След хлебна идва и корупционна колегия

Реформите във ВАС отново са насочени срещу правосъдието

Председателят на ВАС Георги Колев
Председателят на ВАС Георги Колев
Председателят на ВАС Георги Колев    ©  Надежда Чипева
Председателят на ВАС Георги Колев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Хлебна колегия". Така преди време съдия от Върховния административен съд (ВАС) беше нарекъл едната от двете колегии в съда, в която бяха съсредоточени повечето отделения, гледащи дела с висок материален интерес - данъчни, митнически, концесии, обществени поръчки, КЗК, Закон за устройство на територията и т.н.

Съдии, които работят във ВАС от създаването му, разказват как тази колегия е била създадена на принципа "зам.-председател си търси колегия, която да оглави". Пък бонусът дошъл впоследствие - нали зам.-председателят е този, който образува делото по пристигналата жалба.

В този контекст в понеделник мнозинството съдии от ВАС взеха решение да създадат нова, трета колегия в съда - касационна (в един интернет форум някой беше написал, че първо я прочел "корупционна") На хартия тази идея може да бъде продадена и като добра практика - уж плод на съдийското самоуправление (решението за създаването й е взето от пленума на ВАС), която ще доведе до "свиване" на върховните съдии (завишеният през последните 15 години близо двойно състав на двете върховни съдилища е в основата на противоречивата практика) и най-важното - ще е отговор на критиките на ЕК, че петчленните състави на съда не са постоянни, което позволяваше "кастинг" на магистратите с оглед постигане на търсения резултат от делото.

Дяволът обаче е в детайлите. Първо - предложението е направено на тъмно, с неясни мотиви. То е наложено през магистратите, които ръководството на съда внимателно подбира през последните пет години през будещи съмнение конкурси и непрозрачно командироване. На практика в последна инстанция ще бъдат 10 или 15 от общо 90 магистрати в съда. Това означава едно - забравете за случайното разпределение на делата. Съдиите ще бъдат подбирани при неясни критерии, а техният началник (който ще образува касационните дела) ще бъде посочен еднозначно от председателя на ВАС. За неговия кадрови подход може дълго да се пише, но ще припомним, че той е в основата на назначаването на Владимира Янева и екипа й в управлението на СГС - тръгнали си, след като в прав текст бяха уличени като "гнили ябълки".

Случилото се в понеделник във ВАС силно напомня сюжет от последните няколко седмици - проектът за промени в административния процес, който Реформаторският блок внесе, а след реакциите от правната общност набързо изнесе от парламента. Те също имаха благовиден предлог - да ускорят правосъдието, но въвеждането им щеше да направи административното недостъпно за гражданите и малкия бизнес.

Притесненията около структурата на ВАС или промените в АПК не са специализирани спорове между юристи. Случващото се в този съд  всъщност засяга всеки, защото административното право по своя смисъл е правозащитна дейност. Административните съдии са тези, които трябва да бранят гражданите и бизнеса от произвола на държавата. През последните години обаче ВАС стана символ на правораздаване, пропито както с корупция, така и с уродлив етатизъм. 

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 9

    Милиционерската държава
    Posted by Хаджигенов on 17.11.2013

    http://hadjigenov.com/?p=3398

    Навсякъде !

    Нередност?
Нов коментар