София договори улични ремонти за близо 9 млн. лв.

В преасфалтирането в столицата се включва и фирма на Димитър Борисов от "Титан"

Ремонтите ще продължат поне до края на годината
Ремонтите ще продължат поне до края на годината
Ремонтите ще продължат поне до края на годината    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Ремонтите ще продължат поне до края на годината    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община договори ремонта на десет софийски улици за сумата от близо 9 млн. лева с ДДС. За половината от тях не е имало кандидати в открития търг по Закона за обществените поръчки, затова са възложени след изпращане на покани до потенциални изпълнители. Работата по част от отсечките вече е започнала, а срокът за изпълнението им е от 20 дни до около три месеца.

Изпълнители са обичайните строителни фирми, които се занимават с поддръжката на софийските улици от години - "ПСТ Груп", "Пътища и съоръжения", "ГБС Инфраструктурно строителство", "Калистратов груп" (виж таблицата).

Велотрасе покрай Панчарево

Столичната община сключи четиригодишни договори през лятото за поддръжка на улиците в шест софийски района, но десетте обекта явно излизат извън техните граници. Така например районът на Панчарево се поддържа от "ГБС Инфраструктурно строителство", но ремонтът на велотрасето около езерото и на Стар лозенски път са пуснати като отделни обособени позиции в новата поръчка. Велотрасето, чийто основен ремонт е най-скъпата позиция – близо 2 млн. лв. с ДДС, ще се изпълни от "Калистратов груп". Договорът е от 1 октомври и предвижда работата да започне при осигуряване на финансиране. Трасето ще се обособи за 49 календарни дни.

Новите играчи

Основният ремонт на Стар лозенски път за 836 хил. лв. е възложен на обединение "БГМ – Люкос – ПСИ". За позицията са постъпили три оферти. Сдружението е с основен партньор "Булгаргеомин Овърсийс", създадена в края на 2014 г. с основен предмет на дейност изпълнение на проекти по проучване, добив, транспортиране, рафиниране и транзитиране на нефт и газ. Управител е Костадин Анакиев.

Фирмата е собственост на "Моран трейд", която от своя страна е притежавана от регистрираната на Британските Вирджински острови "Моран трейд енд инвестмънт". Фирмата се свързва с един от съсобствениците на сметопочистващата "Титан АС" - Димитър Борисов. Тази година "Титан" затвърди и дори разшири позициите си в почистването на софийските квартали. Връзката с Борисов е през друга компания, притежавана от офшорното дружество - "Булгаргеомин ЛТД". Там управители са същият Костадин Анакиев и дъщерята на Димитър Борисов – Веляна Борисова. Другите съдружници в "БГМ – Люкос – ПСИ" са "Люкос инженеринг" и "Проектстройинженеринг ТП".

За ремонта на ул. "Хемус" от ул. "Коста Лулчев" до ул. "Иван Димитров-Куклата" Столичната община избира обединение "Инфратранс – Батпел" със съдружници с равен дял "Инфратранс консулт" и "БатПел". Офертата им е за 1.45 млн. лв. "БатПел", собственост на Иво Иванов, се занимава с комунални услуги, транспорт и добив на инертни материали. Фирмата има участие и в обединението "АЕС-Х-БатПел", която почиства столичните райони "Илинден", "Надежда" и "Сердика".

"ПСТ Груп" и "Щрабаг" са взели по две обособени позиции от поръчката.

Все още няма коментари
Нов коментар