Конференцията за Сирия очерта пътна карта за провеждането на избори

Фокусът на срещата беше как да се победи ИДИЛ

Различията между Джон Кери и Сергей Лавров (вдясно) за съдбата на президента Башар ал Асад обаче останаха.
Различията между Джон Кери и Сергей Лавров (вдясно) за съдбата на президента Башар ал Асад обаче останаха.
Различията между Джон Кери и Сергей Лавров (вдясно) за съдбата на президента Башар ал Асад обаче останаха.    ©  Reuters
Различията между Джон Кери и Сергей Лавров (вдясно) за съдбата на президента Башар ал Асад обаче останаха.    ©  Reuters

САЩ, Русия и страни от Европа и Близкия изток очертаха план за политически процес в Сирия, който ще доведе до избори през периода от 18 месеца до две години. Различията за съдбата на президента Башар ал Асад обаче останаха, пише Reuters.

Ден след смъртоносните атаки в Париж във Виена се състоя конференцията за Сирия, на която участниците се договориха да работят за спиране на огъня в сирийската война, като американският държавен секретар Джон Кери уточни, че това не се отнася за "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

Борба с тероризма

По думите на Кери нападенията в Париж само усилват решимостта на САЩ да се борят с тероризма. "Ефектите от войната кървят във всички наши страни. Време е кръвопролитията в Сирия да спрат", коментира той.

Парижките атаки изместиха фокуса от това на конференцията да се реши кои организации могат да бъдат разглеждани като опозиционни, а не терористични, и съответно да участват в политическото решение на конфликта в Сирия, към това да се победи ИДИЛ. "Имам чувството, че има нарастващо признание за нуждата да се създаде ефективна международна коалиция срещу ИДИЛ", посочи руският външен министър Сергей Лавров.

Разговори с опозицията

На конференцията САЩ и Русия, изглежда, пренебрегнаха своите различия за съдбата на Асад. Западът и неговите съюзници искат той да слезе от поста, докато Москва и Техеран подкрепят провеждането на избори, на които Асад да се яви. "Ние все още имаме различия по въпроса, но разчитаме на политическия процес, воден от сирийците, при който сирийци ще преговарят със сирийци", заяви Кери.

В общо изявление страните, участващи в преговорите, очертаха план, включващ официални разговори между правителството и опозицията до 1 януари. "Подкрепяме спирането на огъня и водения от сирийците процес, който в рамките на шест месеца ще сформира заслужаващо доверие и несектантско управление и ще насрочи изготвянето на нова конституция", се казва в изявлението.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    "По думите на Кери нападенията в Париж само усилват решимостта на САЩ да се борят с тероризма..."

    Четири години светът видя как ЮС се "бори" с тероризма: появи се ИДИЛ, обединиха се крилата на Ал Кайда и джихадисти от все страни се стекоха и си провъзгласиха халифат в части от доскоро окупирания от ЮС Ирак и от дестабилизираната от ЮС Сирия.

    Защо ли "борбата" на ЮС с тероризма има обратен ефект?

    Нередност?
  • 2
    due07477623 avatar :-|
    due07477623
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Какво е ЮС? САЩ ли имате предвид? Поне така се казва на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

    Нередност?
Нов коментар