Вечерни новини: 15 ноември

"И София е Париж" ;"Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война", целяща дестабилизиране на цяла Европа, предупреждава българският президент; ЧЕЗ ще инвестира над 1 млн. лева в обекти, чието изпълнение започва през ноември в Западна България, съобщиха от компанията; Редовната въздушна линия между София и Киев ще бъде възобновена; Постигнат е консенсус с бранша за наредбата, която урежда прилагането на Националната програма за подпомагането на лозаро-винарския сектор

Цветя и свещи пред френското посолство в памет на жертвите от атентатите в Париж.
Цветя и свещи пред френското посолство в памет на жертвите от атентатите в Париж.
Цветя и свещи пред френското посолство в памет на жертвите от атентатите в Париж.    ©  Юлия Лазарова
Цветя и свещи пред френското посолство в памет на жертвите от атентатите в Париж.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

870 хил. българи в трудоспособна възраст нито работят, нито учат, a 300 хил. от тях са младежи. Това показват данни на БСК, представени на форум в Пловдив, съвместно със Световната банка и "Отворено общество". Според БСК 40% от безработните младежи са от семейства, в които и родителите не работят.

"И София е Париж"

Стотици хора в София показаха солидарност с трагедията в Париж, като през целия ден в събота оставяха цветя, свещи и послания пред сградата на френското посолство. В 19 ч. вечерта френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан излезе пред посолството, където се бяха събрали много българи, но и французи, живеещи в страната.  Той прочете стихотворението "Париж" на Луи Арагон. То е от 1944 г. и не е превеждано на български. Завършва с Paris, Paris soi-même libéré (в превод - "Париж, Париж, освободен от себе си").  Паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание и след това събралите се пяха заедно Марсилезата. Много официални лица също оставиха цветя пред посолството.

"Русия тренира на Балканите започването на "хибридна война", целяща дестабилизиране на цяла Европа, предупреждава българският президент. Той настоява ЕС и НАТО да направят повече, за да контрират растящата заплаха от руска агресия." Така Лори Холмс започва разказа си в неделния брой на британския в. "Индипендънт" за интервюто в София с Росен Плевнелиев. Българският държавен глава не е цитиран директно да казва, че Москва стои зад масираните кибератаки срещу български институции, но изданието го представя точно така. "От 25 октомври насам интернет сайтовете на Министерския съвет, на парламента и ЦИК са атакувани масирано благодарение на безпрецедентни възможности. Малко държави в света могат да организират подобни атаки", цитира думите му Холмс и обяснява, че така българският президент директно е посочил към руския си колега Владимир Путин.

ЧЕЗ ще инвестира над 1 млн. лева в обекти, чието изпълнение започва през ноември в Западна България, съобщиха от компанията. Общо 34 са инвестиционните проекти, по които ЧЕЗ започва работа през ноември. В тях ще бъдат инвестирани близо 1.1 млн. лева. Сред проектите са изграждане на нова въздушна мрежа ниско напрежение в махала на Самоков, нов трафопост и полагане на кабели средно и ниско напрежение в района на Елин Пелин, два нови трафопоста в Плевен и редица проекти на територията на столицата в район "Илинден", "Красно село", Драгалевци и др.

Редовната въздушна линия между София и Киев ще бъде възобновена. Това се разбра след среща между зам.-министъра на транспорта Антон Гинев и министъра на инфраструктурата на Украйна Андрей Пивоварский. До месец украинската авиокомпания Wind Rose ще започне изпълнението на редовни полети от Киев до летище София, заявява Пивоварский, цитиран от пресцентъра на транспортното ведомство. От своя страна Гинев е казал, че летище София има готовност за оказване на съдействие при развитието на тази линия.  

Постигнат е консенсус с бранша за наредбата, която урежда прилагането на Националната програма за подпомагането на лозаро-винарския сектор. Наредбата ще бъде публикувана в Държавен вестник следващата седмица, информира министърът на земеделието Десислава Танева. Предвижданите промени включват специфични критерии за финансиране на проектите, чрез които ще получават ранг, чрез който ще се класират. Сред изискванията са тавани за финансирането на проектите, предимство за кандидати, които не са участвали досега, за биопроизводителите и купилите права за засаждане. Допълнително предимство ще имат проекти, които се реализират на територията на Северозападна България.

Пленумът на БСП е отхвърлил предложението за освобождаване на прякото ръководство на партията заради изборния резултат, пише "Дневник". Както се очакваше, лидерът на партията Михаил Миков изобщо не поставил въпроса за оставки. Но от залата редица ключови фигури в БСП поискали днес все пак да се гласува освобождаване на Изпълнителното бюро. При гласуването за оставката на бюрото обаче 42 души са били "за", 44 "против", а шестима са се въздържали. Така партийното ръководство оцеля въпреки изборната тежка загуба.

В подготвяните условия за концесия на летище София от кандидатите ще се изисква по-голямата част от концесионната такса за 35-годишен период да бъде платена авансово. Целта е бързо да могат да се погасят дълговете на БДЖ. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на транспорта Ивайло Московски. Той допълни, че това е особено важно, тъй като кредиторите на холдинга вече не са склонни на никакви отстъпки и предоговаряне на дълговете. В момента няма финални анализи, които да сочат каква концесионна такса ще се иска, но се смята, че ще може да се получи достатъчно, за да се покрият въпросните задължения. Московски уточни, че все пак се разчита да има повече кандидати и те да се конкурират.

ADM обяви, че е приключила придобиването на някои от заводите на Eaststarch, сред които и разградският завод "Амилум – България". Реорганизацията на Eaststarch, която е смесено дружество между ADM и Tate & Lyl, беше обявена през април. С нея ADM става 100% собственик на заводите в България, Турция и Унгария, докато Tate & Lyle придобива изцяло завода на Eaststarch в Словакия. "Амилум – България" произвежда царевично нишесте, течна декстроза, глюкозен сироп, високофруктозен царевичен сироп, както и вторични продукти като царевичен глутен, зародиш и фураж.