МВФ: Правителството трябва да ограничи разходите

Слабите места на икономиката са енергетиката, пенсионната и здравната система и корупцията, смятат експертите на фонда

Безработицата ще остане висока според ръководителя на мисията на МВФ за България Мишел Шанън.
Безработицата ще остане висока според ръководителя на мисията на МВФ за България Мишел Шанън.
Безработицата ще остане висока според ръководителя на мисията на МВФ за България Мишел Шанън.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Безработицата ще остане висока според ръководителя на мисията на МВФ за България Мишел Шанън.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Критичният тон на МВФ за банките и регулатора се смекчава.
Строг контрол на разходите, спиране на взимането на нов дълг, продължаване на пенсионната и здравната реформа и намаляване на корупцията. Така изглежда формулата на Международния валутен фонд (МВФ) за растеж на българската икономика. Експертите на институцията бяха в България между 4 и 9 ноември и макар че отказаха среща с медиите, разпространиха изводите от посещението си.

Новите и старите проблеми

Новият акцент е върху разходите, включително за заплати. Вероятно от фонда имат предвид административното увеличение на минималната заплата и осигурителните плащания. Планираните дефицити са постижими, но при 2016 г. има един несигурен приход - 600 млн. лв. от концесията на "Летище София". Препоръката на експертите е разходите да са под строг контрол и да се търси как да се свият, в случай че приходите не се изпълнят. Отделно същият курс на ограничения трябва да се възприеме и за да не се трупат нови дефицити, а оттам и дълг.

В резюмето от мисията се припомнят и старите слаби места на икономиката: енергетиката, пенсионната и здравната система. Препоръчват се мерки за ограничаване на инвалидните пенсии. Правителството отдавна говори за такива, но предложени решения засега няма. Внимателно трябва да се следи ефектът от преместването на натрупани пенсионни осигуровки от частните фондове към НОИ.

България се нуждае също от ефективни инвестиции в инфраструктура и човешки капитал, както и мерките за укрепване на бизнес средата. За повече инвестиции е нужно намаляване на корупцията и срастването на властта и бизнеса, както и върховенството на закона.

MВФ запазва очакванията си за растежа на България на нивото от последния си доклад за световната икономика. "Предвиждаме умерен ръст за 2015 г., близък до нивото от 1.7% през миналата година", посочва Мишел Шанън, ръководител на мисията на фонда за България. По думите й растежът е базиран на износа и усвояването на средства от еврофондовете. "Макар че с повишаването нa икономическата активност безработицата е намаляла, очаква се тя да остане все още висока. Дефлационният тренд ще се пречупи със стабилизирането на цените на суровините", отбелязва oщe Шанън. Прогнозата на МВФ е най-песимистичната сред публикуваните в последния месец очаквания за българската икономика (виж таблицата).

Леко напред в банковия сектор

Критичният тон на МВФ за банките и регулатора се смекчава. Фондът отбелязва, че избирането на управител и подуправители на БНБ е премахнало един важен източник на несигурност при провеждането на политики. "Независимо от това обаче събитията ще трябва внимателно да се наблюдават поради съществуващата все още значителна несигурност в резултат на редица рискове", се посочва в оценката.

Мисията на фонда отчита, че въвеждането на Директивата на ЕС за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции това лято е "много важна стъпка напред и понастоящем нейното прилагане върви по план". Отново се подчертава важността на предстоящата оценка на качеството на активите в банковия сектор.

МВФ приветства публикуването от страна на БНБ на подробния съвместен доклад със Световната банка за оценката на банковия надзор. За разлика от сегашната насърчителна реторика представеното в началото на октомври едногодишно изследване на фонда беше силно критично към практиките на управление в централната банка. Акцентът бяха законодателните пропуски по отношение на банковия надзор, а моделът му на управление беше определен като "неадекватен".

 

Очаквания за ръстa на БВП на България през 2015 г.
ИнституцияПрогноза
МФ2%
ЕК1.7%
Уникредит Булбанк2.3%
Райфайзенбанк2%
EY1.9%

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    "Строг контрол на разходите, спиране на взимането на нов дълг, продължаване на пенсионната и здравната реформа и намаляване на корупцията..."

    С това популистко правителство нищо от препоръките няма да стане факт.

    Контрол на разходите? В момента, когато въоръжени полицаи вдигнат метеж, правителството подвива опашка и развръзва кесията.

    Спиране на взимането на нов дълг? Ами откъде ще дойдат парите за все по-големите харчове на правителството? Пета поредна година дефицитът в бюджета набъбва. Външният дълг е 70 000 000 000 лв.

    Намаляване на корупцията? Ха ха ха...

    Нередност?
Нов коментар