🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На изборите Татяна Дончева в тандем с Минчо Спасов и с мото "не се плашим"

"Движение 21" и НДСВ ще се коалират, искат президентът да назначава и уволнява главния прокурор, социален минимум, експертна външна политика

Дончева предложи налагане на социален минимум за българските граждани, който да включва гарантиран минимален доход и пакет социални и здравни услуги.
Дончева предложи налагане на социален минимум за българските граждани, който да включва гарантиран минимален доход и пакет социални и здравни услуги.
Дончева предложи налагане на социален минимум за българските граждани, който да включва гарантиран минимален доход и пакет социални и здравни услуги.    ©  Анелия Николова
Дончева предложи налагане на социален минимум за българските граждани, който да включва гарантиран минимален доход и пакет социални и здравни услуги.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Струва ми се, че няма опасност да ни сбъркате с другите." С тези думи започна представянето на своята кандидат-президентска кампания лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. На пресконференцията Дончева представи и своя кандидат за вицепрезидент - бившия депутат и областен управител на Ямбол Минчо Спасов от НДСВ, с което обяви създаването на нова коалиция между двете политически сили за предстоящите президентски избори. Двамата юристи са били коалиционни партньори и преди - по време на 40-то Народно събрание те бяха депутати от управляващата тройна коалиция, но и двамата със славата на вътрешнопартийни опозиционери с нетрадиционно политическо поведение.

До настоящата коалиция се стигна след като Дончева се оттегли от преговорите с БСП. Лидерът на "Движение 21" днес повтори водещата си теза, че борбата в българската политика не може да бъде между лявото и дясното, а само срещу това, което тя нарича "мутренско-олигархичното статукво на прехода".

Защо Минчо Спасов

"Независимо от наложеното клише, че българският народ мрази всички политици, ние с Минчо някак сме извоювали правото да не бъдем мразени", смята Дончева. По нейните думи и двамата са излезли от парламента доброволно и оттогава се занимават с политика извън институциите.

Според Дончева Минчо Спасов се е доказал като човек, който издържа на политически натиск, на "съблазни, увещания и заплахи срещу себе си". Като пример тя посочи случай от 2007 г., когато Спасов - тогава председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред - не се поддал на натиска на премиера Сергей Станишев и вътрешния министър Румен Петков да прикрие критичен към работата на МВР доклад. "Разчитам не на новодошли, които тепърва ще откриват топлата вода и ще говорят "правилни послания", а на хора, които знаят за какво става дума, могат да вървят на дълъг път без да трепнат, без да се уплашат, без да криволичат", каза Дончева и добави, че България има нужда от проверени водачи, а не от поредни импровизации.

Приоритет №1: Президентът да назначава главния прокурор

Кандидат-президентската двойка обяви няколко приоритетни области, в който ще концентрира своите усилия. Те поставиха акцента върху конституционната реформа и в частност - отново върху главата за съдебната власт. Дончева обяви, че ще поиска промени в конституцията, които ще позволят на президента да поеме отговорност за назначаване и уволнение на главния прокурор.

"Трябва да е ясно на българите кой носи отговорност за държавното обвинение", а не да се размива отговорността с решения на колективни органи, категорична бе Дончева. "Абсолютно неприемлива е ситуация, при която премиерът по чехли в Банкя да посреща прокурори, които просят назначения", допълни пък Спасов.

Не на клишето за "балансирана външна политика"

Дончева не пропусна да критикува и външната политика на правителството. Според нея сегашното управление следва сляпо германската позиция по бежанския проблем и това е грешка. Тя заяви, че страната ни е трябвало да приеме подкрепа за охрана на границата от страните от Вишеградската четворка. По армейските въпроси Минчо Спасов заяви, че можем да очакваме кандидат-президентски караници "между Клуб "Винету" и Клуб "65+", които ще спорят какви и колко самолети да купят", докато НДСВ и "Движение 21" ще предложат технократско решение на въпроса.

Дончева заяви, че няма да изпада в риториката за "балансирана външна политика" на другите кандидати, а ще търси експертното мнение на опитни дипломати. Тя добави, че български кандидат за президент, който може да бъде етикетиран като про-руски, про-турски, про-американски, не може да стане държавен глава.

Социален минимум и еко-равновесие

Друг любопитен момент от презентацията на кандидатите е предложението им за налагане на социален минимум за българските граждани, който да включва гарантиран минимален доход и пакет социални и здравни услуги. "Съгласете се, че не е нормално в нашата държава да има порцион за кучета в кучешки приюти, порцион за бежанци в бежанските лагери и за затворниците в затворите, а за обикновения човек да няма нещо, към което държавата да се стреми", каза Дончева. Тя смята, че ще може да сложи въпроса на дневен ред чрез влиянието си в политическите сили и експертната работа на президентската институция, но не даде подробности за това как би изглеждал въпросният социален минимум.

На екологична тема: "Няма да стимулираме хора, които възпрепятстват икономическото развитие на цели региони, правейки екологичен рекет, но също така - и хората, които смятат, че трябва да унищожат природата за една временна икономическа изгода", заяви Дончева.

Спасов бе кратък в своето изложение. Започна със сравнение на себе си и Дончева с героя на немския писател Херман Хесе от романа Сидхарта (фикция за пътя на основната фигура в будизма към духовно просветление - бел. ред.), който първо бил принц, после аскет, а накрая станал обикновен човек и приел "третия път" - също като него и Дончева. И също изтъкна три приоритета, за които ще работи - реформи в съдебната система, в образованието и в армията.

На пресконференцията бяха представени и членовете на инициативния комитет за подкрепа на двамата кандидати, сред които са футболният треньор Пламен Марков, бившият военен министър Николай Свинаров, бившият зам.-министър на отбраната Илко Димитров, бившият конституционен съдия Снежана Начева, оперната певица Александрина Милчева, както и други юристи, лекари и артисти. Инициативният комитет е оглавен от проф. Камелия Касабова, зам. председател на 39-то и 40-то Народно събрание (НДСВ).

"Да не пропуснете да отбележите, че правим тази пресконференция на Малка Богородица, игнорирайки ретроградния Меркурий", шеговито добави Дончева в края на пресконференцията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    _az_ avatar :-|
    _az_
    • + 5

    Кака Таня не спира да изненадва с фйешън облекло.

    Нередност?
  • 2
    _moi avatar :-|
    мой

    А какво е Алепо ?

    Нередност?
Нов коментар