Отказът на ВСС да назначи съдия Куцкова за председател е незаконен

ВАС отмени решението на съдебния съвет

Според Върховния административен съд "са налице всички установени от закона предпоставки да бъде избрана за административен ръководител - председател на Апелативен съд - гр. София."
Според Върховния административен съд "са налице всички установени от закона предпоставки да бъде избрана за административен ръководител - председател на Апелативен съд - гр. София."
Според Върховния административен съд "са налице всички установени от закона предпоставки да бъде избрана за административен ръководител - председател на Апелативен съд - гр. София."    ©  Надежда Чипева
Според Върховния административен съд "са налице всички установени от закона предпоставки да бъде избрана за административен ръководител - председател на Апелативен съд - гр. София."    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което съдия Нели Куцкова не беше избрана за председател на Софийския апелативен съд (САС) преди половин година.

Съдебният състав на ВАС с председател Александър Еленков и членове Атанаска Дишева и Тодор Тодоров посочва, че изборът е незаконен, защото ВСС не е мотивирал решението си: "Липсата на мотиви е съществено нарушение на посочените процесуални правила, довело до противоречие на негативното за съдия Нели Куцкова решение на Висшия съдебен съвет и изразените становища от Комисията "Професионална етика и превенция на корупцията", Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи, и от изказалите се на заседанието членове на Висшия съдебен съвет, които становища обуславят извода, че са налице всички установени от закона предпоставки съдия Нели Куцкова да бъде избрана (назначена) на вакантната длъжност "Административен ръководител – председател на Апелативен съд – гр. София."

 През април решението на ВСС предизвика скандал, тъй като след изслушването на Куцкова бяха дадени девет положителни мнения от членовете на съвета и нито едно негативно. Становища тогава изказаха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Соня Найденова, Камен Иванов, Галя Карагьозова, Светла Петкова, Юлия Ковачева, Михаил Кожарев и Незабравка Стоева и Магдалена Лазарова – всички изразиха увереност в нравествените, професионални и ръководни качества на Нели Куцкова. Тя беше подкрепена и от 40 от общо 58 съдии в САС. В крайна сметка обаче за съдийката гласуваха деветима от присъстващите членове на ВСС, четирима се въздържаха, а шест гласуваха против. След гласуването пък стана ясно, че други двама членове на ВСС - Юлиана Колева и Елка Атанасова – също са гласували за избора на съдия Куцкова.  Впоследствие председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров (който през юни беше отстранен от Националния съвет по антикорупционни политики) заяви, че е гласувал против, тъй като съдийката е била политически обвързана като бивш заместник-министър на правосъдието, както и че избирането ѝ би довело до "разделение в съдийската гилдия". Мнението му обаче беше след проведеното гласуване и няма стойност.
 Куцкова обжалва пред ВАС решението на ВСС. В жалбата си тя посочи, че решението на ВСС е издадено в нарушение на материалния закон и процесуалните правила, както и при липса на безпристрастност, визирайки изказването на Тодоров. "Изказването на г-н Тодоров е доказателство, че в основата на взетото решение не са фактите и обстоятелствата по чл. 16 от Правилата, с което той демонстрира своята необективност и пристрастност, която е несъвместима с изискването на чл. 10 от АПК и чл. 35 от ЗСВ. Нещо повече – Комисията, председателствана от г-н Тодоров, е дала положително становище за моята почтеност и съдийска независимост" – мотивира тогава жалбата си тя.  В допълнение тя посочи, че председателското място в САС е свободно повече от година – в момента то се заема временно от назначения от главния прокурор Сотир Цацаров Стефан Гроздев. Именно съдебеният състав, ръководен от Гроздев, допусна появата на адвокат-фантом по дело срещу Инвестбанк за 9 млн.лв., който представи фалшиво пълномощно и оттегли иска срещу банката.

 В мотивите си за отмяната на решението на ВСС, ВАС визира именно гласуването на кандидатурата на Куцкова. "Представените пред Висшия съдебен съвет изказвания на негови членове обуславят несъмнен извод, че съдия Нели Петрова Куцкова е с високи професионални и нравствени качества. Следователно са налице всички установени от закона предпоставки да бъде избрана за административен ръководител - председател на Апелативен съд - гр. София."

Полученият при гласуването резултат обаче е отрицателен - 9 гласа "за", 4 "против" и 6 "въздържали се"."Върховните съдии посочват, че решението, с което не се приема направеното предложение за председател на САС, следва да бъде мотивирано. Съгласно Закона за съдебната власт, за мотиви се приемат изказаните отрицателни становища от членовете на ВСС, ако има такива. "В случая няма изказани отрицателни становища, които да бъдат приети за мотиви на решението. Следователно то няма мотиви, каквито изисква Закона за съдебната власт".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 1
    • + 6

    Върховният орган на съдебната система погазва закони в територията наречена България!

    Жизнено необходима е:

    НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

    Прокуратура и следствие вън от съдебната власт!

    Нередност?
  • 2
    wbk1424190256390809 avatar :-|
    Безуспешно чакащ промяна
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "BlueWater":

    Не може да стане. По стар комунистически тертип, но с модерни мерки, всички които могат да променят коренно държавата бяха "изгонени", я от липса на алтернатива, я по доста по-груб начин. Надигне ли някой глава в нашето общество, тя бива отсечена от медии, прокуратура, компромати, заплахи или понякога съвсем физическа саморазправа. Забележете колко виновни за подобни деяния имаме в България. Цифрата от 0 човека е показна. Просто след това всичко се потулва, човека напуска страната и никога повече не се връща. Докато аз и Вие "крещим" по разни онлайн изнания, няма да имаме проблем. Станем ли публично интересни ... трябва да бягаме. Толкова.

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • + 2

    [quote#2:"Безуспешно чакащ промяна"]Докато аз и Вие "крещим" по разни онлайн изнания, няма да имаме проблем. Станем ли публично интересни ... трябва да бягаме.[/quote]Промяната ще се случи тогава когато я поискат публично, но не лично, достатъчно много българи, като протестират масово! За да се случи това е необходимо образование, за да осъзнаят колкото се може повече хора, че личният им живот пряко зависи от решенията взимани в Парламента и съдебните зали.

    Нередност?
  • 4
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1

    Един съд да се престраши и да застане срещу решение на ВСС.

    Нередност?
  • 5
    ofi18311076 avatar :-?
    Ivan Danev
    • - 2

    Съдия Куцкова-независима съдийка,абе хора я не ме разсмивайте.Не беше ли тя тази ,която преди да бяха гледани делата срещу Цветан Цветанов се признесе:цитирам"Цветанов трябва,ама много трябва да се моли"(на съда разбира се,за да не бъде осъден).Кой и дава право предварително да съди,без да е чела даже делото.Отново мафията в съдебната система победи,начело с предедателя на ВАС Георги Колев,и послушния съдия Еленков.И тя(КУЦкова),ще раздава правосъдие в най-важния съд в страната-САС.От няколко години съм извън България и заради такива като нея,на моменти се срамувам,че съм българин.Докато народа(има ли такъв)не излезе на улицата масово ,стотици хиляди и то всеки ден,нищо добро не ни чака .

    Нередност?
  • 6
    teodeo avatar :-|
    teodeo
    • - 1

    Намирисваш на платен герберски трол, Иван Данев. В страната си, уви...

    Нередност?
Нов коментар