Какво предложи и какво получи България в Китай

Практическите детайли зад политическата среща в Суджоу

България е спечелила центъра за агро-търговия с Китай на формата 16 1. Страната има потенциал да увеличи износа, като само царевицата е нараснала 40 пъти.
България е спечелила центъра за агро-търговия с Китай на формата 16 1. Страната има потенциал да увеличи износа, като само царевицата е нараснала 40 пъти.
България е спечелила центъра за агро-търговия с Китай на формата 16 1. Страната има потенциал да увеличи износа, като само царевицата е нараснала 40 пъти.    ©  Kim Kyung-Hoon
България е спечелила центъра за агро-търговия с Китай на формата 16 1. Страната има потенциал да увеличи износа, като само царевицата е нараснала 40 пъти.    ©  Kim Kyung-Hoon
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Жп връзки, летища и пътища

България предложи на форума концесия или публично-частно партньорство за редица инфраструктурни проекти. Две пристанища, четири летища, четири пътни връзки и четири жп линии бяха представени от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова като възможни обекти, които да заинтересуват китайските инвеститори. Пристанищата бяха Видин и Русе, летищата - София, Пловдив, Горна Оряховица и Стара Загора, пътните връзки - "Хемус", "Черно море", София – Калотина, София – Видин и Русе - Велико Търново, а жп линиите - Русе - Димитровград, Варна - Русе, София - Радомир и Радомир - Гюешево.

Де факто интерес към момента има само към изграждането на Русе - Свилеград през тунела под Шипка, който също е възможно да бъде построен с частни пари. Според Павлова има конкретен интерес от китайска компания, която е направила съответните проучвания на трафика и смята, че ако прекара през този път товарния и пътен трафик от Турция за Румъния и нагоре, ще има достатъчно натоварване. Това може да бъде съчетано с новата тол система, която ще позволи да се отделят част от събраните средства за концесионера.

Има и запитване за летище Пловдив, но нищо по-настойчиво като интерес там, потвърди министър Ивайло Московски. Неофициално от министерската делегация коментираха, че китайците се интересуват главно от пристанища заедно с цялата прилежаща инфраструктура около тях, включително интермодални терминали за прекачване на влак. Самият китайски премиер Ли Къцян заяви на 16-те, че "нашето възраждане започна с пристанищата и ифраструктурата. Готови сме да ви предоставим опита си".

2. Земеделието и тютюнът

България успя да спечели в конкуренция с Румъния центъра за агротърговия с Китай. Това означава, че базата данни за всички земеделски производители в 16-те страни ще се изгражда в България и ще бъде ползвана онлайн от китайски партньори и обратно. Към момента центърът разполага с трима души и няма да се разраства значително, защото функцията му ще бъде да подпомага производителите, а не да измества двустранните отношения. Надеждата е, че той ще подпомогне значително българските износители, които напоследък гледат сериозно на Изток - износът на царевица за Китай през 2014 г. е скочил 40 пъти.

Тъй като Китай не е свободен пазар и вносителите обикновено имат нужда или от държавни споразумения за облекчаване на вноса, или от сериозен договор с голяма компания, този център може да подпомогне значително бизнеса. По време на посещението в Китай българската делегация специално води преговори за облекчаване на фитосанитарните изисквания, които понякога отнемат много време и затрудняват вноса. Лично премиерът Ли Къцян се е съгласил да бъдат преразгледани условията и да бъдат облекчени, твърдят източници от делегацията, присъствали на разговорите.

Друг въпрос, повдигнат от правителството, е бил за облекчението за вноса на български цигари в Китай. Пекин има строги протекции за тютюневия си бизнес. Това в случая облагодетелства "Булгартабак" и евентуално "Кингс табако", които са основни производители.

3. Банките и евтините пари

Българската банка за развитие подписа меморандум за сътрудничество с ICBC, която е една от двете големи банки, подкрепящи експанзията на китайския бизнес навън. Успоредно с това споразумение ББР е получила кредит за 50 млн. евро при "изключително добри условия" по думите на финансовия министър Владислав Горанов. Те не са обвързани с никакви допълнителни условия или закупуване на китайски внос. Сумата е доста скромна, но е първа стъпка в сътрудничеството с азиатските гиганти.

Ако тези условия се окажат достатъчно добри, е възможно ББР да помисли за по-големи заеми, които да подкрепят част от политиките й. Досега позицията на Горанов беше, че България има достъп до достатъчно евтин ресурс в Европа, който прави безсмислено финансирането от Китай.

Друга голяма китайска компания, която започва бизнес в България, е застрахователят Sinoinsure. Те застраховат големи инфраструктурни проекти и в момента са застраховали проекти за 31 млрд. долара в региона.

4. АЕЦ "Козлодуй"

Китайска компания е проявила интерес да стане инвеститор в изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". По време на посещението в Пекин компанията е поискала среща с Бойко Борисов и Томислав Дончев и е обсъдила замразения проект на Wesgtinghouse и АЕЦ. По неофициална информация става дума за държавната State Nuclear Power Technology Corp (SNPTC), която е инженерингов партньор на Westinghouse в Китай. Според източник "те са готови да станат финансиращ инвеститор, защото Балканите са с голям потенциал", но държат на условия за износ на ток. Правителството няма да поема нито държавни гаранции, нито гаранции за изкупуване на тока. Дружеството може да бъде или както досега - с разпределение на 51% държавен дял срещу 49% частен, или компанията да получи мажоритарен дял - всички опции са на масата.

Китайските инвеститори ще пристигнат в България до няколко седмици, за да продължат преговорите.

5. Индустриални зони и производство

След като Китай прие стратегията за износ на индустриален потенциал, икономическият министър Божидар Лукарски пристигна с презентация, в която представи пред китайските инвеститори възможностите на три зони - тази в Пловдив, държавната в Божурище и София тех парк.

Подкрепяме възможностите за нов бизнес в тези зони, каза Лукарски, според когото държавата ще предостави всички възможни облекчения на инвеститорите. Сред подписаните в Китай споразумения между български и китайски фирми обаче нямаше нито едно за технологичен трансфер към България, както и нито едно свързано с индустриална зона. Този потенциал засега е запазен за Западна Европа, коментира китайски анализатор пред "Капитал", като според него страната ни може да се насочи предимно в сферата на земеделието.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    www avatar :-|
    www
    • - 3
    • + 32

    Всъщност България предложи всичко и не получи нищо, или по-скоро получи някаква контактна точка с 3 човека персонал. Китай търси пазари (големи), технологии (нови) за крадене, и по-евтини пристанища - но такива с инфраструктура за достъп до запада. България не може да предложи нищо от това. Дори нашите земеделски стоки едва ли ще имат голям успех, те са малко и скъпи, а китайците не са по-богати от средния българин. Всъщност Китай е повече проблем, евтиния внос на држуджурийки съсипва голяма част от българския бизнес. Китай не е технологичен лидер, нито може да предложи нови идеи, организация и каквото и да е. Няма страна по света която да е забогатяла с китайски инвестиции. И накрая не трябва да се забравя, че Китай не е свободен пазар и демокрация, а олигархична държава създаваща проблеми на всичките си съседи. С една дума, по-внимателно с Китай.

    Нередност?
  • 2
    uza22478423 avatar :-|
    Georgi Veselinov
    • - 2
    • + 12

    Китай е свръхтехнологична страна, дано който не е бил там, може да твърди обратното. След като вече огромни развойна центрове са насочиха натам, да се мисли, че китайците са заинтересовани само в "кражби" на технологии е смешно. Факт е обаче, че китайците искат да инвестират в силни държави или в слаби, но с полезни изкопаеми. Ние в тази ранглиста сме горе долу в нулевия квадрант, Бойко направи разходка, повози се на китайското ICE и най-смешното подписа два три меморандума с намерения за инвестиции, необвързващи никого листове хартия, жалка работа....

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 2

    "Според източник "те са готови да станат финансиращ инвеститор, защото Балканите са с голям потенциал", но държат на условия за износ на ток."

    Ако въпреки сравнително ниските цени на електроенергията на Балканите строителството на 7-ми блок в Козлодуй излезе изгодно, това би било добра новина.

    Нередност?
  • 4
    www avatar :-|
    www
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#2] от "uza22478423":

    Бил съм в региона многократно, точно по въпроса с технологиите. На пръв поглед всичко изглежда лъскаво и ново, но това не са технологии разработени в Китай, просто се инвестира в тях. По наука и нови технологии Китай е все още след Обединеното кралство и Германия, да не говорим за САЩ. Чувал съм, че извън Шанхай, Пекин и Хонг Конг нещата изобщо не изглеждат розово. Там няма свестна медицина, има огромни екологични и социални проблеми, абе прилича на бомба със закъснител която при първата по сериозна икономическа криза ще избухне. Тука на олигархията им липсват свежи пари за крадене, след залеза на енергийния шлем и си мислят, че Китайските пари ще заместят руските. Огромна грешка!

    Нередност?
  • 5
    user1336 avatar :-P
    user1336
    • - 1

    До коментар [#4] от "www":

    Не му се връзвай. Виж му ника. Това е темплейт. В Дневник като дават билети за филми и винаги сред спечелилите са 4-5 с точно такъв темплейт на ника. :) Поне преди време беше така. Може да го преборили технологично.

    Нередност?
Нов коментар