Падането на старите кметове

Дългогодишните управници на Хасково, Свищов, Петрич, Добрич и Ботевград се простиха с постовете си

След многогодишното управление на Георги Георгиев, номиниран от различни партии, Ботевград ще се управлява от кмет, издигнат от гражданско сдружение
След многогодишното управление на Георги Георгиев, номиниран от различни партии, Ботевград ще се управлява от кмет, издигнат от гражданско сдружение
След многогодишното управление на Георги Георгиев, номиниран от различни партии, Ботевград ще се управлява от кмет, издигнат от гражданско сдружение    ©  Юлия Лазарова
След многогодишното управление на Георги Георгиев, номиниран от различни партии, Ботевград ще се управлява от кмет, издигнат от гражданско сдружение    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До преди местните избори дългогодишните кметове на няколко града – Хасково, Свищов, Петрич, Добрич и Ботевград изглеждаха непоклатими. Те управляваха градовете си толкова дълго, че някак по дефиниция се възприемаха като несменяеми. Повечето от тях имаха спорна репутация, а при някои срастването на политическа и икономическа власт беше толкова мащабно и очевидно, че изглежда да гарантираше успех на изборите.

Ето защо дойде като изненада фактът, че местният вот сложи край на тази ера и те загубиха кметските си кресла.

Широката коалиция срещу крепостта Хасково

Хасково е един от областните центрове, които поднесоха една от големите изненади на тези избори. Там управлявалият шестнадесет години Георги Иванов и кандидат за пети мандат загуби кметската битка от кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов. При това със съкрушителен резултат – 73% срещу малко под 27%. В полза на Беливанов първо се включи държавната машина. По време на цялата предизборна кампания в хасковския ромски квартал "Република" имаше присъствие на жандармерията, а два дни преди вота главният прокурор Сотир Цацаров поиска свалянето на имунитета на кандидата за кмет на с. Узунджово Деян Ванчев. Преди това, през юни окръжната прокуратура в града образува досъдебно производство срещу Иванов за престъпление по служба във връзка с ремонта на стадион "Хасково". През годините, срещу него имаше множество проверки и дела на прокуратурата, но по всички беше оправдан. На тези избори обаче, срещу Иванов се оформи широк фронт от повечето политически сили в града.

На втория тур, на страната на Добри Беливанов застана и ДПС. Неофициално от местната структура на движението призоваха активистите си да гласуват по съвест, но според екзит пола на агенция "Алфа рисърч" след втория тур, съвестта на 82% от привържениците на ДПС им е продиктувала да подкрепят кандидата на ГЕРБ. За Беливанов за гласували и повечето привърженици на БСП, като вотът на социалистите в Хасково се е разделил така: 52% са гласували за кандидата на ГЕРБ, срещу 47.7% за Иванов. Беливанов е привлякъл на своя страна и повечето от привържениците от ББЦ и Атака. Дори избирателите на Реформаторския блок в Хасково не са се съобразили с решението на ръководството на блока за подкрепа на Иванов. Близо 35% от тях са предпочели Беливанов.

"Едни скромни 16 г. си отиват"

"Едни "скромни" шестнадесет години от управлението на Свищов и от живота на всички ни си отиват безвъзвратно. Последните четири от тях бях общински съветник в публична опозиция (не ги харесвах демек). В момента в центъра на града една малка група хора се радват, а друга по-малка група хора плачат. На останалите препоръчвам поговорката, че утрото е по-мъдро от вечерта!". Това написа на страницата си във фейсбук адвокатът Калин Костов от ДБГ късно снощи, когато стана ясно, че кандидатът за пети мандат на Свищов Станислав Благов загуби изборите от кандидата на БСП Генчо Генчев. Поредният мандат на вече бившият свищовски кмет изглеждаше толкова сигурен, че в града наистина ще им трябва известно време да повярват, че "ерата Благов" си е отишла безвъзвратно.

Около номинацията на Благов в Реформаторския блок имаше доста спорове. Формацията на Меглена Кунева беше категорично против подкрепата за Благов. Една от основните конфликтни точки с него беше дългогодишното му приятелство със скандалния бивш ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов и небезивестния лобист в съдебната система Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. От формацията на Кунева предлагаха блокът да издигне кандидатурата на Костов за кмет, но надделя СДС, чийто член е Благов. Това принуди ДБГ да издигне свой кандидат за кмет д-р Татяна Ганчева, чрез инициативен комитет. Това беше втора грешка на реформаторите след подкрепата им за Иванов в Хасково, като отново бяха подценени обществените настроения срещу настоящия кмет. 16 години, оказа се, са твърде много.

Заради разпиляването на гласове между РБ, ГЕРБ и обединение "Промяна", зад което застанаха хората на Кунева, на втория тур срещу Благов отиде кандидатът на БСП, който съответно и спечели.

Край на ерата Илиев

Още един син кмет от далечната 1999 г. - Вельо Илиев от Петрич, се прости с поста си. Той загуби балотажа от кандидата на ГЕРБ Димитър Бръчков. Подобно на бившия хасковски кмет и срещу Илиев имаше прокурорски проверки. Последната беше от месец май, когато след репортаж на Нова ТВ за нарушения при възлагането на обществени поръчки, окръжната прокуратура започна проверка. Срещу него имаше и протести в града с искане да подаде оставка.

Не особено изненадващо, Реформаторския блок и тук заложи на човек, който явно беше загубил подкрепа. Но не това причини най-много главоболия на Илиев. Две седмици преди изборите Общинската избирателна комисия взе решение да го заличи от участие в изборите. Независимо, че беше подкрепен от РБ, Илиев се яви на вота с коалицията "Роден край", която преповтаряше името на вече съществуваща партия. ЦИК обаче отмени  решението и допусна Илиев. Друг трик беше регистрацията на коалиция "За нашия Вельо", чиято цел беше да отклонява гласове от Илиев. А два дни преди изборите главният секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев беше арестуван по разследване на петричката прокуратура за оказване на предизборен натиск спрямо служители в администрацията. Трудно може да се каже кое от всичко това повлия най-много за загубата на Илиев, но според депутати от региона главната причина е влошаването на отношенията му с всички политически сили в града. 

ГДБОП победи

Но безспорно най-блестяща беше победата в Ботевград, където един местен феодал се стовари с гръм и трясък. Това, което не успяха да свършат прокуратурата и ГЕРБ, го направи ГДБОП. Така иронично бе кръстено "Гражданското движение за ботевградски обществен просперитет", което според кандидата му Иван Гавалюгов, трябваше да се бори с организирана престъпна група.

Гавалюгов победи на балотажа окопалия се в местната власт вече дванадесет години Георги Георгиев. При това след като резултатът за Георгиев беше чувствително по-добър след първия тур. Вече бившият кмет водеше с 14% пред Гавалюгов. На балотажа обаче кандидатът на ГДБОП победи с 61.36% срещу 38.64%.

Гавалюгов стана известен с това, че поведе борбата на малка група общински съветници срещу Георгиев в началото на годината, на които им беше писнало от феодалните методи на управление на Георгиев. Срещу него има проверка за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем на общински имоти. Всичко това беше описано в доста обемист доклад на Сметната палата. Освен това прокуратурата поиска отстраняването му, защото се оказа, че Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество, което противоречи на закона. Заради него община Ботевград има и наложена 100% корекция върху европроект, което индикира измама. След скандалите около Георгиев ГЕРБ свалиха подкрепата си за него и го изключиха от партията. Георгиев обаче се яви на изборите отново с коалиция "Обединени за бъдещето на ботевградска община".

И удар за ГЕРБ

Тепърва ГЕРБ ще анализират загубата на кметското място в Добрич на управлявалата дванадесет години града Детелина Николова от кандидата на Реформаторския блок Йордан Йорданов. Николова водеше на първия тур с внушителните 30% пред Йорданов и изглеждаше, че вторият тур в Добрич ще е просто формалност. Кандидатът на реформаторите обаче успя да я победи като разликата между двамата беше малко под 250 гласа. Йорданов е на 28 години. Завършил е висше икономическо образование в Университета за национално и световно стопанство, MBA - от Флорида, Съединените американски щати. Работил е в Bank of America и JPMorgan & Chase. От 2012 г. е управител в частния сектор. Един от основателите на "Движение България на гражданите" през 2012.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 6
    • + 20

    Слънчо мимикрира в Бай Тошо, а ГЕРБ в БКП. Населението (което никога няма да мимикрира в общество) желае това.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#1] от "karen_walker":

    А вие за кого гласувахте ако не е тайна?

    Нередност?
  • 3
    alhio avatar :-|
    Ron
    • - 1
    • + 12

    Но обърнете внимание какво става в Попово, кметът е преизбран за седми мандат, от 1991 година!

    Нередност?
  • 4
    nebrejnia avatar :-|
    Nebrejnia
    • - 1
    • + 17

    Браво на Хасково, Петрич и Ботевград! Едни подкупни, корумпирани копелета си отидоха... за сега...

    Нередност?
  • 5
    tokkay avatar :-|
    Тодор Пеев
    • - 1
    • + 12

    Отиде си и Минчо Казанджиев, БСП, 12 години кмет на Ловеч.

    Нередност?
  • 6
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • + 12

    Всеки един кмет, който изкара повече от два мандата, започва да трупа негатив, затова задължително сменя боята и се присламчва към актуалната политическа сила в момента! Целта е да получи чадър и подкрепа от централната власт, срещу конкретни финансови и кадрови ангажименти!
    Всички партии имат грешни и носещи им негативи номинации! Но при краен обществен негативизъм, няма много значение, коя партия издига, самозабравилия се кмет! Големия проблем е, че партиите изкривиха до край изборите с купения цигански вот! Факта, че ГЕРБ е спечелил 95%-та в Игнатиево, Варненско е потресаващ...!

    Нередност?
  • 7
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 8

    И за кметовете трябва мандатност - не повече от три !

    Иначе са като плевелите - колкото повече седят , повече се вкореняват !!!

    Нередност?
  • 8
    znayko84 avatar :-P
    znayko84
    • + 5

    Кметовете у нас трябва да имат един мандат от 4 години или максимум два от по 3. Същото важи за депутатите и особено за министрите. След приключване на мандата - забрана за заемане на обществена длъжност за 20 години, включително и в ръководни органи на партии и движения. Само така ще се пребори шуро-бадженашкия модел на управление на партиите и от там на общините и държавата. Корупцията не можем я пребори, каквото и да правим. Българинът от време оно иска да крадне - който не вярва да чете Алеко Константинов.

    Нередност?
  • 9
    jwalker avatar :-P
    Кулин бан
    • + 8

    В Ботевград активността на II тур беше по-голяма отколкото на I тур. 63%. Хората се навиваха и агитираха взаимно цяла седмица, а и преди I тур. И голяма благодарност на младите - масово гласуваха, защото накрая видяха в Гавалюгов свой представител.

    А старият кмет до последно работеше в неговия си стил. На дебата по bTV неговата агитка в центъра на Ботевград се държеше агресивно с останалите граждани, буташе и риташе хората, за да не се доберат те до микрофона и камерата.

    Нередност?
  • 10
    jwalker avatar :-|
    Кулин бан
    • + 3

    До коментар [#6] от "tww09306483":

    Игнатиево, столицата на телефонните измамници?! Колко ли още баби и дядовци ще изгорят.

    Нередност?
Нов коментар