да разруши това, което работи."

Трендафил Величков гледа на "Движение 21" като на интересно явление, защото вярва в участието й в една бъдеща широка лява коалиция, по модела на инициираната от Георги Първанов "Коалиция за България"."Силата на лявото традиционно е в неговото разнообразие. Откакто БСП окупираха "Коалиция за България" и тя започна да следва формулата "БСП плюс други леви партии", започна разпадът", твърди Величков.

Но оптимизма му не е споделян от Кадиев и Дончева. "БСП стана исторически ненужна, но не заради нейните идеологически, а заради много конкретни действия, които те правиха в продължение на 25 години", казва Дончева и смята, че да се говори, а какво остава - да се коалира - с настоящото ръководство на "Позитано" 20 е невъзможно.

Според Георги Кадиев в лявото пространство започва процес, които може да бъде описан повече като ферментиране, отколкото като фрагментиране. Ако има едно мнение, което и Георги Кадиев, и Татяна Дончева, и Трендафил Величков да споделят, това е че при сегашното ръководство на БСП пробив в отношенията с останалата част на оформящата се нова левица няма да има. "Започва период на разпад в левицата, които ще продължи поне няколко поколения", казва Кадиев. Татяна Дончева пък смята, че на този етап е твърде рано да се мисли коя партия ще наследи столетницата: "Кой  ще остане на историческата сцена не се наемам да твърдя. Може да сме ние, може да е АБВ, може да е някоя друга формация."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • + 3

    Няма ли кой да каже на Мирчев, че ще има едноцифрен процент, а на Кадиев, че ще има по-малко? БДУ, ако някой не е съгласен - готов съм да се обзалагаме за дребни суми от около 100 лв.

    Нередност?
  • 2
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 4
    • + 3

    За да върви държавата напред не трябва да има място за никакви леви формации.

    Нередност?
  • 3
    allmighty avatar :-|
    allmighty
    • + 2

    БСП си отива и много хора се строяват и престрояват за делба на наследството. Засега перспективите не са особено светли.

    Нередност?
  • 4
    klepoev avatar :-|
    Adam
    • - 1
    • + 1

    И Кадиев и Дончева имат нужните качества да поведат интелигентните, модерни като мислене център-ляво хора и пи този начин да наследят загниващата БСП. Трудно обаче ще стане с Първанов и Румен Петков, които са същоти като БСП.
    Изглежда засега в Движение 21 няма кадруващи, интриганти и бивши агенти, което им дава голям шанс - дано да затвърдят позиции и някои ден да се обединят с Кадиев..

    Нередност?
  • 5
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • + 1

    БСП залязва и върви към учебниците по история, където отдавна й е мястото.

    Нередност?
  • 6
    dkz05479160 avatar :-|
    dkz05479160

    Аз не се радвам, че вицепремиера ми се казва Калфин. Точно обратното! Дянков нямаше да позволи да правим дефицит след дефицит.

    Нередност?
Нов коментар