ГЕРБ свали политическото си доверие от кмета на Хасково

Двама заместици на Добри Беливанов напуснаха постовете си, несъгласни с политиката му

В нощта след местните избори ГЕРБ отпразнува с шампанско победата на Добри Беливанов над управлявалия четири мандата Хасково Георги Иванов, но само две години след това се отрече от него.
В нощта след местните избори ГЕРБ отпразнува с шампанско победата на Добри Беливанов над управлявалия четири мандата Хасково Георги Иванов, но само две години след това се отрече от него.
В нощта след местните избори ГЕРБ отпразнува с шампанско победата на Добри Беливанов над управлявалия четири мандата Хасково Георги Иванов, но само две години след това се отрече от него.    ©  Юлия Лазарова
В нощта след местните избори ГЕРБ отпразнува с шампанско победата на Добри Беливанов над управлявалия четири мандата Хасково Георги Иванов, но само две години след това се отрече от него.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тлеещият от началото на годината конфликт между кмета на Хасково Добри Беливанов и партията, която го издигна на поста - ГЕРБ, е на път да получи своята логична развръзка. Партията на Борисов в Хасково обяви управлението на кмета за провалено, той пък прехвърли вината за нерешените проблеми на града на заместниците си.

Така две години след като ГЕРБ успя да победи управлявалия четири мандата Хасково и на практика несменяем бивш кмет Георги Иванов, може отново да загуби кметското място в града.

Обвиненията срещу кмета

Оттеглянето на подкрепата за Беливанов беше предшествано от декларация на местната партийна структура и общинските съветници от ГЕРБ, в която управлението на кмета беше наречено "провалено", разпространена на 22 септември, в Деня на независимостта. В документа се изброяват поредица от проблеми на града, с които според ГЕРБ-Хасково Беливанов не се е справил. Сред тях са "липса на каквато и да е инициатива и позиция по повод замърсяването на питейната вода с уран и вариантите за изход от кризата"; "пълен провал при зимното снегопочистване"; "изключителна мудност в работата на подчинената му администрация"; "никаква комуникация и липса на инициатива при преговори с инвеститори", както и "липса на диалог и прозрачност при вземане на решения в управлението на общината и пълна изолация на заместник – кметовете и експертите".

От ГЕРБ - Хасково обвиняват Беливанов също и в безстопанственост и даване на обещания, които не са финансово и проектно обезпечени като например това за канализация на кв. Болярово, като така той подвеждал хората. "Искахме кмет, който да управлява компетентно, справедливо и прозрачно. Добри Беливанов беше такъв. Но явно властта и ласкателите го превърнаха в кмета, който ние никога не сме искали. За съжаление действията на Добри Беливанов още от първия ден на управлението му носят само разочарования", завършва декларацията.

Общински постове

Официално от ГЕРБ признават, че напрежението между тях и Беливанов е от няколко месеца, но чашата преляла след прекратяването на конкурсите за началници на няколко дирекции и секретар на общината. Мотивът му бил, че срещу спечелилите кандидати имало възражения по процедурата от отпадналите кандидати. Беливанов счел, че възраженията им са основателни и обявил конкурсната процедура за незаконосъобразна. Прекратените конкурси са за директори на дирекциите "Администрация и правно-нормативно обслужване", "Финансово-счетоводни дейности и бюджет" и "Икономика и стопански дейности, управление на общинската собственост" в общината.

Конкурсите са отменени от Беливанов на 21 септември, след което кметът заминал в чужбина, а декларацията на ГЕРБ срещу него беше разпространена на следващия ден. Освен разчистването на кадри на партията от общинската администрация от ГЕРБ посочват и още една причина за разрива си с кмета - връзките му с хасковския бизнесмен и бивш депутат от 40-ото Народно събрание от коалицията Български народен съюз Иван Стаматов, с когото според активисти на ГЕРБ от Хасково кметът е в чужбина. Като пример те посочват участието на фирмата на строителния предприемач "Монолит" АД в санирането на панелните блокове в Хасково. Дружеството изпълнява поръчки за малко над 1 600 000 лв. От ГЕРБ Хасково тръдят, че бизнесменът стои и зад консорциума "Марсастика", въпреки че двете фирми в него пловдивската "Монолитстрой" и "Геоком-2000" нямат пряка връзка със Стаматов според системата "Апис". Консорциумът санира блокове на стойност около 1 700 000 лв.

Отговорът на Беливанов

От чужбина Беливанов изпрати писмо до медиите в понеделник. По повод на твърденията на съпартийците си, че няма позиция за замърсяването на питейната вода той отговаря, че всичко, което зависи от общината, е направено - проведен е търг за изграждането на първия кладенец, но Басейнова дирекция Пловдив все още не е дала необходимите документи за започването на строежа му. Отговорността за снегопочистването Беливанов прехвърля на заместниците си Евгени Консулов, Велин Балкански и секретаря на общината Биляна Димитрова, която в средата на май тази година беше уволнена от кмета и месец след това възстановена на поста. Тогава Димитрова заяви, цитирана от хасковски медии, че уволнението й станало след като тя представила пред кмета доклад за нарушения на хора от администрацията. Каза също и, че се ползва с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ.

"Правил съм забележки и на зам.-кметове и на секретаря на общината за забавяне на срокове. Ще търся отговорност за всяко забавяне", пише Беливанов по повод обвиненията в мудност на администрацията. В писмото си той нарича декларацията на ГЕРБ-Хасково анонимна и казва, че отговаря на нея заради съгражданите си, защото е мажоритарно избран.

Оставки вместо отговор

Няколко часа след разпространеното в медиите писмо на Беливанов от ГЕРБ отговориха с оставки. Двама от тримата зам.-кметове- Евгени Консулов и Милена Тредафилова депозираха заявленията си за напускане. Двамата заявиха, че месеци наред общината се занимава с интриги и са в безсилни да решават проблемите на града заради влошена от доста време комуникация с кмета. А депутатът от ГЕРБ и областен координатор на партията в Хасково Делян Добрев заяви, че декларацията не е от "анонимници", защото общинското ръководство на ГЕРБ и общинските съветници от партията са застанали с имената си. "Имаме самопровъзгласяне за мажоритарно избран кмет, защото той не е мажоритарно избран, а е издигнат от ГЕРБ, като преди това два пъти се е явявал на избори и ги е губил", добави Добрев. Уточни и че от ГЕРБ все още не са решили дали ще искат оставката на Беливанов.

Какво следва

От ГЕРБ признават, че дори и да поискат оттеглянето на Беливанов, той трудно може да бъде отстранен от поста, освен ако не реши да се оттегли сам. Според Закона за местно самоуправление и местна администрация пълномощията на кмет на община могат да се прекратят при трайна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от шест месеца, при влязла в сила присъда лишаване от свобода или при установяване на конфликт на интереси.

От ГЕРБ казват, че срещу кмета има проверка от прокуратурата по сигнали за закупуване на светофар с LED осветление за 60 хил., вместо за около 15 хил. лв, колкото струва, и багер за 200 000 лв., вместо за 100 хил. лв., но и дори да бъдат установени нередности наказанието едва ли ще е лишаване от свобода. А и както Беливанов казва в писмото си, председател на комисията за обществената поръчка за багера е секретарят на общината Биляна Димитрова, която се ползва с доверието на общинските съветници от партията на Борисов.

При всички положения разривът между ГЕРБ и кмета Беливанов поставя и двете страни в сложна ситуация. Ако Беливанов реши да остане на поста си, рискува решенията му да бъдат блокирани от съветниците от ГЕРБ, които имат мнозинство в хасковския общински съвет. Ако пък реши да се оттегли, това ще означава, че ще има частични избори за кмет в Хасково и не е сигурно, че ГЕРБ отново ще ги спечели. Партията на Борисов може да се окаже в губеща позиция, ако в продължение на две години до редовните местните избори бъде опозиция на кмета, защото не е сигурно как жителите на Хасково ще възприемат поведението им.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 1

    "От ГЕРБ - Хасково обвиняват Беливанов също и в безстопанственост и даване на обещания, които не са финансово и проектно обезпечени"
    Че това си е нормална герберска практика! Ко се прайти и вий на светци!
    Каунчовци :)

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    "От ГЕРБ казват, че срещу кмета има проверка от прокуратурата по сигнали за закупуване на светофар с LED осветление за 60 хил., вместо за около 15 хил. лв, колкото струва, и багер за 200 000 лв., вместо за 100 хил. лв., но и дори да бъдат установени нередности наказанието едва ли ще е лишаване от свобода."

    Което звучи като невероятен пропуск в законите ни. Подобни неща трябва да водят до ефективна присъда - затвор.

    Нередност?
  • 3
    jeq18533800 avatar :-|
    jeq18533800

    А ние българите окончателно свалихме довррието от Пуйкл Б орисов и съучастниците му.
    Време им е за затвора....дори и само за това че разсипаха държавността в държавата ни....

    Нередност?
Нов коментар