ББР получава 50 млн. евро заем от китайската банка ICBC

Парите не са обвързани с експорт на китайски стоки и услуги и са на много добри условия, обяви министър Горанов

Горанов не изключи възможността България да потърси още финансиране от Китай, ако условията са толкова добри.
Горанов не изключи възможността България да потърси още финансиране от Китай, ако условията са толкова добри.
Горанов не изключи възможността България да потърси още финансиране от Китай, ако условията са толкова добри.    ©  Надежда Чипева
Горанов не изключи възможността България да потърси още финансиране от Китай, ако условията са толкова добри.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската банка за развитие ще получи 50 млн. евро заем от китайската Индустриалната и търговска банка на Китай ICBC. Това потвърди министърът на финансите Владислав Горанов, след като вчера ББР подписа меморандум с ICBC, по време на форума между Китай и страните от Централна и Източна Европа. "Подписаха се споразумения с две китайски банки за осигуряване на ликвидност на ББР за подпомагане на микро и малки предприятия. Предварителното изискванo от нас условие е това да не бъде обвързано със задължителен експорт на китайски стоки. Успяхме да убедим нашите партньори да имаме нормални търговски взаимоотношения", обяви Горанов. 

Втората банка, с която ББР отдавна се бори да има споразумение, е мощната Exim Bank (China Export-Import Bank), като то не беше подписано на бизнес форума вчера в Суджоу. Горанов не можа да каже със сигурност дали и по него ББР ще получи още 50 млн. евро с подобни условия, но това е била идеята. "Заемът е за 50 млн. евро за 8 години на много добри условия. Така ние ще продължим да осъществяваме програмата за саниране и кредитиране на малки и средни предприятия", посочи финансовият министър.

Той не изключи възможността България да потърси още финансиране от Китай, ако условията са толкова добри. Горанов беше категоричен, че няма дадени обезпечения от страна на държавата. Едно от исканията на китайските банки доскоро беше срещу парите да получат ангажименти за внос на китайски стоки или ползването на услугите на китайски компании. Явно това е предизвикало недоволство в повече от една държава от региона, защото на форума в Суджоу китайският премиер Ли Къциян обяви, че в рамките на формата 16+1 (Китай и ЦИЕ) ще бъде създадена нова финансираща институция, която да не изисква държавни гаранции, за да подкрепя проекти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • - 1

    тук дали има new issue premium - сумата пак е 50 млн. евро ... данни не казват засега - да видим ...

    Нередност?
  • 2
    p3n3ff avatar :-?
    p3n3ff

    Добри добри, колко да са добри? Дано да не са като тези на 50-те милиона от глобалната...

    Нередност?
Нов коментар